Kamudaki daralmanın, Doğuanadoluda istihdam imkanlarını da sınırladığını söyleyen Yol iş 2 Nolu Şube Başkanı Daşkaya:
DOĞU’NUN KAMUYA İHTİYACI VAR
Yol Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, köy hizmetleri çalışanlarının zorla emekli edildiğini öne sürerek, doğudaki istihdam sorunun aşılması için kamu imkânlarının büyük bir gereklilik arz ettiğini, kamunun istihdam oluşturucu cephesinin ihmal edilmemesi gereğini ifade etti. Daşkaya, “Doğuda kamuda daraltılma yapılmamalı, aksine istihdam oluşturucu biçimde kamu yatırımları çoğaltılmalıdır” dedi.
100 KİŞİ ZORLA EMEKLİ EDİLDİ İDDİASI
Daha önce köy hizmetlerinde bin 50 kişinin çalıştığını belirten Daşkaya, “Şu an köy hizmetlerinde 950 kişi çalışıyor. 100 kişi zorla emekli edildi. Köy hizmetlerindeki emeklilik işlemleri engellenmelidir. İşsizliğin had safhada olduğu Erzurum’da kamu yatırımlarının artırılarak istihdamın artırılmasına yönelik çözümler üretilmesi gerekiyor” diye konuştu.
KAR EDEN KURUMLAR TASFİYE EDİLİYOR
Hükümetin IMF’nin istekleriyle kurumları tasfiye ettiğini belirten Daşkaya, “Yoksulluk ve işsizlik artarken Köy Hizmetleri özel idareye bağlanarak. Personel sayısında azaltma yoluna gidilmiştir, diğer taraftan da kar elde eden kurumlar birer biner tasfiye edilmektedir. Bu durum hükümetin ekonomi politikasındaki başarısızlığının en büyük göstergesi” diye konuştu.
Teşvik yasalarının batı illerini kalkındırmaktan öteye geçemediğini belirten Daşkaya, “Teşvik yasaları maalesef batı illerini kalkındırmaktan öteye geçemiyor. Batıda onlarca fabrika kurulurken ve istihdam artarken, Erzurum’da bu yönde hiçbir gelişme yaşanmamıştır. Doğu illerine özgü teşvikler çıkarılmalıdır. Bu güne kadar çıkarılan teşviklerde Erzurum ekonomisi bir arpa boyu yol alamamıştır. Bunun sebebi doğu ile batı illeri arasındaki kalkınmışlık farkının göz ardı edilerek çıkarılan teşvik yasalarıdır”
ÖZELLEŞTİRME YANLIŞ STRATEJİLERLE YAPILIYOR
Özelleştirmenin yanlış yaklaşımlarla yapıldığını ve kurumların tasfiye edilir duruma getirildiğini belirten Daşkaya, “ Hükümet büyük bir reform olarak gösterdiği özelleştirme çalışmaları da maalesef beklene başarıyı sağlayamamıştır. Kurumlar özelleştirme adı altında tasfiye sürecine itilmektedir. Özelleştirme doğru yaklaşımlarla yapılmalıdır. Doğuda devlet desteğine ihtiyaç var ve bu konuda daha dikkatli davranılmalıdır” dedi.
TARIM VE HAYVANCILIK CAN ÇEKİŞİYOR
Kent ekonomisinde önemli bir yere sahip olan tarım ve hayvancılık sektörlerinin de önemli sorunları olduğunu belirten Daşkaya, “ Tarım ve hayvancılıktaki olumsuzluklar göç ve işsizliği artırıyor. Avrupa köylüsünün ürettiği şeker, pirinç, fasulye, peynir, yağ ülkemizde satılmaya başladı. Sizin köylünüz ekmesin, biçmesin biz köylünün arazisine dönüm başı para vereceğiz. Her yıl artırarak ödeyeceğiz. Beş yıl ödeyeceğiz dediler, böylece Türk köylüsü tembelliğe sevk edildi. Uğruna insanların şehit olduğu toprağı yabancılar savaşarak alamadı, parayla satın aldılar, ülkemizin doğal kaynaklarını kullandırmadılar, dünyanın en pahalı petrolü nü ülkemizde satıyorlar. Haksız vergi ağırlığı ile Türk insanının bakkalını kapattırdılar. Yabancı sermaye ortaklı büyük maketler açtılar. Asgari ücretle sendikasız. Sigortasız işçi çalıştırdılar. Bir zamanlar Erzurum’da et kombinasında et ithal edilirken tarım ve hayvancılıkta ülkemizde önemli bir yeri olan Erzurum da İtalyan makarnası, Hollanda yağı, peyniri satılıyor” dedi.