ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye’de beton mikseri alev topuna döndü
Aziziye’de beton mikseri alev topuna döndü
Hayvanları Koruma Kurulu kararları açıklandı
Hayvanları Koruma Kurulu kararları açıklandı
Valilikte eğitim tesisi değerlendirmesi
Valilikte eğitim tesisi değerlendirmesi
Tortum’da örnek uygulama
Tortum’da örnek uygulama
Kadın din görevlileri hafızlıkta yarıştı
Kadın din görevlileri hafızlıkta yarıştı
HABERLER>EKONOMİ
22 Mayıs 2025 Perşembe - 07:03

Kalkınma Ajansları, bölgesel kalkınmanın lokomotifi

Kacır, "Bölgesel kalkınma politikalarımız; topyekûn kalkınmamıza güç katacak ve tüm şehirlerimizin Türkiye Yüzyılı yolculuğunda güçlü şekilde var olmasını sağlayacak" dedi.

Kalkınma Ajansları, bölgesel kalkınmanın lokomotifi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bölgesel kalkınma politikalarını dijital, yeşil ve demografik dönüşüm olmak üzere üç başlıkta ele aldıklarını belirterek, "Bölgesel kalkınma politikalarımız; topyekûn kalkınmamıza güç katacak ve tüm şehirlerimizin Türkiye Yüzyılı yolculuğunda güçlü şekilde var olmasını sağlayacak" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, OECD Bölgesel Kalkınma Politika Komitesi’nin (RDPC) Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlediği "Dayanıklı Yerleşimler için Bölgesel Kalkınmayı Güçlendirme" temalı Bakanlar Toplantısı’na katıldı. Kacır, konuşmasında Türkiye’nin son yıllarda üretim ve teknolojik kalkınma alanında önemli bir merkez haline gelme hedefinde dikkate değer ilerlemeler kaydettiğine dikkati çekerek, "Sahip olduğu dinamik iş gücü, stratejik konumu ve güçlü sanayi altyapısıyla Türkiye, Avrupa küresel değer zincirleri içinde giderek daha önemli bir aktör haline gelmiştir. Sadece büyümeyi teşvik etmekle kalmıyoruz, aynı zamanda bölgesel uyumu güçlendirmeye ve bölgesel eşitsizlikleri etkili bir şekilde ele almaya da kararlılıkla devam ediyoruz. Bu bağlamda Kalkınma Ajanslarımız ve Bölge Kalkınma İdarelerimiz kilit bir rol üstlenmektedir. Bu kurumlar, ulusal sanayi ve inovasyon stratejilerimizi her bölgenin kendine özgü potansiyeli ve öncelikleriyle uyumlu hale getiren hayati bir köprü işlevi görmektedir" ifadelerini kullandı.
"İş birliğine dayalı dijital dönüşüme inanıyoruz"
Toplantının "Rekabet Gücünü Artırmak için Bölgesel Kalkınma Politikalarından Yararlanmak" başlıklı oturumunda konuşan Bakan Kacır, "Türkiye'nin Dijital Avrupa Programı’na aktif katılımı ve kurduğu beş Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi (EDIH), Avrupa dijital ekosistemiyle daha da bütünleşmemizi sağlamaktadır. Bu merkezler, KOBİ’ler ve kamu kurumları için teknoloji test imkânları, beceri geliştirme faaliyetleri ve inovasyon finansmanına erişim sağlamaktadır. Türkiye, herkes için müreffeh bir geleceği güvence altına alan kapsayıcı, dayanıklı ve iş birliğine dayalı bir dijital dönüşüme yürekten inanmaktadır" açıklamasını yaptı.
Bakan Kacır, "Bölgelerde, Şehirlerde ve Kırsal Alanlarda Küresel Dönüşümlere Karşı Dirençlilik İnşası" oturumundaki konuşmasında ise bölgesel büyümeye yeni bir ivme kazandıracak Bölge Kalkınma İdaresi Eylem Planlarını tamamladıklarını belirterek, "Bu planlar, bölgesel büyümeye yeni bir ivme kazandırmayı ve bugüne kadar elde ettiğimiz kazanımları ilerletmeyi amaçlamaktadır. 2024-2028 dönemini kapsayan mevcut eylem planlarımız, 16 dönüştürücü program altında toplam 673 projeyi içermektedir. Önümüzdeki beş yıl içinde bu projelerin hayata geçirilmesi için yaklaşık 45 milyar ABD doları tutarında bir toplam yatırım öngörülmektedir. Yenilenecek teşvik mekanizmamızın temel yapı taşlarından biri ise Yerel Kalkınma Hamlesi Programı'dır. Bu program aracılığıyla yerel kaynakları kullanan ve her il için anlamlı değer üreten projelere yatırımları yönlendirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Bakan Kacır, Polonya temaslarını değerlendirdi
Bakan Kacır, toplantıların ardından Polonya temaslarını değerlendirdi. Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen "Dayanıklı Yerleşimler için Bölgesel Kalkınmayı Güçlendirme" başlıklı Bakanlar Toplantısı'na iştirak ettiklerini kaydeden Kacır, "Bu toplantılarda ana yaklaşım; yerel kalkınmanın, bölgesel kalkınmanın ulusal kalkınmada oynadığı rol ve ülkelerin bu alanda yürüttükleri tecrübeyi diğer ülkelerle, diğer üyelerle paylaşması" dedi.
"Dijital, yeşil ve demografik dönüşümü ele aldık"
Bölgesel kalkınma politikalarını üç ana başlıkta ele aldıklarını anlatan Kacır, "Dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve demografik dönüşüm. Üç başlıkta da bölgeler arasında ciddi farklar var. Dijital dönüşüm; farklı bireyleri, farklı toplulukları ve farklı bölgeleri farklı düzeyde etkiliyor. Büyük ölçekli firmalar dijital dönüşümde daha hızlı yol alırken KOBİ’lerin dijital dönüşüme adaptasyonda daha fazla desteğe ihtiyaçları oluyor. Yaş grubu daha ileri bireylerin dijital dönüşüme adaptasyonu gençlerle mukayese edildiğinde daha geriden geliyor. O açıdan bölgesel kalkınma politikaları hazırlarken bu farklılıkları gözeterek hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Kacır, yeşil dönüşümün farklı bölgelerde farklı düzeylerde etkiler ortaya çıkaran bir gelişme olduğunu belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Bazı bölgelerde emisyon düzeyi yüksek sektörlerin ekonomideki ağırlıkları daha fazla. Bu bölgelerde yeşil dönüşümün daha kapsayıcı, daha kuşatıcı ve kimseyi geride bırakmayan bir anlayışla hayata geçirilmesi çok önemli. Demografik dönüşüm aslında bütün dünyada yaşlanan nüfus gerçeğiyle bizi baş başa bıraktı. Fakat bazı bölgelerde nüfus daha hızlı yaşlandığından burada da bölgesel kalkınma politikalarında yerel yaklaşımlara ihtiyacımız var. Bütün bu toplantılarda karşılıklı olarak yürüttüğümüz çalışmaları istişare ettik."
"Hedeflerimiz, politikalarımız ve projelerimizi paylaştık"
"Bizler Türkiye olarak özellikle son 22 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğumuz bölgesel kalkınma politikalarıyla bölgeler arası gelişmişlik düzeyi farklarını azaltmaya dönük adımlarımızı katılımcı üye ülkelerle paylaştık" diyen Kacır, "Yine geçtiğimiz dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi'nde kamuoyuyla paylaştığımız hedefleri ve Türkiye'mizi bu hedeflere taşıyacak politika ve projelerimizi burada diğer üyelerle paylaşma imkanına sahip olduk" şeklinde konuştu.
"Kalkınma Ajanslarımız, bölgesel kalkınmanın lokomotifi"
Kalkınma Ajanslarının 26 bölgede bölgesel kalkınma politikalarının lokomotif kurumları olduğuna dikkati çeken Kacır, "Doğu Anadolu Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi, Türkiye'nin önemli dört bölgesel kalkınma projesi. Bütün bu bölgesel kalkınma adımları, Türkiye'de tüm şehirlerimizi ve bölgelerimizi kalkınma yolculuğuna dahil edecek ve bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmamızı mümkün kılacak" dedi.
"Ortak çalışmaları güçlendirmeye dönük adımlar"
Kacır, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"İkili görüşmelerimizde Kalkınma Ajanslarımızın diğer ülkelerdeki kalkınma ajanslarıyla karşılıklı olarak yürütebilecekleri projeleri değerlendirdik. Ortak çalışmaları güçlendirmeye dönük adımları ele aldık. Özellikle komşu ülkelerimizde, Avrupa Birliği ülkelerinde bölgesel kalkınma alanında yürütülen projelerde Türk sanayiinin ve Türk inşaat sektörünün daha güçlü şekilde yer alabilmesi için önümüzdeki dönemde atacağımız adımları değerlendirdik. Bölgesel kalkınma politikalarımız 86 milyon topyekûn kalkınmamıza güç katacak ve tüm şehirlerimizin Türkiye Yüzyılı yolculuğunda güçlü şekilde var olmasını sağlayacak."

 
Uluslararası Aile Forumu başlıyor
 
 Bölgesel Gelişme Stratejisi’nde yeni dönem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da kadın istihdamı artacak
Erzurum’da, Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle 750 kişilik istihdam ...
Erzurum ekonomi dengesinde 2'inci sırada
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum 2025 yılı Nisan ayı döneminde ...
Erzurum kişi başı verileri açıklandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Nisan ayında kişi başına düşen kamu ...
 
Erzurum dengede 48‘inci oldu
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Maliye Bakanlığı Verilerine göre Erzurum ...
Erzurum’da 2. Elde Nisan rekoru!
**Erzurum’da motorlu kara taşıtı devir sayısı son dört ayın en yüksek rakamına ulaştı.
Erzurum 4 ayda 109 marka çıkardı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan Nisan ayında 35, yılın ...
 
Erzurum patentte Bölgede 1, ülkede 15’inci sırada
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Ocak ayında 1, ...
Erzurum Faydalı Modelde 18’inci sıraya indi
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan Nisan’da 3, bu yılın 4 ...
İŞKUR’dan girişimcilere motivasyon desteği
Türkiye İş Kurumu Erzurum İl Müdürü Abdulkadir Mutlu ve beraberindeki ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Klavye çetelerinin imparatorluğu: Erzurum’da “dijital karanlık” operasyonu
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Zulme ortak olduğunun farkında mısın?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dolarla ölçülen cehennem
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva