Atatürk Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve Avusturya Liseliler Derneği Kadın Platformu tarafından “Ben Çalışmak İstiyorum” isimli bir panel düzenlendi. İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, konuşmacı olarak Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Barlı, Avusturya Liseliler Derneği Kadın Platformu Üyesi ve Eurobank Tefken Genel Müdür Yardımcısı Aliye Atalay, Avusturya Liseliler Derneği Kadın Platformu Üyesi Tuğba Tokatlıoğlu Jabban ve İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Tellan katıldı.
BAYRAKTAR PANELE TELEKONFERANSLA KATILDI
Panele, işlerinin yoğunluğu dolayısıyla katılamayan Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz Bayraktar ise, programda, telekonferans yoluyla konuştu.
Kadınların aktif iş hayatına katılmalarına destek olmak ve çalışmak isteyen kadınlara iş fırsatı oluşturmak amacıyla Avusturya Liseliler Derneği Kadın Platformu öncülüğünde hayata geçirilen projenin tanıtımının yapıldığı panel, hem öğrenciler, hem de öğretim üyeleri tarafından büyük ilgi gördü.
NİTELİKLİ KADIN İŞGÜCÜ YETİŞTİRİLMESİNE KATKIDA BULUNULMALI
Panelin açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Barlı, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de, kadını önemli ve değerli kılan en önemli özelliğin, ‘annelik’ olduğunu söyledi. Bunun yanında kadınların iş hayatında yer edinebilmeleri için her geçen gün yeni sistemler geliştirildiğini ve yeni adımlar atıldığını belirten Barlı, iş hayatındaki zorlukların, kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı. Aynı zamanda ekonomist olan Önder Barlı, ekonomik özgürlüklerini kazanmak isteyen kadınların, haklı olarak arayış içerisine girdiklerini belirterek, dikkate alınması gereken en önemli hususun, nitelikli kadın işgücü yetiştirilmesi olduğunu ifade etti.
OSMANLI VE CUMHURİYET DÖNEMLERİNDE KADINA KIYMET VERİLDİ
Barlı’nın konuşmasının ardından telekonferans yöntemiyle panele katılan Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz Bayraktar, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde kadının üstlendiği rolü anlattı. Osmanlı döneminde kadının, çeşitli işlerde çalışmak suretiyle erkeğinin yanında olduğunu ve destekte bulunduğunu belirten Bayraktar, “Erkekleriyle birlikte yan yana bir duruş sergileyen ve kadın-erkek birbirinden güç alan bireylere verilecek örneklerin başında Türk toplumu gelmektedir. Osmanlı döneminde de bu gelenek bozulmamıştır” dedi. Kadına, Cumhuriyet döneminde de sahip çıkıldığını, çeşitli sosyal ve siyasal haklar tanındığını anlatan Bayraktar, kadını görmezden gelen toplumların, gerilemeye mahkum olduklarını kaydetti.
PANELDE, KADIN ÇALIŞANLARIN HUKUKİ HAKLARI DA ELE ALINDI
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz da, “İş Hukuku’nda Kadın Çalışanların Yeri” konulu konuşmasıyla panelde söz aldı. Kadın çalışanları ilgilendiren kanun, yönetmelik ve mevzuatlara ilişkin olarak panel katılımcılarını bilgilendiren Korkmaz, kadınların iş yaşamında karşılaştıkları sorunların, taciz, ücretlendirme ve ağır işlerde çalıştırılma olduğunu bildirdi.
TALLAN KADINA MEDYA YAKLAŞIMINI ELEŞTİRDİ
Panelde daha sonra konuşan İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Tellan ise, kadınların kitle iletişim araçlarında ‘görsel meta’ olarak kullanılması konusunu, “Medyada Kadın İstihdamı” başlığıyla ele aldı. Kadınların, medyada genellikle görsel ve fiziksel özellikleriyle yer aldıklarını anlatan Tellan, kitle iletişim araçlarının kadını genellikle mağdur, kusurlu ve kabahatli duruma düşürdüklerini belirtti.
Paneldeki konuşmaların ardından soru-cevap kısmında ise, katılımcıların yönelttiği sorular cevaplandırıldı.