KUZİNE YİNE REVAÇTA
Isınmanın yanı sıra yemek pişirme gözü ve fırını bulunan, normal sobalardan daha fonksiyonellik gösteren Erzurum menşeyli Kuzine sobaları yeniden revaç buluyor. 1960’lı yıllarda Erzurum’da Sobacı Cemil ve Celal kardeşler tarafından dizayn edilen ve tüm türkiyeye tanıtılan Erzurum menşeyli kuzine sobaları artık, ile Rize’den geliyor. Fonksiyonel olması sebebiyle özellikle kırsal kesimden büyük ilgi gören Kuzine sobalarına, Erzurum köylerinden de yoğun talep var.
Rize'de gelişmiş fırınların ve daha modern sobaların çıkmasıyla kullanımı azalan kuzinelerin yeniden gözde hale geldiğini belirten imalatçı Bayram Meral, bu durumu kuzine sobaların çok fonksiyonlu kullanılmasına bağladı. Meral, "Kalın sacdan imal edilen kuzinelerin üst kısmında ateş yanar. Alt kısmında ise yemek pişirilir. Yani sadece ısınma amacıyla kullanılmaz. Yıllardır bu işi yapıyorum. Kuzine kullanımı yok olmaya yüz tutmuşken son yıllarda yeniden canlandı. Vatandaşlar özellikle köylerinde hem fırın hem soba kullanmaktansa iki işe de yarayan kuzineyi tercih ediyorlar" dedi.
Eskiden sadece müşterilerinin Rize'den olduğunu kaydeden Meral, imal ettiği sobaları son yıllarda Artvin, Erzurum ve Trabzon'a da gönderdiklerini ve bir kuzinenin ebadına göre 150 ila 200 YTL arasında satıldığını söyledi.