ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Genç son yolculuğuna uğurlandı
Genç son yolculuğuna uğurlandı
Dönemin kaymakamı Şahin o günü anlattı
Dönemin kaymakamı Şahin o günü anlattı
Palan Ekstrem Oltu etabı tamamlandı
Palan Ekstrem Oltu etabı tamamlandı
MSB: 5 asker şehit oldu
MSB: 5 asker şehit oldu
DAGC’den, Bölgesel Kalkınma vurgusu
DAGC’den, Bölgesel Kalkınma vurgusu
HABERLER>EKONOMİ
24 Haziran 2009 Çarşamba - 08:11

Hayvan ıslahında başarı

Erzurum’da büyükbaş hayvancılığın yaşadığı sorunları çözmek amacıyla 2005 yılında başlatılan ‘Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi’nde hedefler tuttu. Projede bugüne kadar 27 bin 500 çiftçiye ulaşılarak eğitimleri sağlanırken, 110 bin suni tohumlama gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar sonunda et ve süt üretiminde önemli artışlar yaşandı.

Hayvan ıslahında başarı

YAVUZ’DAN DEĞERLENDİRME
Erzurum Büyükbaş Hayvan Islahı Projesinin koordinatörü Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Fahri Yavuz, büyükbaş hayvan varlığı ile önemli bir potansiyele sahip olan Erzurum’un bunu ekonomiye kazandıramadığını bildirdi. Prof.Dr. Fahri Yavuz, “Projede, düşük verimli hayvanları ve bilinçsiz olarak yapılan hayvancılığı Erzurum’un iki önemli problemi olarak görmüştür. Bu problemlerin çözümünün ise suni tohumlamanın yaygınlaştırılarak kaliteli buzağı elde edilmesi ve çiftçilerin eğitimle bilinçlendirilmesinden geçtiği sonucuna varılmıştır.”dedi.
SUNİ TOHUMLAMA PROJESİ
Proje kapsamında altı yıllık süre boyunca ilk yıl 5 bin, ve her yıl 5 bin artışla 2010 yılında 30 bin suni tohumlama yapmayı hedeflediklerini kaydeden Yavuz, “Bakanlar Kurulu kararıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2005 yılında başlayan suni tohumlama ve suni tohumlama buzağısı destekleri projenin amaçlarıyla paralel olduğu için bu hedefe ulaşmada bize hız katmıştır. Destekler sayesinde ilk yıl 5 bin olarak hedeflenen suni tohumlama sayısı 3 misli artarak 15 bine, ikinci yıl 10 olarak belirlenen sayı 50 bine, üçüncü yıl 15 bin olarak planlanan tohumlama sayısı 45 bine yükseldi. Üç yıl sonunda toplam 110 bin tohumlama yapılarak yaklaşık 45 bin kaliteli buzağı çiftçilerimize kazandırılmıştır.”diye konuştu.
Sonu tohumlama sayısının bu alandaki desteklerin kaldırılması sebebiyle 10 bine düşmesine rağmen bu alanda önemli bir başarı sağladıklarını kaydeden Yavuz, bu konuda istedikleri sonuca ulaştıklarını bildirdi.
ÇİFTÇİ EĞİTİMİ
Projenin ikinci ve önemli ayağı olan çiftçi eğitimi hakkında bilgiler veren Prof.Dr. Fahri Yavuz, 165 eğitim çalışmasıyla 10 bin çiftçiyi eğittiklerini ve hazırlanan 27 bin 500 broşürü de köylerde dağıttıklarını belirtti. Eğitim çalışmalarının 2009 yılında da devam edeceğini ifade eden Yavuz, bu hafta sonunda 20 çiftçiye Kırklareli Lüleburgaz’a geziye götüreceklerini ve burada suni tohumlama konusunda bir bilgilendirme çalışması yapacaklarını bildirdi.
PROJE 4’ÜNCÜ YILINDA
2005 yılında başlatılan projeyle ilgili önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Prof.Dr. Fahri Yavuz, “Yüzyıllardır biriken sorunları 5 yılda çözmek mümkün değil. Ancak yapılan eğitim çalışmalarıyla çiftçilerimiz artık modern bir yapılaşmaya girdiler. 5 yılda iyi mesafeler katettik. Bunu alınan et ve süt verimine bakarak da görebiliriz. Son yıllarda et ve süt üretiminde önemli artışlar yaşandı. Artık ilimiz çiftçisi bilinçlenmeye başladı. Modern hayvancılığa geçiyorlar. Bu da bizi sevindiriyor.”diye konuştu.
2010 ATILIM YILI OLACAK
Dönemin valisi Celalettin Güvenç’in yakın destek ve ilgisiyle projenin başarıyla yürütüldüğünü kaydeden Prof.Dr. Fahri Yavuz, projenin son yılı olan 2010’da farklı bir çalışma sergileyeceklerini kaydetti. 2010 yılında Avrupa Birliği hibe fonlarından yararlanmak için çalışmalar yapacaklarını kaydeden Yavuz, şunları ifade etti:
“Bölge çiftçisine bu hibe programından yararlanmaları için hazırlayacağız. Biz onlara hem proje eğitimi vereceğiz hem de projelerde kendilerine yardımcı olacağız. Özellikle hayvancılıkta, sütçülükte soğuk zincirinin kurulması, soğutma tankı, sağım makinesi, toplu sağım ünitelerinin kurulması, ahırların yenilenmesi, iyileştirilmesi, mivzerle yem bitkileri ekimi, silaj yapımı, makine ekipman temini, suni tohumlamayı yaygınlaştırma yönünde projeler üreteceğiz. Bu tip projeleri köylüler ve kooperatifler kullanarak AB’den hibe alacaklar. Yani 2010 yılında Erzurum’da hayvancılık sektörü önemli bir atılım gerçekleştirecek. Biz de bu konuda çiftçilerimize gereken yardımı yapacağız.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mesleki eğitimde “Oltu” damgası
GHA/Oltu ilçesinde açılan meslek eğitimi kurslarında sertifika coşkusu yaşandı.
Yine başa döndük..
Merkez Bankası 2009 Mayıs dönemi protestolu senet verilerini açıkladı. ...
EKOSEP Çalıştayı başlıyor
GHA/Erzurum, Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi kapsamında iki gün ...
 
“Erzurum için bir adım da sen at”
Türkiye’nin teminatı olan gençlerin hayatına yön vermek ve göçün önüne ...
"Gücüne İnan"
Erzurum’da ETB’nin öncülüğünde yürütülen “Kriz Varsa Çözüm de Var” Kampanyası ...
DASİDEF yatırımcıları buluşturacak
DASİDEF 23 ve 24 Temmuz tarihlerinde“Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği ...
 
Erkmen, kadın girişim temsilcisi seçildi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) genç ve kadın girişimciler ...
Yoksulluğun gözü kör olsun..
İHA/Doğu Anadolu Bölgesi'nde resmi kayıtlara göre çalışan çocuk sayısı ...
Giyim sektörü “yağışlı”
Erzurum’da durmak bilmeyen yağışlar, çiftçinin yüzünü güldürürken, yazlık ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva