HUZUR ARIYORUZ
ERZURUM gazetesi, şehirdeki asayiş ve trafik olaylarını ve hizmetlerini vatandaşa sorgulattı.Esnaf cinayetle biten birtakım olayların Erzurum imajında kaymaya neden olmasından yakınırken, trafikte yaşanan olumsuzlukların denetimlerden değil, çarpık yapılaşma ve sürücü eğitimsizliğinden kaynaklandığını belirtti. Erzurumlu genel ahlaka yönelik denetim ve kontrol çalışmalarında memnun.
Vatandaş fuhuşla mücadele çalışmalarının gündelik hayata da olumlu yansıdığı düşüncesinde.Halk, mala ve şahsa karşı işlenen asayiş olaylarının azalması için polis vatandaş kaynaşmasının önemli olduğunu, bu dayanışmayı artırıcı etkinliklere ağırlık verilmesini istiyor. Kısacası vatandaş huzur istiyor.
VATANDAŞ DİYOR Kİ:
Gazetemiz muhabirlerinin görüştüğü vatandaşların ana kentteki asayiş ve trafik olayları ile hizmetleri hakkındaki düşünceleri şöyle:
ASAYİŞ OLAYLARI ERZURUM’A İMAJ KAYBETTİRİYOR
Selami Durmuş (Müzisyen)
“Erzurum'da münferit de olsa birtakım asayiş olayları imaj kaymasına yol açıyor. Bu olayların halkın kalabalık olduğu, ticari aktivitenin saatlerde ve hem de iş merkezlerine yakın alanlarda olması halkın psikolojisini bozuyor, Erzurum’un kötü tanınmasına yol açıyor.
Şehrin gelir dilimini oluşturan ve dışardan gelen Üniversiteli öğrenciler de bu olaylardan dolayı tedirginlik yaşıyorlar. Bazı öğrenciler akşamları caddeye bile çıkamadıklarını söylüyorlar. Biz vatandaş olarak ciddi bir çaba gösterdiğine inandığımız emniyetimizin özellikle namuslu vatandaşları suç işleyen tiplerden koruyan hizmetler vermesini istiyoruz. Semt karakolları yeniden açılmalı. Trafiğe gelince, ortada ciddi bir sorun var. Caddeler trafik yükünü çekemiyor, otopark sıkıntısı had safhada. Eğitimsiz sürücüler halkı bizar ediyor. Denetimlerin sıklaştırılması taraftarıyız. Cansiperane görev yapan emniyet teşkilatı mensuplarına da minnet duyuyoruz”
POLİS ÜSTÜNE DÜŞÜNE YAPIYOR, VATANDAŞ DA YAPMALI
Sultanhamit Tutaklıoğlu (Esnaf)
“Erzurum asayişinde ciddi bir düzelme var. Emniyet müdürlüğü tarafından güvenlik önlemleri artırılmış durumda.Vatandaş olarak emniyetin iyi çalıştığını gözlemliyoruz. Geçen haftalarda caddede adam öldürülmesi olayı, asayiş yönünden her kesimi sarstı. Şehrin belirli bölgelerinde güvenlik önlemleri otoriteli bir şekilde artırılırsa iyi olacak. Genel Ahlak denetimleriyle ilgili çalışmalar çok yerinde. Kentte fuhuş olayları azaldı. Caddelerde sarkıntılık olaylarını artık gözlemlemek mümkün değil. İnsanlar aileleriyle rahatlıkla çıkıp alışveriş yapabiliyorlar.
Erzurum'da trafikte sıkıntı var. Özellikle toplu taşımacılık yapan otobüs ve minibüsler trafiği büyük ölçüde aksatıyorlar. Trafik ekiplerinin bu yönde denetimlerini artırmalarını istiyoruz”
FUHUŞ OLAYLARINDA CİDDİ AZALMA OLDU
Ernail Açıkgöz (Esnaf)
“Erzurum asayiş yönünden birkaç tane de olsa kötü olaylara sahne oldu.. Bu genel bir tedirginliğe yol açtı. Sokakta gezerken bile tedirgin oluyoruz. Erzurum'da cereyan eden istenmeyen olaylar diğer illerden buraya gelen batılı öğrenciler gözünde kötü bir imaj bırakıyor. Erzurum şu anki görüntüsü ile özgeçmişindeki Dadaşlığa yakışmayan hareketlerin sergilendiği bir il durumuna gelmiş gibi tanıtılıyor. Emniyetimizin bu konuda acil tedbirler alması ve güvenlik önlemlerini artırmasını istiyoruz. Semt karakolları tekrar hizmete açılmalı. Emniyet Müdürlüğünün denetim ve kontrol bakımından çalışmalarını olumlu bulduğumuzu da söyleyelim. Özellikle ahlaksızlıkla mücadele çalışmaları fevkalade iyi durumda. Fuhuş olayları önlendi.
Trafik ekiplerinin Cumhuriyet Caddesi’nde ve trafiğin en yoğun olduğu bazı kavşaklarında çalışmalar yaptığını görüyoruz. Bu kontrollerin her zaman yapılmasını ve denetimlerin daha da sıklaştırılmasını istiyoruz.”
ŞU BIÇAK TAŞIMA REZALETİNE DUR DENİLMELİ ARTIK
Faruk Bakırcı (Öğrenci)
“Erzurum'da bir parça çocuğun belinde döner bıçağı görüyoruz. Bu görüntülerin önüne geçilmesi gerekiyor. Şehrimizde cereyan eden bu kötü olaylar yabancı insanlarda da kötü bir izlenim bırakıyor. Bıçak taşıma olaylarının önlenmesini istiyoruz. Kent asayişi için, Emniyet Müdürlüğünün arama ve tarama çalışmalarına yoğunluk vermesini, suçlu tipleri, namuslu vatandaştan uzak tutacak caydırıcılık sergilemesini talep ediyoruz. Otopark sıkıntısı kentte trafik sorunlarına yol açıyor. Denetleme çalışmalarından memnunuz. Bunların her zaman yapılması ve artırılması, trafiğe çekidüzen verecektir”
KENT TRAFİĞİ ABANDONE OLMUŞ DURUMDA
Cengiz Kuran (Esnaf)
“Erzurum trafiği abandone olmuş durumda. Kentimizde araçların çok olması, yayaları da olumsuz etkiliyor. Otomobil sahipleri yayalara geçiş önceliği vermiyorlar. Bu da biraz eğitimsizlikten de kaynaklanıyor. Trafik ekiplerinin denetimlerini sıklaştırmasını bekliyoruz.
Asayiş yönünden de şehrimizde denetim çalışmaları daha da artırılmalı. Meydana gelen kötü olaylar kentimizin adını diğer illerde küçültüyor. Ayrıca Erzurum'da insanlar konuştukları insanlardan bile tedirgin oluyorlar. Şehrimizde meydana gelen olaylar güven ortamını ortadan kaldırdı gibi. Geçtiğimiz günlerde yaşanan müessif olayların olmaması ve halktaki tedirginliğin giderilmesi için Emniyet Müdürlüğümüzün ciddi çabalar sarf ettiğine inanıyor ve sonucunu bekliyoruz”
SEMT KARAKOLLARI YENİDEN AÇILMALI
Hacı Kocaman (Esnaf)
“Mahallelerdeki karakolların kapatılması iyi olmadı. Önceki günlerde yaşadığımız üzücü olayların tekrar olmaması için karakolların açılması lazım, diye düşünüyoruz. Son olaylar Erzurum’un dışardan kötü tanınmasına yol açtı. Cadde ortasında işlenen olaylar, vatandaşı tedirgin etti. Elbette Emniyetimiz ciddi çalışmalar yapıyor, bundan eminiz.Ama son olaylar yüzünden çocuklarımızı, gençlerimizi caddeye göndermekten imtina ediyoruz. Dileriz bu gibi olaylar bir daha yaşanmaz..Geçen yıl bir Todor vakası yaşadık. Erzurum dışarıda fuhuş şehri gibi tanındı. Emniyetimizin bu yoldaki çalışmalarıyla ahlaki suçlarda ciddi bir azalma var. Dileriz bıçaklama ve öldürme olayları da azalır.”
ARTIK TEDİRGİNLİK YAŞAMAK İSTEMİYORUZ
Uğur Yanık (Esnaf)
“Erzurum'da neredeyse dışarıya çıkamayacağız. Şehrimiz öyle bir hale gelmiş ki asayiş yönünden neredeyse dışarıya bile çıkamayacağız. Erzurum'da eğitimsiz insanların çok olması da bu yöndeki olayların yaygınlaşmasını sağlıyor. Emniyet ekipleri bu tür olmaların önlenmesi için her hangi bir şey yapamaz. Görev biraz da vatandaşa düşüyor. Bizim insanlarımızın biraz daha duyarlı olmaları gerekiyor.
Şehrimiz'de trafik gerçekten içler acısı durumda. Araba park edecek bir yer yok. Yayalar yollarda korku ile yürüyorlar. Araç sürücüleri, yayalara yol vermiyorlar. Trafik ekiplerinin Ramazan ayında kontrolleri arttı, ancak, bu ay dışında da denetimlerin artırılması gerekiyor.”
TRAFİK SORUNU, ASAYİŞ SORUNUNDAN BÜYÜK
Mesut Bayoğlu (Esnaf)
“Şehrimizde trafik gerçekten berbat durumda. Sürücüler trafik kurallarına uymuyor. Trafik denetimleri daha çok olmalı ve caydırıcı halde yapılmalı. Bakımsız araçlar trafiğe çıkıyor, sürücüler bilinçsiz. Erzurum'da toplu taşımacılık yapan minibüs ve otobüsler de dakika ile çalıştıkları için şehir trafiği adeta felç oluyor. Minibüs ve otobüs şoförleri bir dakikasının kaybolmaması için yüzlerce aracı trafikte zor durumda bırakıyorlar.
Asayiş bakımından Erzurum’un genel çerçevesi ve huzur kenti imajı son olaylarla bozuldu.
Cadde ortasında adam öldürülmesi olayı ve sonrası yaşananlar, hepimizi endişeye sevk etti. Bu olayları elbette emniyet önleyemezdi. Bu olayı önceden bilmek olanaksız. Fakat bundan sonra bu tip olayların olmamayı ve yaşanmaması için özel önlemler alınması şart gibi görünüyor. Emniyetimiz kimlik kontrolü ve arama çalışmalarını sıklaştırmalı. Bıçak olayı artık bu şehirde bitirilmeli. Emniyetimiz fuhuşla mücadelede çok büyük başarı elde etti. Erzurum’da fuhuş bitti gibi görünüyor. Dileriz şahsa ve mala karşı işlenen suçlar da azalır”
BIÇAK TAŞIMA OLAYINA DUR DENİLMELİ
Turan çevrim (Saatçiler Odası Başkanı)
“Erzurum'da sırtında bir döner bıçağı olan insanlar ellerini kollarını sallayıp geziyorlar. Polisin yetkisinin alınması ve daraltılması da asayiş olaylarının artmasını sağlamıştır. Yetkisi sırırlı tutulan polislerimiz artık rahatlıkla kontrol yapamıyorlar ve bu daha suça meyilli bazı kesimlerin işine geliyor. Ayrıca Emniyetin her önüne gelene silah vermemesi gerekiyor. Semt karakollarının yeniden açılması kaçınılmaz. Hırsızlık olaylarından vatandaş bizar oldu. Erzurum bir huzur kenti haline gelmeli. Eski imajımızı yeniden tesis etmek durumundayız. Bu şehir esnafının yegane gelir kapısı dışardan gelen öğrencilerdir. Son müessif olaylar dışarıda Erzurum’un suç şehri gibi tanınmasına yol açıyor. Öğrenci velilerinin tedirgin olduklarını duyuyoruz. Nasıl olmasınlar ki, biz Erzurumluların bile olaylardan sonra ciddi biçimde psikolojisi bozuldu. Trafik yönünden de Erzurum karmakarışık. Park sorunu şehrimizin en büyük sorunu haline gelmiş durumda. Park sorunun önüne geçildiği zaman inanıyoruz ki şehrimizde trafik yönünden rahata çıkmış olur.”
ASAYİŞ OLAYLARININ AZALMASI İÇİN, KOLLUK KUVVETLERİNE DESTEK OLMALIYIZ
Ahmet Ergül (Tüccar)
“ Asayiş olaylarının azalması için polisimizin yetki ve selahiyetinin artırılması lazım. Halk mal ve can emniyetini onlara teslim etmiştir. Onların başarıları halka huzur getirir. Emniyet mensuplarımızın çalışmalarını takdirle izliyoruz. Ama yeterli değil, denetim, arama ve kontrollerin sıklaştırılmasından yanayız. Vatandaş da bilinçli olmalı. Suçlu tiplerin şehir imajını bozucu olay gerçekleştirmesine bizde yasal ölçüde müdahil olmalıyız. Cumhuriyet caddesinde cinayet olayının işlenmesi münferit bir olaydır. Bunların tekerrür etmemesi için caydırıcı önlemler alınmalıdır. Erzurum yine huzur kenti olmalı.Erzurum dışından Erzurum yanlış tanıtılmamalı. Geçen sene yaşanan Oksana Topor olayı Erzurum’u yanlış tanıttı. Şükürler olsun ki emniyetimizin fuhuşla ciddi mücadelesi sonucunda bu olaylar neredeyse tamamen bitirildi. İnşallah cana ve mala karşı işlenen suçlar da fuhuş olayları gibi azalır. Trafik olayı ise bir başka olumsuzluktur. Araç sayısı çok fazla, neredeyse on kişi başına bir otomobil var. Yollar ise trafik yükünü çekemiyor. Otopark yok. Alışverişe çıkan insanlar park yeri bulamıyorlar. Bu da insanları alışverişten alıkoyuyor. Denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz. Belediyeler de otopark sorununu artık çözmek zorundadırlar”