ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi İlçe vakıfları performanslarını denetledi
Çiftçi İlçe vakıfları performanslarını denetledi
ETB’den Şenkaya buluşması
ETB’den Şenkaya buluşması
Kızılay vekaletle kurban kesim kampanyası başladı
Kızılay vekaletle kurban kesim kampanyası başladı
Hafızlık proje okullarına yoğun ilgi
Hafızlık proje okullarına yoğun ilgi
Engelli bireyler için iş birliği
Engelli bireyler için iş birliği
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
26 Ağustos 2008 Salı - 08:27

Gıda’da hijyene dikkat

Pişirilmiş gıdaların oda sıcaklığında 1,5 saatten fazla bekletilmesinin, yemeklerin yeterince pişirilmemesinin, gıda zehirlenmelerine yol açabildiği belirtildi. Tarımsal Kalkınma Vakfınca yürütülen 57 bin 630 avro bütçeli AB destekli Gıda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesi kapsamında görevliler, Konya'daki bir alışveriş merkezinde açılan stantta, tüketicileri güvenli gıda tüketimi konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor.

Gıda’da hijyene dikkat

"GIDA TÜKETİCİSİ EL KİTABI" DAĞITILIYOR

Tüketicilere hazırlanan CD'leri izlettirerek alışverişin püf noktaları, gıda zehirlenmeleri, sağlıklı gıda tüketimi konusunda geniş bilgi veren görevliler, ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Konya İl Kontrol Laboratuvarı yetkililerince hazırlanan 'Gıda Tüketicisi El Kitabı"nı dağıtıyor.

Kitabın "gıda güvenliği" başlığı altındaki bölümünde, gıda zehirlenmeleri konusunda bilinmesi ve öğrenilmesi gereken bilgiler yer alıyor.

Gıda zehirlenmelerine yol açacak mikropların bulaştığı gıdaların görünüş, tat ve kokusunda hemen fark edilebilecek önemli bir değişiklik olmayacağının vurgulandığı el kitabında, her yıl binlerce kişinin gıdadan zehirlendiği, bunlardan önemli bölümünün zehirlenmeden habersiz olduğu, bazılarının ise öldüğü belirtiliyor.

GIDA ZEHİRLENMELERİNİN BAŞLICA NEDENLERİ

-Yemeğin çok erkenden pişirilmesi ve sıcak ortamda bekletilmesi.

-Pişirilmiş yemeğin dolaba konmadan önce 1,5 saatten fazla tehlikeli derecede tutulması (genelde oda sıcaklığı).

-Yemek tekrar ısıtılırken yeterince ısıl işlem görmemesi ve mikropların ölmemesi.

-Zehirleyici mikropların bulaştığı gıdaların tüketilmesi.

-Yemeklerin yeterince pişirilmemesi.

-Kümes besinlerinin pişirilmeden önce yeterince buzunun çözülmemesi. -Pişmiş yemeğe çiğ yemeğin dokunması.

-Sıcak yemeklerin vitrinde 63 dereceden düşük bekletilmesi.

-Hazırlanma sırasında yemeğe insanlardan hastalık mikrobunun bulaşması. -Artık yemek yenmesi.

DAYANIKLI VE DAYANIKSIZ GIDALAR

El kitabında şeker, un ve baklagiller dayanıklı, patates ve fındık gibi gıdalar az dayanıklı, et, balık, taze meyve ve sebze, yumurta, süt ve ürünleri ile ekmek gibi ürünler ise dayanıksız gıdalar olarak tanıtılıyor.

Zehirlenmeye yol açabilecek riskli mikropların bazı yiyecek çeşitlerinde diğerlerinden daha kolay üreyebildiği vurgulanan kitapta, yüksek riskli mikropların sevdiği gıdaların et ve süt ürünleri, yumurta, salam, sucuk, deniz ürünleri, pişmiş pirinç ve makarna, hazır meyve salataları olduğu belirtiliyor.

 

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Akdağ'dan ''112'yi Arayın'' Çağrısı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşların, acil ve ağır vakalar için mutlaka ...
Tortum şelalesi mahkemelik
Erzurum'un Uzundere ilçesindeki 48 metre yükseklikten çağlayan Tortum ...
"Sağlık Kentleri" projesi hayata geçiriliyor
Bilkent ve Etlik (Ankara), İkitelli (İstanbul), Erzurum, Adana ve Kayseri'de ...
 
VİP PAL Tours sünnet şöleni yaptı
VİP PAL Tours Tarafından maddi durumu iyi olmayan 35 çocuk Erzurum'da ...
Doğduğu sağlık ocağına doktor oldu -
Erzurum'un Ilıca ilçesindeki merkez 2 nolu sağlık ocağında çalışan Dr. ...
Elektronik haberleşmede yenilik ''Telefon numarası değiştirilmeden farklı bir işletme kullanılabilecek. ''
Aboneler, telefon numaralarını değiştirmeden farklı bir işletmeden hizmet alabilecek.
 
''Erzurum Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eminoğlu''Diş beyazlatıcılar bilinçsiz kullanılmamalı
Erzurum Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Eminoğlu, diş ...
Sigara iş verimini düşürüyor
Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Bölge Müdürü Mustafa Balaban, tiryakilerin ...
Narman'da sağlık yürüyüşü
7.Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle, lösemi hastalığına ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yaşın Alınanı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva