ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi Erzurum asayiş gündemini değerlendirdi
Çiftçi Erzurum asayiş gündemini değerlendirdi
Yusufeli'nde heyelan
Yusufeli'nde heyelan
Mehmed Zahit Kotku Camisi’nde icazet töreni
Mehmed Zahit Kotku Camisi’nde icazet töreni
ETÜ ‘İmza Doğrulama Projesi’ne TÜBİTAK desteği
ETÜ ‘İmza Doğrulama Projesi’ne TÜBİTAK desteği
Anafartalar Zaferi'nin 110'uncu yıldönümü kutlandı
Anafartalar Zaferi'nin 110'uncu yıldönümü kutlandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
8 Eylül 2008 Pazartesi - 02:42

Geleneksel Türk Fırıncılığı, Tez Oldu

Erzurum’da hazırlanan doktora tezi, Türkiye’de ilk kez ‘Osmanlı’da fırıncılık mesleği’ hakkında hazırlanmış bir kitap haline geldi.

Geleneksel Türk Fırıncılığı, Tez Oldu

Tahsilini, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamlayan Yrd. Doç. Mehmet Demirtaş, 2003 yılında doktora tezi olarak hazırladığı “17. Yüzyıl’da Osmanlı’da Fırıncılık” isimli çalışmayı kitap haline getirdi.

“OSMANLI’DA FIRINCILIK MESLEĞİ”

Tahsilini Erzurum’da tamamladıktan sonra başlayan akademik yaşantısına Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde devam eden Demirtaş, bir ilke imza atarak, ekmeğin tarihçesini ve fırıncılık mesleğini bilimsel bir çerçevede ele aldı.

Ekmeğin tarihi süreç içerisinde evrimi ve mayanın icat edilmesi gibi önemli dönem noktalarını, ülkelerden ve medeniyetlerden örnekler vererek gözler önüne seren Yrd. Doç. Dr. Demirtaş, “Erzurum’da hazırladığım bu çalışmamda, fırıncılık ve ekmeğe dair akıllarda hangi soru işareti varsa bilimsel bir yaklaşımla cevap veriliyor” dedi.

FIRINCILIĞIN TARİHÇESİ

Fırıncılığın, bir meslek grubu haline gelişinin Roma dönemine dayandığının kaydedildiği eserde, temel gıda olduğu için, Osmanlı Devleti’nin de ekmekçilik ve fırıncılığa ayrı bir önem verdiğine dikkat çekiliyor.

Yrd. Doç. Mehmet Demirtaş, Osmanlı’da Müslüman Arnavutlar ve Hıristiyan Ermenilerin, fırıncılık mesleğinde ağırlıklı olarak çalıştıklarını belirttiği eserinde, devletin de, fırıncılık mesleğine ve meslek erbaplarına bir takım imtiyazlar tanıdığına işaret ediyor. Osmanlı Devleti’nde ayrıca fırın ve fırıncılarla ilgili olarak sınıflandırmaların da yapıldığının anlatıldığı “17. Yüzyıl’da Osmanlı’da Fırıncılık” isimli kitapta, ekmek fırınlarının,  Ordu, Saray, Elçilik ve Vakıf adlarıyla 4’e ayrıldığı kaydediliyor.

FIRIN SINIFLANDIRMASI

Kitapta; fırın sınıflandırmasıyla ilgili olarak şu bilgilere yer veriliyor:

“Ordu fırınları, askerlerin ekmek ihtiyacına yönelik olarak üretim yaparken, Saray fırınlarında da, padişaha, devlet adamlarına, saray görevlilerine ve sakinlerine ekmek imal edilirdi. Elçilik fırınları, yabancı devlet temsilcileri için ekmek yaparken, Vakıf fırınları ise, ihtiyaç sahipleri ve yolculara hizmet verirdi”

ESERE A.Ü. KATKISI

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görevli öğretim üyeleri Prof. Dr. Enver Konukçu, Prof. Dr. Selçuk Günay, Prof. Dr. Besim Özcan, Prof. Dr. Çetin Varlık, Prof. Dr. Kenan Arınç ve Yrd. Doç. Dr. Ersin Gülsoy’un da katkılarda bulunduğu kitapta, Erzurum’un da fırıncılık mesleğinde rüştünü ispat etmiş iller arasında bulunduğu belirtiliyor.

 

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ramazan Sohbetleri başladı
Erzurum’da Üniversite Kitapevi tarafından düzenlenen Ramazan sohbetlerin ...
Türk Dünyası TV Yayına Hazırlanıyor
TRT-Türk 'Türk Dünyası' Televizyonu oluyor.
Kale'de çevre düzenlemesi başlatıldı
Erzurum Kalesi’nde yürütülen bakım ve onarım çalışmaları, Ramazan ayı ...
 
EDT için Viyana'dan geldi
İzmir'de, tiyatro bölümünü bitirdikten sonra, tiyatro eğitimi için Avusturya'nın ...
Kale Gerçek Görünümüne Kavuşuyor
Erzurum Kalesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından, gün yüzüne çıkarılıyor. ...
Halk Eğitim, Gençlere Yol Gösteriyor
Halk Eğitim Merkezi (HEM) tarafından açılan bilgisayar kurslarına olan ...
 
Tarihi Tabya İlgi Bekliyor
Erzurum'da, 1800'lü yıllarda yaptırılan ve sahipsiz kalması nedeniyle ...
Asma minare ilgi topluyor
Erzurum'da Taşmağazalar semtinde bulunan Şafiler Camisi'nin duvarına monte ...
Ramazan iklimi, kitap satışlarını artırdı
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte dini içerikli kitaplarin satışında ...
 
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Töreli olmak
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Direnişin Başarısı
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Dilimizin Kaybolmakta Olan İncileri: Yanlış Söylenen Atasözleri ve Deyimler
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Enver Paşa kimdi bilir misin?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva