ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydemir’den devletebed müddet vurgusu
Aydemir’den devletebed müddet vurgusu
Oltu'da yürekler milli coşkuda buluştu
Oltu'da yürekler milli coşkuda buluştu
Aşkale’de 19 Mayıs milli coşkuyla kutlandı
Aşkale’de 19 Mayıs milli coşkuyla kutlandı
Dadaşlar milli coşkuyu paylaştı
Dadaşlar milli coşkuyu paylaştı
19 Mayıs Bayrak Devir Teslim Töreni
19 Mayıs Bayrak Devir Teslim Töreni
HABERLER>GUNCEL
22 Eylül 2004 Çarşamba - 00:00

Erzurum Gazetesi Arşiv

ZEKA GERİLİĞİNİN NEDENİ İYOT YETERSİZLİĞİDİR Sağlık Bakanlığı'nca başlatılan, "İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve İyotlu Tuz Kullanımı" programıyla, iyot yetersizliğinin yol açtığı zeka geriliği ve özellikle okul çağı çocuklarında görülen, öğrenme yeteneğinde azalma, algılama güçlüğü gibi sorunların ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Erzurum Gazetesi Arşiv

ZEKA GERİLİĞİNİN NEDENİ İYOT YETERSİZLİĞİDİR Sağlık Bakanlığı'nca başlatılan, "İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve İyotlu Tuz Kullanımı" programıyla, iyot yetersizliğinin yol açtığı zeka geriliği ve özellikle okul çağı çocuklarında görülen, öğrenme yeteneğinde azalma, algılama güçlüğü gibi sorunların ortadan kaldırılması hedefleniyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ; "Ülkemizde önlenebilir zeka geriliğinin en temel nedeni olan, 'iyot yetersizliği' ile mücadelede, halkımızın iyotlu tuz kullanımı önemli rol oynamaktadır" dedi. Akdağ, Türkiye'de önlenebilir zeka geriliğinin en temel nedeni olan iyot yetersizliği ile mücadelede, halkın iyotlu tuz kullanımının önemli bir rol oynadığını belirterek, "İyot yetersizliğinin yol açtığı hastalıklar, çocuklarımızın bedensel ve zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sadece iyotlu tuz kullanarak önlenebilecek bu sorunla mücadelede, konuyla ilgili tüm sektörlere önemli görevler düşmektedir. İyotlu tuz kullanımının önemi konusunda, basın-yayın kuruluşlarımızın yapacağı yayınlar, toplumun konuyla ilgili bilgilendirilmesinde önemli bir yer tutacaktır" diye konuştu. Okul döneminde, hızlı büyüme ve gelişmenin yanısıra, yoğun öğrenme süreci içinde olan çocuklarda, yetersiz iyot alımının önemli sağlık sorunlarına yol açtığını vurgulayan Bakan Akdağ, "İyot yetersizliği; özellikle okul çağı çocuklarımızın öğrenme yeteneğinde azalma, algılama güçlüğü ve bunun sonucunda da okul başarısında önemli azalmaya neden olmaktadır" şeklinde konuştu. İyot yetersizliğinin gerek çocuklarda, gerekse yetişkinlerde guatr hastalığı olarak kendini gösterdiğini ifade eden Akdağ, şunları söyledi: "Ülkemizde, önceki yıllarda yapılan araştırma sonuçlarına göre; guatr görülme sıklığı oranı, erişkin ve çocuklarda yüzde 30.3, okul çağı çocuklarında ise yüzde 31.8 dir. Ülkemizde her 3 kişiden 1'inin guatr hastası olması, iyot eksikliğinin ulaştığı boyutları göstermektedir. Bütün bu veriler iyotlu tuz kullanımının önemini göstermektedir. Bu nedenle, halkımız, evlerine aldıkları tuzun iyotlu olmasına, tuzun iyot içeriğinin korunması için, serin ve kuru yerde saklanmasına özen göstermelidir." Akdağ, Türkiye'de, daha zeki, çalışkan, başarılı, üretken bir neslin yetişmesinde, iyot eksikliği ile mücadele programının çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, "Vatandaşlarımız, mutlaka iyotlu tuz tüketmelidir" dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Gazetesi Arşiv
MEMURLARDAN BALON UÇURMA EYLEMİ Türkiye- Kamu-Sen'e bağlı memurlar, ...
OLTU'DA GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLEME TOPLANTISI
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Atatürk Üniversitesi'nin ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
DOĞALGAZ TESİSATÇILIĞI MESLEK EDİNDİRME KURSU AÇILIYOR Erzurum ...
 
ESOB BAŞKANI FIRAT'IN ANNESİ VEFAT ETTİ
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Rasim Fırat'ın annesi İfaket Fırat vefat etti.
Erzurum Gazetesi Arşiv
KIZLARIMA YARDIM EDİN Aşkale’de meydana gelen depremlerin ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
TATLI SATARAK AİLESİNİ GEÇİNDİRİYOR Maddi durumu iyi olmayan ...
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
TURİZM REHBERİ TAMAMLANDI Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce ...
Burcu artık okuyacak
Erzurum'un Pasinler İlçesi'ne bağlı Yukarı Çakmak Köyü'nde yaşayan ve ...
MESLEK LİSELERİNE KAYIT TARİHLERİ UZATILDI
Erzurum'un Olur, Narman, İspir, Oltu ve Şenkaya ilçelerinde, sağlık meslek ...
 
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Güç, akıl ve adalet
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzincan’dan yükselen ses…
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum bir irfan otağıdır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Dünya yeni masayı kuruyor
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yeni çağın kavşağında Türk dünyası
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tellinin Çiftelisi 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva