Bağ Kur çağdaş hizmet amacında
Erzurum’da Bağ Kurlu sayısı 21 bin 359’a ulaştı. Bağ Kur Erzurum İl Müdürlüğü 2004 yılı çalışmalarını ERZURUM’a değerlendiren İl Müdürü Muharrem Kırık, amaçlarının aktif sigortalılara etkin hizmet vermek olduğunu söyledi.
2004 yılı sonu itibarıyla aktif sigortalı sayısının 21 bin 359 olduğunu açıklayan Bağ Kur il Müdürü Kırık bunlardan 15 bin 300 sigortalının kuruma borçlu bulunduğunu belirtti.
2004 ÇALIŞMALARINDA BORÇLULAR ÜZERİNE YOĞUNLAŞTIK
2004 yılı süresince çalışmalarını daha çok borçlu sigortalılar üzerine yoğunlaştırdıklarını, bu amaçla ilçelerde de çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Bağ Kur İl Müdürü Kırık şunları söyledi: ”2004 yılı içinde 5 yıl veya daha fazla pirim ödememiş olan sigortalılarımıza ait 6 bin 11 ve ilçelerdeki 3 bin dosyanın inceleme çalışmalarını tamamladık. Bu çalışmalar sonucunda işini terk eden, Erzurum’dan ayrılan veya ölüm nedeniyle sigortalılığı sona erenleri ayıkladık.”
Kırık, 2004 yılı döneminde işlerini sürdüren sigortalılara borç durumunu belirtir tebligatlar yaptıklarını, bu çalışmayı 2005 içinde il merkezinde de yoğunlaştırarak sürdüreceklerini ifade etti.
4 BİN KİŞİYE ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANDI
2004 yılı sonuna kadar 7 bin 225 kişiyi yaşlılıktan, 187 kişiyi maluliyetten emekli ettiklerini; 4 bin 91 kişiye ise ölüm aylığı bağladıklarını aktaran Bağ Kur İl Müdürü Muharrem Kırık hak sahipleri dahil olmak kaydıyla aktif ve pasif sigortalılarına 69 bin 619 adet sağlık karnesi verildiğini söyledi.
YENİ VERGİ MÜKELLEFLERİ EN GEÇ ÜÇ AY İÇİNDE BAŞVURMALI
Bağ Kur sigortalılarına bazı önemli konularda uyarılar yapan Kırık: sigortalıların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için primlerini düzenli ödemeleri, sağlık karnesi olan sigortalılarımızın karnelerini başkalarına kullandırtmamaları gerektiğini bildirdi.
Yeni vergi mükellefi olanların cezalı duruma düşmemeleri için 3 ay içinde Bağ Kur’a kayıt ve tescillerini mutlaka yaptırmaları gerektiğini ifade eden Kırık Vergi mükellefiyeti sona erip de, Bağ Kur sigortalılığını sona erdirmek isteyenlerin 3 ay içinde kuruma müracaat etmek durumunda bulunduklarını hatırlattı.
BASAMAK YÜKSELTMEK İSTEYENLER: DİKKAT
Basamak yükseltmeyle ilgili bilgi de veren Bağ Kur İl Müdürü Kırık şöyle dedi:”Borcu olmayan aktif sigortalılarımızın basamakları 12. basamağa kadar otomatik olarak yükseltilmekte ve 12. basamakta durdurulmaktadır. Sigortalılarımızın yüksek basamaktan emekli olmak için 12’den 13. basamağa 1 yıl da bir; 13. basamaktan itibaren 2 yılda bir basamak yükseltmek talebinde bulunmaları gerekmektedir. Ölüm aylığı alan hak sahiplerinden 18 yaşını dolduran kız ve erkek çocukların maaşlarını düzenli alabilmeleri için her yıl bir defa durumlarıyla ilgili belgeleri il müdürlüğümüze vermeleri gerekmektedir.”