ŞEHİR EKONOMİSİ ÇIKMAZDA
Doğu Anadolu Bölgesi'nin merkezi konumundaki Erzurum'da ekonomik göstergelerin olumsuz sinyaller verdiği açıklandı.. Erzurum'un ekonomik problemlerinin çözülmemesi halinde bölgede çöküşün artacağı uyarısını yapan ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, karşılıksız hiç bir şey istemediklerini kaydetti.
ETSO RAPOR HAZIRLADI
Erzurum'un içinde bulunduğu ekonomik çıkmazlar ve çözümleri konusunda Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geniş çaplı bir rapor hazırlandı. Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara da gönderilen raporlarda bölge ve şehir ekonomisinin kalkınması için gerekli tedbirler de sıralandı.
YÜCELİK;" SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE DOĞU'DAKİ ÇÖKÜŞ ARTARAK SÜRECEKTİR"
Doğu Anadolu Bölgesi'nin merkezi konumundaki Erzurum'un ekonomik konuda yaşadıklarının çözümü için bölgesel teşvikler yerine il bazında teşviklerin önemli olacağını belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, "Doğu Anadolu'nun en büyük ili olarak Erzurum'un sorunlarına çözüm getirilmezse, bölgedeki ekonomik ve sosyal çöküş bütün ülkeyi etkileyecektir" uyarısında bulundu.
ÖZEL TEDBİRLER ALINMALI
Bölge ekonomisinin canlandırılması için yöreye has tedbirler alınmasını isteyen Yücelik, problemlere çözüm olacak taleplerini şöyle sıraladı; "Ülkemizde üretimi arttırmadan ,mevcut ve potansiyel pazarlara ağırlık veren ,özellikle ihracata yönelik ürünler üretmeden ekonomiyi büyütmek mümkün görülmemektedir. Bu nedenle özellikle reel sektör; içerisinde bulunduğu beklenti ortamından çıkarılıp,aktif hale getirilmelidir. Bir an önce ekonomideki birimleri harekete geçirecek tedbirler açıklanmalıdır. Üretim ve istihdamı arttırmaya yönelik dolaylı ve dolaysız teşvikler uygulamaya konulmalı ve mevcut olan 5084 sayılı yasa da bölgenin sıkıntıları göz önüne alınarak tekrar yapılandırılmalıdır. Devletten karşılıksız hiçbir şey istemiyoruz. Aksine alacağımız her şeyin karşılığını fazlası ile vereceğimize inanıyoruz."
VERİLERLE EKONOMİDEKİ OLUMSUZ TABLO AKTARILDI
ETSO’nun hazırladığı durum raporuna göre1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 2004 yılı itibari ile toplam 47 sanayi tesisi faaliyetine devam ediyor; krizden sonra 19'u Organize sanayi Bölgesinde olmakla üzere toplam 23 İmalatçı tesis kapandı,10 tesis de tamamlanamadı
Erzurum Aziziye ve Kazım Karabekir Vergi Dairelerine kayıtlı 38 bin 79 vergi mükellefinden, toplam 2 bin 550'si kaydını sildirdi. İldeki Vergi mükellefi sayısı yüzde 7 oranında azaldı.
Bağ-kur 'a kayıtlı olan toplam 21 bin 500 kişiden, 16 bin 70 kişi pirim borcunu ödeyememekte. 2004 yılı itibari ile de 300 kişi Bağ-kur'dan kaydını sildirdi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odasına toplam kayıtlı esnaftan, 2004 de 749 esnaf; ETSO’dan da 2004 yılında 106 üye kayıtlarını sildirdi.
KAMU YATIRIMLARI
ETSO Raporuna göre, Kamu yatırımları ile ilgili rakamlar da pek iç açıcı gözükmüyor. 2004 yılında kamu yatırımlarından ile düşen pay 106 trilyon 453 milyar Türk Lirası, bu da Türkiye genelindeki toplam yatırımların sadece on binde 6 'sı kadara denk düşüyor..
İlde işsizlik günden güne artış kaydediyor. Resmi işsiz sayısı 2004 yılı kasım ayı itibari ile 14 bin 148 kişi. Özellikle SSK primlerinin yüksekliği; istihdamı engelliyor. Kriz öncesine kadar yaklaşık 3 bin kişinin çalıştığı Organize Sanayi Bölgesinde, 2 bin 200 kişi işten çıkarıldı