“Selçukludan Tiyatral Kostüme Yansımalar” sergisi açıldı…
Tarihi mekânda kostüm sergisi
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Selda Kulluk Yerdelen’in “Selçukludan Tiyatral Kostüme Yansımalar” sergisi Çifte Minareli Medrese’de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Açılışını Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Bayram ile eski dekan Prof. Dr. Sevim Sağsöz’ün birlikte yaptığı sergideki kostümler sanatseverler tarafından ilgiyle gezildi.
Açılışta konuşan Dekan Prof. Dr. Salih Zeki Bayram, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin sanatsal faaliyetleri ile şehrin sosyal ve kültürel hayatına önemli katkılar sunduğunu söyledi.
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Selda Kulluk Yerdelen ise, “Selçukludan Tiyatral Kostüme Yansımalar” adlı serginin çıkış noktasının Türk kültüründe önemli yerin olan medresenin bezemelerini kullanarak tiyatral kostümler oluşturmak olduğunu söyledi.
Çiftelerdeki etkileyici yapı ile birlikte 13. ve 14. yüzyıllarda Erzurum’da yaşamış kişileri dramatik bir kurgu içerisinde toplayıp, bu kurgudan hareketle dönem giysilerini dramatik yaşama dönüştürmeye çalıştıklarını kaydeden Yard. Doç. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, “Selçuklu dönemi tarihi giysi özelliklerini örnek olarak günümüzde kullandığımız kumaş dokularından karakterlerin sınıfsal yapılarını ortaya çıkarıp, renk ve çizgiyle birlikte bezemeleri giysilerin bazı bölgelerinde çeşitli oranlarda uygulamayı amaçladık. Özellikle saray ve çevresindeki kişilerin kostümlerindeki desenleri kabartı boyayla işleyerek taş dokusunu giysiye yansıttık. Bununla birlikte 13. ve 14. yüzyıla ait bu bezemelerin sadece mimari ve süsleme sanatları açısından değil, aynı zamanda sahnede tiyatro kostümleri olarak uygulanmasını sağlama açısından da önemini vurguladık.” şeklinde konuştu.
Selçuklu dönemini öne çıkaran bir tiyatro kostüm koleksiyonuyla kendi kültürümüzü günümüze taşımanın öncelikli amaçlarından biri olduğunu vurgulayan Yerdelen, şunları söyledi: “İçinde yaşadığımız zaman aralığında tarihi bir yolculuğa çıkıp, atalarımızın yaşamlarına girmeyi; ayrıca kültürümüzün farklı kültürlerden insanlara da yansıtılmasını ve çağcıl olan ile eski olanın bir arada buluşmasına yardımcı olmaya çalıştık.”
Yard. Doç. Dr. Selda Kulluk Yerdelen serginin açılışında emeği geçen bölüm öğretim elemanlarına ve öğrencilerine teşekkür etti.
Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği sergi 26 Haziran tarihine kadar gezilebilecek.