ERZURUM’DA AB İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ AÇILACAK
KOBİ'lere yönelik, en büyük bütçeli ilk AB projesi olan Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezlerinden birinin de Erzurum’da açılacağı bildirildi. ABİGEM kapsamında Erzurum’daki KOBİ’lere danışmanlık ve eğitim hizmeti verilecek, AR-GE oluşumları desteklenecek.
Erzurum başta olmak üzere, Türkiye'nin 8 ilinde daha Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) açılacak. Halen birine Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) da ortak olduğu üç ABİGEM, tecrübelerinden yeni ABİGEM'leri yararlandıracak.
ABİGEM'ler için harcanan her avro, Türkiye'ye 3 avro olarak döndü. En beğenilen hizmet KOBİ'leri ihracata yönlendiren Ex-point oldu. Sadece bu programla 150'yi aşkın KOBİ ihracata başladı. Türkiye'de KOBİ'lere yönelik en büyük bütçeli ilk AB Projesi olan Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri ağının yaygınlaştırılması kapsamında 8 kente daha merkez açılması sürecinde son aşamaya yaklaşıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) koordinasyonu ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu finansmanıyla Ege'de Denizli ile Afyon'un yanısıra Eskişehir, Kayseri, Konya, Malatya, Erzurum ve Çorum'da ABİGEM açılacak. İki yıl sürmesi planlanan projede KOBİ'lere eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek merkezler bu yılın ilk aylarında hayata geçirilecek. Türkiye'de daha önce İzmir, Kocaeli ve Gaziantep'te açılan ABİGEM'ler yeni merkezlere danışmanlık yapacak, deneyimlerini aktaracak. EBSO'nun büyük ortak olduğu İzmir ABİGEM, en başarılı merkez olarak dikkat çekiyor.
ABİGEM ağının yaygınlaştırılması projesi kapsamında TOBB'da gerçekleştirilen geniş katılımlı bilgilendirme toplantısına yeni merkezlerin kurulacağı, aralarında erzurum’un da bulunduğu 8 ilin Oda ve Borsa başkanları, genel sekreterler, İzmir, Kocaeli ve Gaziantep ABİGEM direktörleri ve ilgili oda temsilcileri katıldı. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu KOBİ ve Özel Sektör Programları Sorumlusu Mustafa Akan Fazlıoğlu'nun merkezler hakkındaki soruları yanıtladığı toplantıda İzmir ABİGEM Direktörü Damla Taşkın da, ilk ABİGEM projesinde elde edilen deneyim ve yürütülen faaliyetleri anlattı.
GURUR VEREN BAŞARI
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, projelerin başlangıcı ve uygulama sürecinde yapılacak çalışmalar, odaların proje kapsamındaki rollerinin ele alındığı toplantıda, Türkiye'de ekonominin dinamiği olarak nitelendirilen KOBİ'lerin öneminin son birkaç yılda anlaşıldığına dikkat çekti. ABİGEM'ler ile girişimcilere destek olmak ve KOBİ'lerin gelişmesine katkıda bulunmanın amaçlandığını hatırlatan Taşkın, projenin başarıyla tamamlandığını bildirdi. Tamer Taşkın şöyle konuştu: "ABİGEM'ler kendi bölgelerinde, Türkiye çapında, hatta dünya çapında işler başardılar. İzmir ABİGEM Tasarım Yönetimi Konusunda Avrupa Birliği'ndeki mevcut en büyük 6. Çerçeve projesinin tek Türk ortağı. 14 ülkeden 19 tane partnerin yer alığı bu projede 4 adet Türk firması ise yine İzmir ABİGEM'in aday göstermesiyle Avrupa Tasarım Yönetimi Ödülleri'nde ödül kazandı. Bunlar bize gerçekten gurur veren başarılar" dedi.
ABİGEM'lerin danışmanlık ve eğitim hizmetleriyle de sektördeki boşluğu doldurduğunu hatırlatan Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Danışmanlık ve eğitim vermek son derece ciddi bir iş. Her eline çanta alanın danışman olarak ortaya çıkmasını, ekonominin bel kemiği ve AB'nin de ceylanlar olarak adlandırdığı KOBİ'lere hizmet vermeye soyunmasını kimse arzu etmiyor. Ne mutlu bize ki 3 ABİGEM'in açtığı bu yolda, şimdi 8 ABİGEM daha yetişecek. Türkiye'nin neredeyse tamamındaki işletmeler ve girişmciler profesyonel hizmet alabilecekler, üstelik de bunu kurumsal bir kaynaktan içleri son derece rahat olarak alabilecekler. Birçok yeni bölgesel gelişim projesi hayata geçme imkanı bulacak. İstihdama, ihracata, bölgesel ve nihayetinde de Türkiye'nin gelişimine mutlaka olumlu katkılar gerçekleşecek. Danışmanlığın çehresinde bir gelişim daha olacak, birçok işletme de bilgiyi satın almaya, bunun değerini fark etmeye yaklaşacak."
TEK ELDEN ENTEGRE HİZMET
Tamer Taşkın, işletmelere tek elden her konuda entegre destek sağlayan destek kuruluşlarının 2002'ye kadar mevcut olmadığını ifade ederken, "Bizlerin de içinde yer aldığı odalar, dernekler, İGEME gibi kuruluşlar elbette ki var ve görevlerini yerine getiriyorlar. Ancak, "Ben bir girişimciyim ve iş hayatına bir iş planı yaparak sağlıklı başlamak istiyorum" ya da "ben KOBİ'yim ve tıkandığımı hissediyorum, gelişmem için nelere ihtiyacım var" gibi bir düşünce ile başvurabileceğimiz ve kendisi de iş dünyasının kuralları içinde var olan, çalışanları özel sektörden gelen bir kurum, ABİGEM'lere kadar mevcut değildi. Bugün ABİGEM'lerin bu boşluğu başarıyla doldurduklarını gönül rahatlığı ile söylemek mümkün" diye konuştu.
ABİGEM'lerin hizmetlerinin daha da yaygınlaştırılması için bu kurumlara vergi avantajı sağlanması, kar amacı gütmeyen destek kuruluşu statüsü verilmesi gerektiğini savunan Taşkın, şunları söyledi: "ABİGEM'ler şirket haline geldikten sonra herhangi bir işletmenin tüm yükümlülüklerine tabi oldular. Kurumlar vergisi, SSK, muhtasar, her işletme gibi ABİGEM'ler için de ödeniyor. Bu durumun mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. Ayakta kalmanın mucize olarak addedildiği konumda bir de vergi gibi hususlarla yükü ağırlaştırmamakta fayda var. Hizmetlerin kolay aktarımı için kar amacı gütmeyen destek kuruluşu statüsü verilmeli, herkesin kolaylıkla algılaması için anonim şirketlerden farklı bir kapsam yaratılmalı. Bilgi verme ve rehberlik, AB fonları hakkında yardım görevlerini ABİGEM'lerin resmi olarak üstlenmesi, AB ve TOBB'dan belirli bir yıllık destek alması, AB'nin Türkiye'deki görünürlüğü açısından gerekse canla başla çalışan ABİGEM'lerin çabalarının takdiri açısından olumlu olacaktır."
KATKININ 3 KATI KAZANÇ
Avrupa Birliği'nden gelen proje değerlendirme sonuçlarına göre, ilk ABİGEM'lerin üstün başarılı olarak değerlendirildiğini haber veren Tamer Taşkın, "Bu proje için harcanan her 1 Euro'nun ise Türkiye'ye 3 Euro olarak döndüğü belirlenmiştir. En beğenilen hizmet ihracat geliştirme paket programı olan Ex-Point olarak tespit edilmiştir. Salt bu programla bile 150'nin üzerinde firma ihracat yapar hale gelmiş ve Türkiye'ye çok önemli ihracat girdisi sağlanmıştır. Ancak rakamlardan çok kanımca en önemlisi firmaların ihracat yapma alt yapısının hazır hale getirilmesidir ki bu da uzun vadede çok büyük önem taşımaktadır. Tasarım Merkezi kurulması, İzmir ili içerisindeki öğretmenlere Girişimcilik eğitimleri verilmesi, Kümelenme çalışmaları gibi bir çok inovatif çalışma başlatılmıştır, çok çeşitli ulusal ve uluslararası kurumla işbirlikleri gerçekleştirilmiştir" dedi.
KOBİ'LERE AB DESTEĞİ
İşletmelerin neredeyse yüzde 99'unu KOBİ'lerin oluşturduğu Türkiye'de, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri KOBİ'lere yönelik, en büyük bütçeli ilk AB projesi.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ile TOBB'un mevcut olumlu işbirliğinden doğan ABİGEM Projesi 2002 yılında Mart ayında hayata geçti ve 4 yıl boyunca AB'den fonlama aldı. 17 Milyon Euro'ya yakın bütçesi ile de oldukça fazla ses getirdi. Burada amaç hem girişimcilere destek olmak, onların desteklenmesini sağlamak hem de KOBİ'lere gelişmeleri için katkıda bulunmaktı. Bir başka çok önemli amaç da danışmanlığın bir sektör olarak gelişmesine katkı yapmaktı. Proje çok büyük başarı ile tamamlandı. ABİGEM'ler gerek kendi bölgelerinde, gerek Türkiye çapında, gerekse dünya çapında işler başardı.
İzmir, Gaziantep ve Kocaeli'de kurulan bu üç ABİGEM'in açtığı bu yolda, şimdi Malatya, Kayseri, Afyonkarahisar, Denizli, Eskişehir, Çorum, Konya ve Erzurum olmak üzere 8 ABİGEM daha yetişecek. Türkiye'nin neredeyse tamamındaki işletmeler ve girişmciler kurumsal bir kaynaktan profesyonel hizmet alabilecek. Birçok yeni bölgesel gelişim projesi hayata geçme imkanı bulacak.