ERZURUM TARIMINA İLKELLİK ENGELİ
Erzurum’un sahip olduğu tarım potansiyelinin tam anlamıyla değerlendirilememesinde, ilkel yöntemlerin büyük rol oynadığı bir kez daha ortaya çıktı. Evyap’ın sorumluluğunda Tema Vakfı’nın, Erzurum-Çat-Bozyazı ve Göbekören köylerinde uyguladığı “Erozyon Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi” kapsamında yapılan bir anket, tarım sektörünün içinde bulunduğu sorunların adeta fotoğraflı oldu.
SORUNLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR
2006-2009 yıllarını kapsayan ve tarım-hayvancılıkla uğraşan ailelerin elde ettiği geliri artırma, doğal kaynakları verimini artırarak sürdürülebilir yönetimini sağlamayı amaçlayan Göçü Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi gereğince yaptırılan süreç anketleri, Erzurum’daki tarım sektörünün yıllardır aynı sorunlarla mücadele halinde olduğunu ortaya çıkardı.
TEMA ANKET YAPTI
Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Tema Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, Tema Vakfı’nın Erzurum Valiliği ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin katkılarıyla uygulamaya başladığı Çat-Bozyazı-Göbekören Göçü Önleme Kırsal Kalkınma Projesi’nin, sorunsuz işlediğini söyledi. Bedirhanoğlu, proje kapsamında, uygulama köylerinde çeşitli anketler gerçekleştirildiğini bildirerek, elde edilen sonuçların, tarım ve hayvancılık sektörlerinin yıllardan beri içinde bulunduğu sorunlardan müteşekkil olduğunu ifade etti.
EVYAP’DAN ERZURUM TARIMINA DESTEK
Tema Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Bedirhanoğlu, 407 bin 705 YTL tutarındaki projenin uygulanış sürecinde gerçekleştirilen anketlerden, Erzurum’da tarımın ilkel yöntemlerle yapılmaya devam ettiği özetinde bir sonucun çıktığını kaydederek, “Proje kapsamında gerçekleştirilen anketlerden çıkan sonuçlara göre, tarımın içinde bulunduğu sorunlar bir kez daha tespit edilmiştir. Projenin uygulandığı köyler ölçü alınarak elde edilen bilgilere göre; meralardan yeterince faydalanılamıyor, hayvancılıktan yeterli verim sağlanamıyor, hayvan barınakları yetersiz, hayvanlar yetersiz besleniyor, bir kısım kaliteli damızlıktan yararlanmıyor, yem bitkisi üretimi yetersiz, bitkisel üretimde verim azlığı var, toprak tahlili yapılmıyor, toprak tahliline göre gübreleme yapılmıyor, bitkisel Üretim deseni uygulanmıyor, ekolojik üretim imkanı kullanılmıyor, tarlalarda hayvansal gübre kullanılmıyor ve pazar sorunu yaşanıyor. Bu sorunlar, sektörün ve çiftçinin içinde bulunduğu en önemli açmazlardır” diye konuştu.
Bedirhanoğlu, Evyap A.Ş.’nin sorumluluğunda yürütülen proje çerçevesinde anket ve durum değerlendirmesini konu alan anketlerin süreceğini belirterek, “Bu anketler, karşılaşacağımız sorunlarla ilgili olarak bizler için bir yol haritası niteliği taşıyor” dedi.
ÇİFTÇİ EĞİTİMİ ÖNEM KAZANDI
2006 yılı sonunda start verilen projenin şu ana kadar aldığı mesafeyle ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Tema Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, “200-2007 yılı süreçlerinde önceliği eğitsel faaliyetlere verdik. 2007 yılında 38 eğitim gününde Bozyazı Köyü’nde 497 çiftçiye bin 240, Göbekören Köyü’nde 405 çiftçiye bin 10 saat eğitim verildi. Atatürk Üniversitesi ile ortaklaşf Çoban Eğitimi kursu verildi ve 4 çiftçinin çoban eğitimi alması sağlandı. Eğitim alan çobanlara sertifikaları Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nce verildi. Yine uygulama köylerinde “Anne-Çocuk Sağlığı ve Hijyen Eğitimi” verildi. Tarımsal anlamda ise, meraların kullanım durumu tespit edilerek mera ıslah çalışmalarına başlanıldı. Meralarda yapılacak olan sanat yapılarının yerleri tespit edildi. Çayır-mera ıslahı ve mera yönetimi konusunda proje köyleri çiftçilerine eğitimler verildi. Toprak analizi ve yem bitkileri üretimi eğitimleri verildi. 2 adet mibzer satın alındı. Yine çiftçilerin ihtiyaçları belirlenerek; çiftçilere 4 ton Korunga tohumu dağıtılarak ekimi gerçekleştirildi. Bunun yanında 3 bin 500 kilogram Tritikale, bin 800 kilogram Fiğ tohumu satın alınarak çiftçilere dağıtıldı ve tohumların ekimi gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu.
ERZURUM KÖYLERİNDE TARIMSAL BİLİNÇ ÇALIŞMASI
Göçü Önleme Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında tarımsal faaliyetlerin hayvansal üretimi teşvik edici çalışmalarda da bulunulduğunu dile getiren Işıl Bedirhanoğlu, aynı dönem içerisinde proje köylerindeki çiftçilere hayvan beslenmesi, hastalıkları, suni tohumlama, hayvan barınaklarının durumu ve rasyon hazırlama eğitimlerinin verildiğine vurgu yaparak, “Bu kapsamda Tarım İl Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak Göbekören Köyü’nde 229, Bozyazı Köyü’nde de, 38 adet suni tohumlama yapıldı. 2006 yılında yapılan Suni tohumlama sonucu sağlıklı 19 adet kültür melezi buzağı doğdu. Proje köyleri çiftçilerinin hayvancılık yönünden görgü, bilgi ve bilinç düzeyini artırmak ve çevre köylerdeki uygulamaların nasıl yapıldığını görmeleri amacı ile Karlıova-Mollaömer Köyü’ne götürüldü.” dedi.
TARIMDA ALTERNATİF GEÇİM KAYNAĞI SORUNU
Işıl Bedirhanoğlu, köylerdeki çiftçiler için alternatif geçim kaynaklarının oluşturulması konusunda da çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirildiğini bildirerek, sözlerine şöyle devam etti: “Toprak hazırlıkları yapılacak olan tarlalara ekmek üzere bin 500 kilogram nohut, bin 400 kilogram da mercimek tohumu satın alındı. Sonbaharda tarla hazırlıkları ve gübre analizleri tamamlanıp. ilkbaharda çiftçilere öa tohumların dağıtımı yapılarak ekimleri gerçekleştirilecektir. Ayrıca Tarım İl Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen Arıcılık kursuna katılan 44 arıcıdan başarılı olup sertifika alan 20 arıcıya 100 adet arılı kovan, arıcılık malzemesi, arı keki ve 48 adet Kafkas Ana Arısı dağıtımı yapıldı. Kafkas Ana Arısı ile suni oğul kolonisi yapılarak kovan sayısı 127 adete çıkarıldı. 2007 yılı sonbaharda 2 bin 500 kilogram bal üretildi. Proje köylerinde şekeriz olarak, arıcı uzmanı kontrolünde üretimi yapılan ballar, proje sponsoru olan Evyap A.Ş. tarafından satın alındı ve proje yürütücüsü, Tema Vakfı İl Temsilciliği tarafından da Erzurum piyasasında pazarlandı. Böylelikle arıcıların para kazanmaları sağlandı.”
Tema Vakfı Erzurum İl Temsilcisi, projeyle edilen her gelişmenin ve sonucun kamuoyuyla paylaşılmasına devam edileceğini belirterek, “Bu tür projelerin sayısının artması, ilimizdeki tarım ve hayvancılık sektörlerine nefes aldıracaktır” dedi.