Doğal güzelliğiyle bilinen Tortum, şimdilerde tam bir çevre katliamıyla karşı karşıya.
Tortum’da doğa tehdit altında
Tortum’da köylerde fosseptik çukuru bulunmaması nedeniyle lağımlar derelere bağlandı. Vatandaşlar, başta alabalık olmak üzere çeşitli balıkların yaşadığı derelerin kirletildiğini belirterek, yetkilileri göreve davet ettiler.
Erzurum’un Tortum ilçesinde derelere bağlanan lağımlar çevre kirliliğine neden oluyor. Fosseptik çukurunun bulunmaması nedeniyle köylerde lağımlar derelere bağlandı. Alabalık başta olmak üzere çeşitli balıkların yetiştiği derelerde oluşan bu kirlilik halkın da tepkisine neden oluyor.
Sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten duyarlı vatandaşlar, “Köylerimizden geçen ve içilecek kadar suları temiz akan derelerimiz, bu şekilde kirletiliyor. İlgileri göreve davet ediyoruz.” dediler.
İlçedeki Kazandere ve Peynirli’den gelen derelerin lağım suları ile kirletildiğini vurgulayan vatandaşlar, sorunun köylerde fosseptik çukurunun bulunmamasından kaynaklandığını ifade ettiler.
KAYMAKAM MAKAS: İMKÂNLARIMIZ ÖLÇÜSÜNDE YAPIYORUZ
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Tortum Kaymakamı Mehmet Makas, devletin imkânları ölçüsünde köylerdeki fosseptik çukuru sorununu çözme gayretinde olduklarını söyledi.
İlçeye 2006 sezonu için ayrılan ödenek tutarının 2,3 milyon YTL olduğuna işaret eden Makas, “Bu ödeneğin yalnızca 55 bin YTL’si kanalizasyona ayrılmıştır. Bir fosseptik çukurunun maliyeti ise 20 bin YTL’dir. Dolayısıyla ayrılan 55 bin YTL ile köylerimizin hepsine birer fosseptik çukuru yapmamız imkânsız. Burada en büyük görev köylülerimize düşüyor. Devletin imkânları kısıtlı. Biz bu imkânlar ölçüsünde elimizden gelen gayreti sarfediyoruz. Köylülerimiz de bu noktada bize destek olurlarsa sözkonusu sorunu aşacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.