DOĞU İLLERİ “PLANLI KENTLEŞME” PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI
TOKİ, hükümetin "Planlı kentleşme ve konut üretimi" programı kapsamında başlattığı konut seferberliği kapsamına özellikle Doğu ve Güneydoğu illerini aldı. Bu çerçevede Erzurum başta olmak üzere; Adıyaman, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Hakkari, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Siirt'te konut yapımı başlatıldı.
DOĞUDA KONUT POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki konutlar için uyarıda bulundu. Bayraktar, Doğu ve Güneydoğu'daki konut politikasının bir an önce gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
ÇARPIK YAPILAŞMANIN GİDERİLMESİ HEDEFLENİYOR
Bayraktar, Doğu ve Güneydoğu'daki konutların toptan gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'de nüfusu 20 binden fazla olan yerlerde 13 milyon konut var. Bu konutların yüzde 50'si sağlıksız. Ya çarpık yapılaşma var ya da gecekondu şeklinde dizayn edilmiş" diye konuştu.
DOĞUDA SAĞLIKSIZ OLAN KONUTLARIN YENİLENMESİ ÖNEM TAŞIYOR
Çarpık yapılaşmanın artık sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'de olmadığını, büyük il ve ilçelerde de bu sorunun ortaya çıktığına işaret eden Bayraktar, Türkiye'de şu anda acil 1.5 milyon konut üretimine ihtiyaç olduğunu vurguladı.. "Ülkemizde konut açığı var" diyen Bayraktar, özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki konutların yenilenmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Türkiye'de bazı kişilerin 5-10 tane konutu olmasına rağmen, fakir grubun evinin olmadığını hatırlatan TOKİ Başkanı, bu açığı kapatmak için çalıştıklarını söyledi. TOKİ'nin özellikle konutu olmayan insanları seçtiğinin altını çizen Bayraktar, "Bu çerçevede özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki konut politikası yeniden gözden geçirilecek" şeklinde konuştu.
TOKİ, hükümetin "Planlı kentleşme ve konut üretimi" programı kapsamında başlattığı konut seferberliği kapsamına özellikle Doğu ve Güneydoğu illerini aldı. Bu çerçevede deprem riski altında bulunduğu belirtilen Adıyaman, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Siirt'te konut yapımı başlatıldı.
TOKİ, 65 ilde 132 bölgede 87 bin 719 konut ve bin 900 hizmetli dairesi olmak üzere toplam 89 bin 619 konutun inşaatlarına başladı.