DOĞU ANADOLU'DAN
AVRUPA'YA KABA YEM İHRAÇ EDİLECEK
Avrupa Birliği tarafından onaylanan bir proje kapsamında, kaba yem bitkilerinin üretiminde yaşanan yüzde 50 oranındaki kaybın önlenmesiyle ortaya çıkacak ihtiyaç fazlası yem bitkisinin, AB ülkelerine satılması planlanıyor.
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, yaptığı açıklamada, organik yem bitkisi üretimi projesinin AB tarafından onaylanarak uygulamaya konulduğunu, bu projenin sonuçlanması durumunda yem bitkisi üretiminde önemli artış yaşanacağını söyledi.
Ilıcalı, bölgede fiğ, yonca ve korunga gibi yem bitkilerinin balya ya da bağ olarak toplandığına, bu işlem sırasında kuruyan yem bitkilerinin yaprak kısmının döküldüğüne işaret ederek, şöyle konuştu: ''Kuruyan yem bitkisinin, toplanması ve nakli sırasında parçalanarak besin değeri yüksek yaprak kısmının dökülmesi nedeniyle yüzde 50 oranında kayıp gerçekleşiyor. Bu kayıbın ekonomik değeri de çok fazla. AB'den aktarılacak 220 bin Avroluk destekle alacağımız slaj makinalarıyla yem bitkileri kurutulmadan ambalajlanacak. Bu şekilde yem bitkilerindeki kayıp ortan kalkacak. Oluşacak ihtiyaç fazlası yem bitkisini de yurtdışına satma imkanına sahip olacağız.''
Ilıcalı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın desteğiyle bölgede yem bitkisi üretimine yönelimin slajlık vakum makinalarının kullanımıyla daha da artacağını belirterek, bu şekilde ortaya çıkacak ihtiyaç fazlası yem bitkilerini AB ülkelerine satmayı planladıklarını kaydetti.
İTALYA'DAN TALEP VAR...
İtalya'dan bir firmanın, birliklerinden kaba yem bitkisi talebinde bulunduğunu bildirerek, bu talebi yakın bir zamanda karşılayacaklarını kaydetti.
Ilıcalı, Türkiye'den şimdiye kadar yurtdışına kaba yem ihracatının yapılmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
''AB ülkelerinde kaba yem ihtiyacı giderek artıyor. Bizim bölgemizde ise yem bitkisi üretiminde artış var. Aynı zamanda bu bölgede yetişen yem bitkileri, hayvanlar için besin değeri en yüksek olanıdır. Dolayısıyla Avrapa'nın bizim yem bitkimize ilgisi her geçen yıl daha da artacaktır. İlk başta İtalya olmak üzere AB ülkelerine yakın bir zamanda yem bitkisi ihraç etmeye başlayacağız.''
Kaba yem bitkisinin 3 yıl ambalaj içerisinde yeşil olarak muhafaza edilebilecek şekilde üretiminin, bölge ekonomisine katkıda bulunacağını kaydeden Ilıcalı, şöyle dedi:
''Yonca, korunga ve fiğ gibi bitkilerin slajlık olarak üretimi, yem bitkilerinin yurt dışına ihracına olanak sağlayacağı gibi, hayvancılık faaliyetlerinin iyileşmesinde de rol oyanayacak. Yeşil yem bitkisi tüketimine bağlı olarak hayvanların et ve süt verimi artacak. Bunun sonucunda bölgemizde ekonomik kalkınmanın gerçekleşeceğine inanıyoruz.''
Ilıcalı, Organik Yem Üretimi projesinden de ilk etapta bin çiftçinin yararlanacağını, bu sayının gelecek yıllarda daha da artırılmasının planlandığını kaydetti.