Erzurum'da, 2. Uluslararası Türk Şöleni kapsamında, cirit müsabakası ile Gökbörü ve at üzerinde ok atma gösterisi yapıldı. Atatürk Üniversitesi ve Güneş Vakfı işbirliğiyle yapılan etkinliklerinin 3. gününde, Erzurum cirit sahasında, Palandöken Atlı Cirit Kulübü ile Ata Atlı Cirit Kulüpleri arasında cirit müsabakası düzenlendi. Ardından Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız asıllı vatandaşlar tarafından Gökbörü gösterisi yapıldı.
GÖSTERİ NEFES KESTİ
Atlı cirit gösterisinin ardından Kırgızistan'dan getirilen özel atlar üzerinde Kırgız sporcular tarafından Gökbörü oynandı. Halk arasında 'Post kaçırma' olarak da bilinen Gökbörü oyunu davetliler tarafından dikkatle izlendi. Postu kaçırmak için birbirleriyle at üzerinde mücadele eden Kırgızistanlı sporcular adeta nefes kestiler. Şölene katılan Kırgızistanlı sporcular daha sonra at üzerinde ok atma gösterisi yaptılar. Davetlilerin ilgi ile izlediği gösteride at üzerinde hedefe atış yapan Kırgız okçularhedeflerini 12'den vurarak izleyenlerden yoğun alkış aldılar.
KIRGIZLAR’DAN GÖKBÖRÜ
Ulupamir Köyü Muhtarı ve Ulupamir Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kasımbek Varol, 1982'ye kadar Afganistan'ın Pamir Yaylası'nda yaşadıklarını, Rusya'nın Afganistan'ı işgalinin ardından önce Pakistan'a, daha sonra da Türkiye'ye geldiklerini söyledi.
Van'ın Erciş ilçesine yerleştiklerini belirten Varol, zaman zaman Gökbörü oyunu için Türkiye'nin farklı bölgelerinden davetler aldıklarını bildirdi.
GELENEKLERİNİ SÜRDÜRÜYORLAR
Köylerinin 2 bin 800 nüfusa sahip olduğunu anlatan Varol, şunları kaydetti: ''Kırgız asıllıyız. Geleneklerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Erzurum'da düzenlenen etkinliğe gelerek Türk tarihinde önemli yeri olan Gökbörü oyununu oynadık. Ayrıca 21 Haziranda Van'da düzenlenen Kırgız Kültürü Şenliği'ne hazırlanıyoruz. Oyunumuza vatandaşların ilgisi bizleri çok sevindirdi.''
GÖKBÖRÜ (KÖKPAR) OYUNU
Türklerin en eski oyunlarından Gökbörü, Türkistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan'da yaygın olarak oynanıyor.
En az 12, en fazla 40 atlıyla oynanabilen oyun başlamadan önce, alanın ortasına kireçle ''halhal'' ya da ''adalet çizgisi'' adı verilen daire çiziliyor. Katılımcılar, bu dairenin etrafına dizilip, daire içine bırakılan koyun postunu alarak, rakip sahadaki kireçle boyanan dairenin içine bırakmaya çalışıyor.
AT ÜZERİNDE OK ATMA GÖSTERİSİ
Şenlikler kapsamında Azerbaycan'dan gelen sporcular tarafından, at üzerinde ok atma gösterisi de yapıldı. Sporcular at sürerken alanın ortasına konan hedef tahtasına oku isabet ettirmeye çalıştı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, yaptığı açıklamada, bu yıl ikincisini düzenledikleri Türk Şöleni etkinliklerinin çok canlı geçtiğini belirtti. Ceylan, ''Bu yıl farklı olarak Türk kültürünü simgeleyen oyunları da etkinliklerimize ilave ettik. Başarılı da olduk. Vatandaşlarımızın ilgisi bizleri mutlu etti'' diye konuştu.