ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kaymakam Kalkan göreve başladı
Kaymakam Kalkan göreve başladı
Erzurumspor lige Sivasspor maçıyla başlayacak
Erzurumspor lige Sivasspor maçıyla başlayacak
Etkinlikler iptal edildi
Etkinlikler iptal edildi
Tuana'nın fidan hayali gerçek oldu
Tuana'nın fidan hayali gerçek oldu
Arama kaydı bulunan 100 kişi yakalandı
Arama kaydı bulunan 100 kişi yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
11 Ocak 2011 Salı - 07:41

Bilim adamları kar’ı tartışıyor

Erzurum’da son yıllarda görülmeye başlanan iklim sapmaları, bilim dünyasını da ikiye böldü. Kimi bilim çevreleri, “yağışın şekli değil, miktarı önemli” derken, Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu ise, tam tersini iddia etti. Okuroğlu, “Kar yağmaz ve havalar da böyle soğuk giderse, İlkbahar mevsiminde güzlük ekimden verim almak imkansız olur.” dedi.

Bilim adamları kar’ı tartışıyor

bilim dünyasını da ikiye böldü. Kimi bilim çevreleri, “yağışın şekli değil, miktarı önemli” derken, Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu ise, tam tersini iddia etti. Okuroğlu, “Kar yağmaz ve havalar da böyle soğuk giderse, İlkbahar mevsiminde güzlük ekimden verim almak imkansız olur.” dedi.
//YAĞIŞ GECİKMELERİ
Erzurum’da iklimsel sapmalardan kaynaklanan yağış gecikmeleri, tarımsal üretimle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi. Kar yağışının geciktiği ve önceki yıllara oranla mevsim normallerinin altında düştüğü Erzurum’da, ‘tarımsal üretim olumsuz etkilenir mi, etkilenmez mi?’ tartışması başladı. Kimi bilim çevreleri, yağışların şeklinden çok miktarının önemli olduğunu, bu nedenle kar yağışının gecikmiş olmasının Erzurum’da tarımsal üretime olumsuz etkide bulunmayacağı görüşünü savunurken, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu ise, tam tersini iddia etti. Okuroğlu, “Güzlük ekimin İlkbahara çıkabilmesi için kar örtüsüne ihtiyaç vardır. Bu örtü olmazsa, güzün ekilen tohumlar, düşük atmosfer sıcaklığı nedeniyle İlkbahar mevsimini bile göremeden donarlar. Ekimden verim alabilmek için kar yorganına ihtiyaç var.” dedi.
//TOPRAĞIN KAR TABAKASININ OLUŞTURDUĞU YORGANA İHTİYACI VAR 
Mevsimsel değişiklikler ve yağışlarla tarımsal üretim arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, “Kayak yapabilmek için nasıl ki kar gerekliyse, kışın toprakların üzerini yorgan gibi örtmek için de kara ihtiyaç var.” diyerek, bu sistemin bozulmasının, tarımsal üretimi olumsuz yönde etkileyeceğini bildirdi. Erzurum ve yöresinde, uzun yıllar ortalamalarına göre, Kasım ve Aralık aylarında düşen yağış miktarının az olduğunu ve özellikle Aralık ayında beklenen kar yağışının yeterli miktarda gerçekleşmediğini belirten Okuroğlu, “Bu durum su kaynaklarının belirli bir düzeye erişmesi ve bitkisel üretim açısından çok önemlidir. Yağışların gecikmesi, toprak yüzeyinin karla örtülmesini engellemektedir. Özellikle Sonbaharda yapılan ekim dolayısıyla toprak yüzeyinin kalın kar tabakasıyla örtülmesi gerekmektedir. Bu kar tabakası, toprağı yorgan gibi örterek, düşük atmosfer sıcaklığının hissedilmesini önlediği gibi, bitkilerin donarak zarar görmesini de engellemektedir. Aynı zamanda bu kar örtüsü, bitkilerin suya duydukları ihtiyacı da giderir.” diye konuştu.
//OKUROĞLU: GÜZLÜK EKİMİN YETİŞME İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK…
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, bitkisel üretimin bölgede bu denge üzerinde gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, buna bakarak, yağışların miktarı kadar, şeklinin de büyük bir önem taşıdığının rahatlıkla anlaşılabileceğini dile getirdi.
Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, gelinen nokta itibariyle üreticilerin çok ciddi bir riskle karşı karşıya bulunduklarına dikkati çekerek, “Bundan sonraki dönem içerisinde yeterli miktarda kar yağmaz ve buna bağlı olarak hava sıcaklığında ciddi düşüşler yaşanırsa, toprağına güzden ekim yapan üreticileri zor günler bekliyor demektir. Çünkü bu iklim şartları altında toprağa güzden ekilen bitkilerin donma ihtimali çok yüksek olmakla birlikte, yetişme ihtimali ise çok düşüktür.” dedi. 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
6 bin 500 memur alınacak
Kamu kurum ve kuruluşları, Aralık ayında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavına ...
İşte yoksulluğun gerçek fotoğrafı
Yoksulluğun boyutu çeşitli araştırmalarda rakamlarla tarif edilirken, ...
Narman esnafına verimlilik eğitimi
Narman ilçesinde esnafa çalışma hayatında üretim, hizmet sektöründe verimliliği ...
 
Yılmaz, Bölge ekonomisini değerlendirdi
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, devlet işletmeciliğinin olduğu yerlerde siyasi ...
Erzurum tüketimde düşük paylı illerden
Türkiye genelindeki toplam tüketim harcamasında yüzde 2 ile Erzurum, Erzincan, ...
Dastini, Erzurum’da
Dastini Bebe Market, Türkiye'de 32 ‘nci şubesini Erzurum’da açılıyor.
 
Tarımda proje atılımı
Tarım İl Müdürlüğü, 2010 yılında çıta yükseltti. Büyükbaş hayvan sayısından ...
ESOB’dan Meslek edindirme yatırımı
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (EESOB)eğitim alanında çalışmaları devam ediyor.
Harput istimlak maliyeti açıklandı
Erzurum’da Palandöken Belediyesi, Harput Mahallesi’ndeki 104 gecekonduyu, ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva