//ERZURUM’DA YAPILAN ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalından 6 ay kadar önce Fatih Üniversitesine geçen Prof. Dr. Şenol Dane, Erzurum'da geçtiğimiz yıl 500 ilköğretim ve lise öğrencisi üzerinde bir araştırma yaptıklarını bildirdi. Araştırmada sporla uğraşmanın beyin gelişimine katkısını ölçmek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şenol Dane, öğrencileri 'herhangi bir okul takımında oynayan veya sporla meşgul olanlar' ve 'Sporla herhangi bir şekilde ilgisi olmayanlar' olarak iki gruba ayırdıklarını söyledi. Her iki grup öğrencide görsel reaksiyon ve beynin bilgi işlem hızını gösteren şekil zekası parametreleri ölçüldüğünü anlatan Prof. Dr. Şenol Dane, bu sonuçlara göre sporun, beyin ile zihnin gelişimini olumlu yönde etkilediğini belirtti. Prof. Dr. Şenol Dane, yaptıkları çalışmayla ilgili olarak şöyle konuştu:
//"RİTMİK SPORLAR DAHA FAYDALI"
"Her iki grup öğrencide iki zihinsel parametre ölçüldü. Birincisi göz- el (görsel) reaksiyon zamanı, ikincisi şekil zekası. Reaksiyon zamanı beynin bilgi işlem hızını gösteren bir parametredir. Zeka ile sıkı ilişkisi vardır. Sporla ilgilenen çocuklarda hem reaksiyon zamanı ve hem de zeka puanlarının sporla alakası olmayanlara oranla çok yüksek olduğu ortaya çıktı. İlk, ortaöğretim döneminde öğrencilerin sporla meşguliyet sürelerinin artırılmasının onların diğer fen ve sosyal derslerinde başarıları için gerekli olduğunu belirledik. Özellikle ilköğretim okullarında 'oyun eğitimi' diye bir ders konulmalı. Fen ve sayısal derslerin oyun içinde verilmesi daha doğru olacaktır. İlköğretim okulları ve liselerde beden eğitimi dersi ez az 5 saate çıkarılmalı. Eski bilinenin aksine her şey beynin aktivitesi ile olmuyor. Hep beyin vücudu geliştirmiyor. Sporla yapılan kas ve eklem hareketleri, vücuttan beyne yapılan sinyallerle beyin gelişimini olumlu etkilemektedir. Özellikle ritmik yapılan sporlar daha faydalıdır. Teorik ders yükü altında ezilen öğrenciler bunu ancak spor hareketleri ile yenebilir. Eğitimde sporu ne kadar yararlı olduğu artık deneylerde ortaya çıkmıştır. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığı, beden eğitimi ders sayısını mutlaka artırmalıdır. "
Öte yandan Beden Eğitim dersi, ilköğretim okullarının birinci kademesi ile liselerin birinci sınıflarında haftada iki saat, ilköğretim okullarının ikinci kademesiyle liselerin 2,3,4'üncü sınıflarında ise haftada bir saat olarak uygulanıyor.