4 BAYAN HAKEM GÖREV YAPIYOR
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'nun Atlı Cirit müsabaka talimatına göre maçları yöneterek, ata sporu cirite renk katan Melek Topaloğlu, Saadet Öksüz, Reyhan Açıkbaş, Kübra Özdemir, ciritin, çok zevkli ve heyecanlı bir oyun olduğunu belirttiler. Türkiye'deki 22 bayan hakemden 7'sinin Erzurum'da görev yaptığını anlatan ve aynı zaman Atatürk Üniversitesi Beden Eğitim Spor Yüksekokulu (BESYO) öğrencisi olan hakemlerden Saadet Öksüz, görev aldıkları ilk günden itibaren ciritte kavgalı ve küfürlü dönemin kapandığını söyledi.
'Savaşın barışta yapılan tatbikatı' olarak nitelendirilen maçlarda centilmenliğin ön plana çıktığını belirten ciritçiler ise, "Tüm hakemlerin bayan olmasını istiyoruz. Onlarla birlikte yeni bir dönem başladı. Umarız kadın hakemlerle birlikte sahalardan hiç eksik olmayan küfür ve kavgalar son bulur" dediler.
CİRİT MÜCADELENİN VE ERLİĞİN BİR GÖSTERGESİ
Atla, insanın birlikte mücadelesine dayanan ve erliğin bir göstergesi olarak kabul edilen cirit için Erzurum'da özel saha bulunuyor. İlçe ve köylerde geniş çayırlık alanlarda, özellikle hafta sonları düzenlenen karşılaşmalarda oyuncular kadar izleyenlerde büyük heyecan duyuyor. Günümüzde Orta Asya'dan geldiği şekli ile nesillerden intikal ederek gelen bu ata yadigarı sporumuz, yabancılarında büyük ilgisini çekiyor. Erzurum'daki cirit sahasında yaz boyu oluşturulan cirit ligi müsabakaları yapılıyor. Kışın ise kar üzerinde köyler arasında oynan cirit müsabakaları görülmeye değer.
CİRİT NASIL OYNANIR?
Cirit Oyunu'nda iki takım bulunur. Bu takımlar 70 ila 120 metre genişliğindeki bir alanda karşılıklı olarak alanın en gerisinde 6'şar, 8'er veya 12'şer kişi olarak dizilir. Oyun süresi 35 dakikalık 2 devreden toplam 70 dakika . Ciritçiler bölgesel giyimleriyle atlarına biner. Sağ ellerine atacakları ilk ciriti, diğer ellerine de yedek ve yetecek miktarda cirit alırlar. İki tarafın birinden çekilen kura sonucu, bir atlı öne fırlar, karşı dizinin önüne 30-40 metre kadar yaklaşır. Karşı tarafın oyuncularından birisinin adını seslenerek meydana davet eder. Sağ elindeki ciriti ona doğru savurur, sonra geri döner, atını kendi dizisine doğru mahmuzlar. Karşı tarafın davet edilen oyuncusu hızla onu takip eder, elindeki ciriti geri dönüp kaçan karşı taraf elemanına fırlatır. Bu kez ilk oyuncunun çıktığı sıradan diğer bir ciritçi onu karşılar. İkinci diziden çıkan, sırasındaki yerini almak için süratle yerine dönmeye çalışır. Bu defa rakibi onu kovalar ve ciritini atar. Oyun böylece sürer. Cirit isabet ettiren ciritçi takımına bir sayı kazandırır. Eğer ciritçi attığı çavganı rakibine değil de ata isabet ettirmişse bir sayı kaybeder.
Ciritçi karşı taraf oyuncusundan kendisini sakınmak için çeşitli hareketler yapar, atın sağına soluna, karnının altına, boynuna sığınır. Bu arada başına, gözüne, kulağına cirit isabet eden bazı oyuncuların yaralandığı olur. Bu türlü isabetler neticesinde ölenlerin olduğu bile vakidir. Bu durumda ölen, er meydanında ölmüş sayılır, yakınları şikayetçi ve davacı olmaz. Cirit oyunun federasyon sorumluluğunda oynatılmasıyla bir takım kurullarda da değişiklikler yapıldı.