BORÇ YAPILANDIRMASINDAN YARARLANMAK İSTEYENLER DİKKAT!
SSK ve Bağ-Kur prim alacaklarının yeniden yapılandırılması için başvurular, 3 Nisan 2006 Pazartesi günü başlayacak.
Borç yapılandırma uygulamasından yararlanmak isteyenlerin, SSK il müdürlüklerine yazılı olarak başvurmaları gerekiyor. İşverenlerin posta ile müracaat etmeleri halinde, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya APS yolu seçilmişse, dilekçenin postaya veriliş tarihi, adi posta yolu seçilmiş ise SSK kayıtlarına intikal tarihi başvuru tarihi olarak kabul edilecek. Başvurunun adi posta yoluyla yapılması ve bunun da kurum kayıtlarına son başvuru tarihi geçtikten sonra intikal etmesi halinde, başvuru talebi kabul edilmeyecek.
"E-Bildirge" kapsamında SSK'dan şifre alan ve prim belgelerini kuruma internetten gönderen işverenlerin, yeniden yapılandırma konusunda da ön başvurularını yine internetten yapabilecekler. Bu durumda işlemler daha kısa zamanda sonuçlandırılabilecek. Ancak yine de işverenlerin kendilerine randevu verilen tarihte, her koşulda yazılı başvurularını yapmaları gerekecek.
Bağ-Kur'a borcu bulunanlar da il müdürlüklerindeki matbu dilekçeleri doldurarak başvurularını yapabilecekler.
Uygulama kapsamında, Bağ-Kur kapsamında takip edilen prim ve sosyal güvenlik destek primi borçlarıyla SSK kapsamında takip edilen kamu ve özel sektör işverenleriyle büyükşehir belediyelerinin sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları, topluluk sigortası prim borçları, isteğe bağlı sigorta prim borçları ile 31 Mart 2005 ve öncesinde biten özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden dolayı fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanacak borçlar, yeniden yapılandırılabilecek. Bağ-Kur'da borç miktarına bakılmaksızın tüm borçlara, SSK'da ise borç aslı 100 bin YTL ve altında olanlar için asıl borçlarına (herhangi bir gecikme faizi veya cezası olmayan miktar) 1998 sonuna kadar mevcut gecikme cezası, 1999'dan başvuru tarihine kadar ise gecikme cezası yerine daha düşük olan enflasyon (TEFE ve ÜFE) oranı uygulanacak.
SSK'da borç aslı 100 bin YTL ve üzerinde olanlar için ise Maliye Bakanlığı'nca "çok zor durum" halinin belirlenmesi için kullanılan oranlar esas alınarak, borçlu firmanın mali durumuna bağlı olarak ana para ve gecikme zammı toplamından oluşan borcun yüzde 30'una kadar terkin yapılabilecek.
Borç aslı 100 bin YTL üzerinde olduğu halde mali durumu "çok zor durum" kapsamına girmeyen işverenler ise taksitlendirme imkanından yararlanabilecek.
Borcun yaşına ve tutarına göre taksit sayısı belirlenecek, ancak taksit sayısı en fazla 60 ay olacak.