Kentte betonlaşma şeklinde ortaya çıkan çarpık yapılaşmanın, mimari zevk ve kültürü zedelediğini, sosyal ahengi ifade edemediğini belirten DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydemir:
ERZURUM RUHUNU İNCİTMEYELİM
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aydemir, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Vakıflar arsasında iş merkezi yerine yeşil alan düzenlemesi yapılması gerektiğini, böyle bir tasarrufun Erzurum mimarisinin sağlıklı bir yapıya kavuşması adına ciddi bir adım olacağını söyledi.
ERZURUM BAŞKALAŞIYOR MU?
Erzurum’un, tarihi görkemiyle çağdaşlığı, bir disiplin halinde ifade edecek mimari yapılanmaya ihtiyacı bulunduğunu bildiren DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, betonlaşma yoğunlaşmasının Erzurum’u ruhundan uzaklaştırdığını söyledi.
MİMARİ KÜLTÜRÜMÜZ YOK OLUYOR
Çok katlı binalar arasında Erzurum kimliğini ifade eden ecdat yadigarlarının kaybolduğuna, kentin şahsiyetini ortaya koyan slüetin yitirildiğine dikkat çeken Aydemir, Erzurum ruhuna uygun, kent ahenk ve yaşama üslubunu ifade eden mimari doku zedelendikçe, Erzurum’un sıradanlaşmaya sürükleneceğini kaydetti.
TARİHİ DOKU KAYBOLUYOR
Erzurum’un “tarihi kent” kimliği taşıdığını, ancak bu özelliğinin son otuz yılda mimari yapılanmada ortaya konulamadığını vurgulayan Aydemir, çarpık yapılaşma ve betonlaşmanın Erzurum’u şahsiyetinden uzaklaştırdığını, Erzurum’a ait motif ve desenlerin silindiğini söyledi. Aydemir, “ Erzurum benliğinden uzaklaştırılıyor” dedi.
ERZURUM’UN RENGİ SOLUYOR
Erzurum’un rüyaları süsleyen mimari armonisinin, yerini ruhsuz çok katlı binalara terk ettiğini, bunun da kentin soluğunu tükettiğini anlatan Aydemir, “Çağdaş batı ülkelerinde çekirdek kentler korunarak, mimari zevk ve kültür geleceğe taşınırken, Erzurum gibi tarihi dokusu güçlü bir şehir, geçmişine ait bütün motifleri hızla yitiriyor. Erzurum rengini, Erzurum yaşama ahengini, Erzurum sosyal ritmini bu şekilde ortaya koyamıyor” değerlendirmesini yaptı.
HER MAHALLE’NİN BİR ÖYKÜSÜ VAR
Erzurum’da her sokak ve mahallenin bir tarihi serüven ve öyküsü bulunduğunu, buralarda yetişen ve yaşayan değerlerin Erzurum için özel bir mana ifade ettiğini kaydeden Aydemir, kentin köhne bir alanı bulunmadığını, semtlerinin tarih koktuğunu aktardı. Aydemir, gelenekle modern yaşamı sentezleyecek bir yapılaşma konsepti gerekliliğine değindi.
ERZURUM’A SAHİP ÇIKMALIYIZ
Kent mimari doku ve motiflerin korunmadan, tarihi hassasiyet ve endişeler taşınmadan hayata geçirilen yapılanmanın Erzurum’u başkalaşma sürecine soktuğuna değinen Aydemir, “Kent mimari bakımdan gelişmiyor, başka bir kimliğe dönüşüyor. Tarihi Erzurum evleri, bu başkalaşmaya kurban edildi. Mahallelerimizi yitirdik..Elde kalanları koruyarak, Erzurum’a sahip çıkmalıyız” dedi.
BULVARSIZ KENT ERZURUM
Batı ülkelerinde bütün çağdaş şehirlerin birkaç bulvar barındırdığını, Erzurum’da ise kentin soluklanacağı, yeşil örtüyle donalı bulvar olmadığının altını çizen Aydemir, İş merkezi yapılmak üzere sökülen Vakıflara ait alanın bu amaçla kullanılabileceğini kaydetti. Aydemir, “Cumhuriyet Caddesi üzerine devasa bir iş merkezi kurulması, Erzincankapı gibi tarihi bir ticaret alanını arka planda bırakacak, Murat Paşa Camisi gibi görkemli bir eser artık görünmez hale gelecektir.”diye konuştu..
ÖNERİ
Cumhuriyet Caddesi’ndeki İş merkezi alanının bulvara dönüştürülmesiyle birlikte, Erzurum’da hem çağdaş yapılanmaya hem de tarihi dokuya hizmet edileceğini aktaran Aydemir, tarihi Murat Paşa Cami ve Külliyesinin böylelikle ortaya çıkarılabileceğini, Erzurum’un tarihi kent kimliğine de güç kazandırılabileceğini savundu.