ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji
Atatürk Üniversitesinden COP31’e 10 Tematik Proje
Atatürk Üniversitesinden COP31’e 10 Tematik Proje
Hacımüftüoğlu üniversitenin yeni hedeflerini paylaştı
Hacımüftüoğlu üniversitenin yeni hedeflerini paylaştı
İl Sağlık ve GSİM'den ortak proje
İl Sağlık ve GSİM'den ortak proje
Erzurum’da yeni basketbol kuralları anlatıldı
Erzurum’da yeni basketbol kuralları anlatıldı
Palandöken Ekonomik Forumu 4 Aralık'ta
Palandöken Ekonomik Forumu 4 Aralık'ta
HABERLER>GUNCEL
13 Eylül 2026 Pazar - 00:33

Aydemir: Darbelerin bıraktığı vesayet izleri sivil anayasa ile silinmeli

Aydemir, 12 Eylül’ün yıl dönümünde Türkiye’nin demokratik geleceğinin millet iradesini esas alan yeni bir anayasa ile güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Aydemir: Darbelerin bıraktığı vesayet izleri sivil anayasa ile silinmeli

Önceki dönem milletvekillerinden, Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Aydemir, 12 Eylül’ün yıl dönümü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, darbelerle hesaplaşmanın yalnızca geçmişi hatırlamakla sınırlı kalamayacağını, demokratik sistemi gelecekte her türlü vesayet girişimine karşı daha güçlü kılacak adımların önem taşıdığını ifade etti.

Aydemir, Türkiye’nin darbeler döneminden çıkardığı en önemli derslerden birinin, devlet yönetiminde meşruiyetin tek kaynağının millet olduğunun tartışmasız biçimde kabul edilmesi olduğunu kaydetti.

“Demokrasinin güvencesi milletin sandıkta ortaya koyduğu iradedir” diyen Aydemir, hiçbir makamın, kurumun veya gücün millet adına siyasal irade oluşturamayacağını vurguladı.

GEÇMİŞİN YÜKÜ GELECEĞİN HUKUKUNA DÖNÜŞMELİ

12 Eylül’ün Türkiye açısından ağır toplumsal ve siyasal sonuçlar doğurduğunu belirten Aydemir, bugün asıl meselenin bu tarihî tecrübeden geleceği güçlendirecek sonuçlar çıkarmak olduğunu söyledi.

Aydemir, “Darbeleri mahkûm etmenin en kalıcı karşılığı, demokratik düzeni milletin iradesi etrafında tahkim etmektir. Türkiye, artık geleceğini vesayetin gölgesinden bütünüyle arındıracak bir hukuk düzenini konuşmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Bu noktada sivil anayasa hedefinin tarihî bir anlam taşıdığına dikkat çeken Aydemir, anayasanın toplumun geniş kesimlerinin iradesini buluşturan, temel hakları güçlü biçimde güvence altına alan ve demokratik meşruiyeti esas alan bir toplumsal mutabakat niteliğinde olması gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE YÜZYILI’NA SİVİL ANAYASA VURGUSU

Aydemir, Türkiye Yüzyılı hedeflerinin demokratik kurumların güçlenmesiyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, sivil anayasa iradesinin Türkiye’nin geçmişin vesayet yükünden kurtulma sürecini tamamlayacak önemli bir eşik olduğunu kaydetti.

Milletin demokrasiye sahip çıkma iradesinin Türkiye’nin en büyük güvencesi olduğunu vurgulayan Aydemir, “12 Eylül’den çıkaracağımız ders açıktır: Millet iradesinin üzerinde hiçbir irade kurulamaz. Türkiye’nin istikametini millet tayin eder. Gelecek kuşaklara bırakacağımız en kıymetli demokratik miras da bu ilkenin hukuk düzenimizde en güçlü şekilde karşılık bulmasıdır” dedi.

 

 
Pulur Höyük Kazı Alanı’nda çalışmalar sürüyor
 
Doku soruşturmasında 6’ncı dalga operasyon
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bozkırın Eşsiz Sesi Manarbek Erjanov eserleriyle anıldı
Kazakistan'ın seçkin ses ve dombra sanatçısı, bestekâr ve oyuncusu Manarbek ...
Çiftçi'den TÜRKPOL kurulması teklifi
Çiftçi, Türk Devletleri Teşkilatı 3. İçişleri Bakanları Toplantısı’nın ...
Suriye’de Türkçe yerine Fransızca !!
Irak Meclisi Türkmen Grubu Başkanı Erşat Salihi, Suriye’de Türkçe derslerinin ...
 
‘Göğe Yazılmış Bir Alp’ K.Makedonya’da sahnelendi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından ...
Gökalp’in mirası 'Göğe Yazılmış Bir Alp' Balkanlarda
Ziya Gökalp’in mirası "Göğe Yazılmış Bir Alp" oyunuyla Balkanlara taşınıyor
Türk Dünyasının acı kaybı
Kırım Tatar millî hareketinin emektar ismi, Kırım Tatar Millî Kurultayı ...
 
Türk Dili’nin Ağustos sayısı yayımlandı
Türk Dili’nin Ağustos sayısı yayımlandı
AKMB’den Genç Çevirmen Adayları Yarışması
3. Genç Çevirmen Adayları Yarışması, 17 Ekim 2026 Cumartesi günü 10.00-12.00 ...
Türk Tarih Kurumunda Selvi dönemi başladı
Prof. Dr. Haluk Selvi, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı görevine başladı. ...
 
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Dadaşlığın Raconu Ya da..
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunlu Ayaklar
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Doğu Türkistan, Pamir Türkleri, Gönül Coğrafyamız ve Aydın’ın Tespitleri
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Huzurun Kapısındaki Nöbetçi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
4 Şahit mi Yapay Zeka mı?
Talat Paşa Aydemir
Talat Paşa Aydemir
Sözün de bir ahlakı var
ERZURUM GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Önceliği:

Yüksek Hızlı Tren
Doğalgaz ve Enerjide indirim
İstihdam oluşturacak yatırımlar
Göçü durduracak acil eylem planı
DAP’ın Erzurum’a yoğunlaşması
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva