ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji
Dal Kulüpler Birliği Başkan yardımcısı oldu
Dal Kulüpler Birliği Başkan yardımcısı oldu
15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı
15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı
Trendyol 1. Lig fikstürü açıklandı
Trendyol 1. Lig fikstürü açıklandı
Karapapak Türkleri Kars'ta buluştu
Karapapak Türkleri Kars'ta buluştu
Çankırı'dan Başbağlar'a uzanan vefa
Çankırı'dan Başbağlar'a uzanan vefa
HABERLER>BÖLGEDEN
10 Temmuz 2026 Cuma - 15:19

Ani'de tarih yeniden gün yüzüne çıkıyor

Kars'ta bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan "1001 Kilise Kenti" olarak bilinen Ani Ören Yeri'nde 2026 yılı kazı sezonu tüm hızıyla devam ediyor.

Ani de tarih yeniden gün yüzüne çıkıyor

Kars'ta bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan "1001 Kilise Kenti" olarak bilinen Ani Ören Yeri'nde 2026 yılı kazı sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Bu yıl beş farklı noktada yürütülen bilimsel kazılarla Selçuklu dönemine ait çarşı, konutlar, mezarlık ve dönemin ticari yaşamına ışık tutan bezirhane (yağhane) gün yüzüne çıkarılıyor. Kazılarla eş zamanlı olarak koruma, konservasyon ve çevre düzenleme çalışmaları da sürdürülürken, tarihi kentin ziyaretçi kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

"Beş farklı noktada bilimsel kazı"
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kafkas Üniversitesi iş birliğinde sürdürülen çalışmalarda, farklı disiplinlerden bilim insanları Ani'nin bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmak için yoğun mesai harcıyor. Kazı alanlarında elde edilen yeni bulgular, Orta Çağ'ın en önemli yerleşimlerinden biri olan Ani'nin sosyal, ticari ve kültürel yaşamına ilişkin önemli veriler sunuyor.
Kazı ekibi, Selçuklu dönemine ait yaşam alanlarını ortaya çıkarırken, çıkarılan eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla konservasyon çalışmaları da eş zamanlı olarak yürütülüyor.

"Ani, Orta Çağ'ın en görkemli şehirlerinden biri"
Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, Ani'nin yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli arkeolojik alanlarından biri olduğunu söyledi.
Arslan, "UNESCO'nun Dünya Kültür Miras Listesi'nde bulunan Ani Ortaçağ'ın en görkemli, en ihtişamlı şehirlerinden birisi, Bu dönemde Bağdatlı Hanedanlığı ile kuruluşunu gerçekleştirmiş, Selçuklular ile bir birlikte yükselişe geçmiş ve Gürcü Krallığı döneminde de çöküş dönemini yaşamış bir şehir. Yüz yıllardır uğradığı savaşlar, işgaller, istilalar ve depremlere rağmen halen daha o eşsiz mirasını gözler önüne saran, halen daha ilk günkü gibi canlı şekilde misafirlerini ağırlayan ülkemizdeki en önemli arkeolojik alanlardan birisidir" dedi.

"Selçuklu çarşısı, mezarlığı ve konutları araştırılıyor"
2026 sezonunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Arslan, kazıların özellikle Selçuklu dönemine ait alanlarda yoğunlaştığını ifade etti.
Doç. Dr. Muhammet Arslan, "Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kafkas Üniversitesi ortaklığı ile devam eden kazı, koruma ve çevre düzenlemesi çalışmalarımız var. Kazı çalışmaları kapsamında Selçuklu Çarşısı, Selçuklu Mezarlığı, Selçuklu Konutları ve Bezirhane de yoğunlaştık bu sene, koruma çalışmaları kapsamında yine kazıdan çıkardığımız eserlerin konservasyonuna yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında da geçen yıllar yapımına başladığımız özellikle ziyaretçilerin daha konforlu bir şekilde alanı gezebilmeleri için sur içi yürüyüş yolları yapımı da devam ediyor. Tabi sadece mimari kalıntılar değil, aynı zamanda taşınır nitelikteki eserlerin restorasyonuna yönelikte kazı evimizdeki laboratuvarımızda çalışmalar devam etmekte. Ani Ortaçağ'ın çok zengin bir buluntu dünyasına sahip, bu eserlerde bin yıl sonra yeniden Kars Müzesi'nde sanatseverler ile kültür severler ile buluşmakta" diye konuştu.
"Disiplinler arası bilim heyeti görev yapıyor"
Kazı çalışmalarının geniş katılımlı bilim heyeti tarafından yürütüldüğünü belirten Arslan, farklı uzmanlık alanlarından akademisyenlerin yanı sıra öğrencilerin de önemli katkı sunduğunu dile getirdi.
Arslan, "Ani Ören Yeri'nde 5 farklı noktada disiplinler arası ekip ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Başta sanat tarihçileri olmak üzere arkeologlar, mimarlar, restoratör mimarlar ve antropokların da dahil olduğu geniş katılımlı bir bilim heyetimiz bulunmakta, bu heyetin başkanlığında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizin de dahil olduğu, gönüllü öğrencilerimizin de büyük bir katkısı olduğu bir çalışma ile Ani'deki 2026 yılı sezonumuza devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Hedef daha fazla ziyaretçi"
Kazılarla birlikte yürütülen çevre düzenleme çalışmaları kapsamında ziyaretçilerin tarihi kenti daha rahat gezebilmeleri amacıyla sur içi yürüyüş yollarının yapımı sürüyor. Aynı zamanda kazılarda ortaya çıkarılan taşınabilir eserler laboratuvar ortamında restore edilerek Kars Müzesi'nde sergilenmeye hazırlanıyor.
Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Ani Ören Yeri'nde sürdürülen çalışmaların, hem kentin tarihine ışık tutması hem de kültür turizmine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

 
Karapapak Türkleri Kars'ta buluştu
 
Trendyol 1. Lig fikstürü açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karapapak Türkleri Kars'ta buluştu
‘Karapapak Türkleri Çalıştayı-Âşık Alesker ile Âşık Şenlik Adına Ozanlar ...
Çankırı'dan Başbağlar'a uzanan vefa
Çankırı Terörle Mücadele Kahramanları Derneği üyeleri, Erzincan’ın Kemaliye ...
Çelikmen'den 'Sırat on Fırat' projesine destek çağrısı
elikmen, Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde hayata geçirilmesi planlanan "Sırat ...
 
Dede Korkut Şöleni 10 ülkeyi buluşturdu
Dede Korkut Şölenleri'nde halk dansları ve müzik gösterileri ilgi gördü
'Avrasya Kültür Coğrafyasında Dede Korkut'
30. Uluslararası Dede Korkut Bilim, Kültür ve Spor Şölenleri kapsamında ...
Gacır kardeşlerden çifte madalya
Bolu'da düzenlenen Türkiye Kick Boks Şampiyonası'nda Aşkale'yi temsil ...
 
Ayı ve domuz sürüleri dut bahçelerini talan etti
İspir ilçesi Bademli köyünde aç kalan ayı ve yaban domuzları meyve bahçelerine ...
Tekman Yiğitler'de sel
Tekman ilçesinde etkili olan aşırı yağışlar sel felaketine yol açtı. İlçe ...
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muş'ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa götürüldüğünü öne ...
 
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
'Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!'
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Dede Korkut'u Anlamak, Ortak Geleceği İnşa Etmektir
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Demek ki bu şehir sadece soğuğuyla değil...
Osman Şanalan
Osman Şanalan
Erzurum'un Sessiz Golü
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Cennet Tasavvurunun Şehirdeki Tecellîsi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Direnişin Zorlanması
ERZURUM GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva