ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Son sözü TFF söyleyecek
Son sözü TFF söyleyecek
Kamu İşveren Heyeti son teklifini sundu
Kamu İşveren Heyeti son teklifini sundu
Erzurum SES verileri açıklandı
Erzurum SES verileri açıklandı
Besicilerden sıcakla mücadele
Besicilerden sıcakla mücadele
Emniyet Erzurum Narmanlılar Derneğini bilgilendirdi
Emniyet Erzurum Narmanlılar Derneğini bilgilendirdi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
19 Ağustos 2025 Salı - 07:19

Analar kışlık erzak seferberliğinde

Doğu Anadolu Bölgesinde kadınların kışlık konserve, turşu hazırlıkları başladı.

Analar kışlık erzak seferberliğinde

Bayburtlu kadınların kışlık konserve, turşu hazırlıkları başladı.
Bayburtlu kadınların kışlık konserve, turşu hazırlıkları başladı. Bağda, bahçede yetiştirilen sebzelerin hasadının yapılmasının ardından kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan turşular için kadınlar işe koyuldu. Ev hanımlarının başlayan yoğun mesaisinde organik sebzeler sirke, sarımsak, tuz ve suyla buluşturulduktan sonra plastik ya da cam kavanozlara doldurulup hazır hale getiriliyor. Hazırlanan turşular kışın tüketilmek üzere güneş görmeyen karanlık yerlerde muhafaza ediliyor.
Bayburt’un Kurucakol köyünde yaşayan 87 yaşındaki Hesna Köprücü, gelinleriyle birlikte turşu yapımı için işe koyuldu. Evlerinin alt katında bulunan yerde pancarların sap kısımlarını ayıklayarak pazı turşusu yapmak için kenarda biriktiren Köprücü, yapraklardan da kışın yemekler yaptıklarını vurguladı. Büyük yapraklardan lor dolması, etli pancar sarması yapacaklarını ileten Köprücü, küçük yaprakları da ufak ufak doğrayarak borani yemeğinin yapımında kullanacaklarını belirtti.
"Siniler üzerinde başlayan turşu mesaisi"
Siniler üzerinde belli büyüklükte pancar saplarını doğrayan Köprücü’nün gelini Sema Köprücü, turşu yapımının birçok aşamasının olduğunu belirterek turşu yapımını anlattı. Köprücü, "İlk önce yaprakla sapları ayırıyoruz. Ayırdığımız pancar saplarını pazı turşusu yapıyoruz. Ne çok büyük doğranacak ne de çok küçük. Büyük doğrarsak hoş görüntü olmaz yerken zorlanırız küçük doğrarsak da bu sefer tuzun, sirkenin içinde eriyip gider. Orta boylarda doğradığımız pancar saplarını güzelce yıkayıp temizledikten sonra kazanda kaynar suda haşlıyoruz. Yumuşayan pazıları yine soğuk sudan geçiriyor, soğutma işlemi yapıyoruz. En son aşamasında bidonlara, kavanozlara dolduruyoruz. İçine biber, domates, sarımsak, tuz ve sirke koyup kapaklarını sıkıca kapatıp bekletiyoruz. İsteğe göre isteyen biber, domates koymaz ama böylesi daha lezzetli oluyor. Bidonlara koyduğumuz turşular en az bir ay kadar bekledikten sonra tüketime hazır hale geliyor" dedi.
"Pancar sapları turşuda, yaprakları ise sarma yapımında kullanılıyor"
Saplarından ayrılan pancarların yaprak kısımlarını lor dolması, etli pancar sarma, borani yaptıklarını dile getiren Sema Köprücü, "Ayıkladığım hiçbir şeyi atmıyoruz. Sap kısımlarını turşu yapıyoruz, yaprakların iyi kısımlarını lor dolmasında, pancar sarmasında kullanıyoruz, biraz daha küçük olanları yani sarma yapılmayacak olanları da soğanlı, yoğurtlu borani yemeği yaparak değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.
"Gençken ne turşular hazırlardık, şimdi yaşlandık yavaş yavaş yapıyoruz"
Turşu yapımında gelinlerine yardım eden Hesna Köprücü, "Yoruluyorum ama mecbur bu hazırlıklar yapılacak genç kızken ne turşular yapardım hiç yorulmazdım şimdi yavaş yavaş yapıyorum" diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: "Şu an kış hazırlığı yapıyoruz. Ömrümüz varsa kışın tüketeceğiz. Bu pancarları başka köyden getirdik, pazıları haşlayacağız turşu koyacağız. Haşladıktan sonra soğuk suyla soğutup sarımsakla, biberle büyük destilere dolduruyoruz. Hazırlarken yoruluyorum, yorulsam da yapacak bir şey yok, kış hazırlığı mecburuz"

 
Türkmen, Türk Dünyasına seslendi
 
Pasinler’e süt toplama merkezi kurulacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bak’tan milli coşkuyla buluşma çağrısı
Bak, 'Tarihten dersler almış gençlerimizle geleceğe doğru yürüyoruz. Herkesi ...
29. Sultan Sekisi İspir’de yapılacak
29. Sultan sekisi toplantısı, ulaşımda beklentiler konusuyla ispirde yapılacak.
Erzurum’da ‘Gökyüzünden Türkiye fotoğrafları’
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği Kültür Yolu Festivalleri'nin ...
 
Haluk Levent Filistinli çocuklar için söyledi
Gazze’de yaşanan zulme değinen ünlü sanatçı, "Beni Biraz Anlasana" bestesi ...
Aşık Sümmani’ye vefa
2025 Ekonomi İşbirliği Teşkilatı Turizm Başkenti ve Kültür Yolu Festivali ...
Erzurum’a ‘Gül Kokulu Naatlar’ yağdı
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Kültür Yolu Festivali etkinlikleri ...
 
Erzurum Kültür Yolu Festivali başladı
Erzurum, bu yıl üçüncü kez Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne ev sahipliği ...
Erzurum Kale Mescit 'inde bir ilk
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi ve Erzurum protokolü, uzun yıllar sonra ...
Sabuncuoğlu’ndan 'Kalbimdeki manşet: Hasangala'
Gazeteci Kadir Sabuncuoğlu'nun yaklaşık dört yıldan beri üzerinde çalışma ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Kâbusun Büyüğü
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Töreli olmak
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Dilimizin Kaybolmakta Olan İncileri: Yanlış Söylenen Atasözleri ve Deyimler
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Enver Paşa kimdi bilir misin?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva