EFEOĞLU BİLGİ VERDİ
Panelin açılış konuşmasını ve yöneticiliğini yapan Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi İhsan Efeoğlu, Atatürk Üniversitesi’nin sanayi ve teknolojinin kalbi haline geleceğini söyledi. Makine Kimya Endüstrisi Kurumu ile Arge-Sanayi alanında karşılıklı işbirliği anlaşmasının da imzalandığı panelin, üniversitenin sanayi ve endüstriyel gelişmelerle kucaklaşma açısından büyük önem taşıdığını belirterek, bilimsel çalışmalarla elde edilen başarılara, Atatürk Üniversitesi’nde artık sanayi ve teknoloji alanlarının da dahil olacağını dile getirdi.
ÇELİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNİN TARİHİNİ ANLATTI
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çelik de, Mühendislik Fakültesi’nin tarihi geçmişini anlattığı konuşmasında, fakültedeki bölümlerin sanayinin gelişmesine büyük katkılar sunduğunu kaydetti. Cafer Çelik, fakülte öğretim üyelerinin, TÜBİTAK, DPT Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü gibi kuruluşlarla devamlı temas halinde bulunduklarına dikkati çekerek, “Gerek fiziki altyapımız, gerek eğitim kadromuzla, sanayi işbirliğine hazır durumdayız” dedi.
MKEK’DEN AR-GE YAKLAŞIMI
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu, ''Türkiye'deki çok önemli üniversitelerle Ar-Ge sözleşmeleri imzaladık'' dedi.
Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen ''Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Yeni Ufuklar'' konulu panele katılan Önsipahioğlu, MKE'nin temellerinin 1453 yılına dayandığını belirtti.
Genel müdürlük görevine başladığı 2005 yılından itibaren MKE'de önemli reform paketlerinin uygulandığını dile getiren Önsipahioğlu, ''Yeni stratejimiz, Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu bütün malzemeleri yurt dışından ithal etmek yerine, tasarımdan başlayarak bizim üretmemizdir'' diye konuştu.
BİLGİ İHRACAATI
Araştırma ve geliştirme çalışmalarına da önem verdiklerini ifade eden Önsipahioğlu, şunları söyledi: ''Çalışmalarımızda ülkedeki sanayiciyi kullanmaya karar verdik. 3 sene önce 174 alt yüklenici ile çalışırken bugün 824 alt yüklenici firma ile çalışıyoruz. Ülkenin her hangi bir yerindeki sanayiciyi bizden biri gibi görüyor ve aynı işler için MKE'de üretim yapmıyoruz. Sivil üretim yapan tüm hatlarımızı kapattık. Yeni dönemde ihracata çok önem veriyoruz. MKE olarak yeni dönemde sanayici, üniversite işbirliğinden yeni bir vizyon oluşacağını ve ülkeye çok yeni ürünler kazandırılacağına inanıyoruz. Üniversite ile sanayicinin buluşması çok önemlidir. Türkiye'deki çok önemli üniversitelerle ARGE sözleşmeleri imzaladık.''
ÇOK GÖR, ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNİ ANLATTI
Üniversite-sanayi işbirliğinin hedefleri, çalışma alanları hakkında bilgi veren MKE AR-GE ve Teknoloji Daire Başkanı Dr. Onur Çokgör, "Yeni teknolojilerin üretilebilmesi için sanayi bunun altından tek başına kalkamaz. Onun için üniversite sanayi işbirliği yapıyoruz. Üniversitenin teorik bilgilerinden yararlanarak sanayide pratiğe döküyoruz. Yurtdışına açılabilmek için de, dışarıdan teknoloji almak yerine, bilgiyi ve teknolojiyi kendimiz üreteceğiz ve yurtdışına ihraç edeceğiz" diye konuştu.
Çokgör, üniversite ile sanayi arasında bir köprü oluşturarak karşılıklı bilgilenme ve etkilenmenin olması gerektiğini de vurguladı.
KOÇAK:YENİ UFUK AÇIYORUZ
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise teknolojinin temelinde bilimsel çalışmaların yer aldığını belirtti. Sanayi kuruluşlarının rekabet edebilmeleri için yeni teknolojik çalışmalar yapması gerektiğini anlatan Rektör Koçak, şöyle konuştu: ''Bilginin teknolojiye, teknolojinin de üretime dönüştürülmesinde üniversite ve sanayiye önemli görevler düşüyor. Teknolojinin temelinde bilimsel araştırmalar yer almaktadır. Gelişmiş ülkelerde ulusal bilim politikaları oluşturulurken bilim ve teknoloji kavramları birlikte ele alınır. Bir ülkedeki sanayi, kendi teknolojisini kendi üretiyorsa rekabet koşullarının artığı küreselleşen dünyada varlığını sürdürebilir. Bu da ancak üniversite ve sanayinin işbirliği ile olur. Üniversite ve sanayinin işbirliği, üniversitelerin mevcut imkanları ile sanayinin mevcut imkanlarının bir sistem dahilinde birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik faaliyetlerin bütünüdür.'' Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen de Atatürk Üniversitesi hakkında bilgi verdi.
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
Konuşmaların ardından Koçak ile Önsipahioğlu, MKE ile Atatürk Üniversitesi arasında yapılan işbirliği protokolünü imzaladı. Kültür Sitesi Mavi Salon'da gerçekleştirilen 'Üniversite-Sanayi İşbirliği, Yeni Ufuklara' konulu panele, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, MKE Genel Başkanı Emekli Tümgeneral Ünal Önsipahioğlu, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu AR-GE ve Teknoloji Daire Başkanı Dr. Onur Çokgör, Rektör Yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.