Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Coşkun Polat ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş tarafından tanıtımı yapılan Elektronik Açık Arşivi, yabancı bilim adamlarından büyük ilgi gördü.
A.Ü. SOFYA’DA TANITILDI
Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da düzenlenen “Globalization and Management of Resowces” isimli konferansa katılan öğretim üyeleri Coşkun ve Odabaş, Türkiye’nin ilklerinden olan sistemi, Bulgaristan’ın çeşitli üniversitelerinden gelen bilim adamlarına tanıttı. Sistemin bilimsel yayınların tam metnine ulaşabilmek için tasarlandığının anlatıldığı konferansta, ayrıca “Open Acces Activiies in Turkey and the Ataturk Universtiy Open Archive System” adı verilen bildiri sunuldu.
A.Ü’NÜN ELEKTRONİK ARŞİVİ İLGİ BULDU
Yabancı araştırmacıların ve bilim adamlarının yakından ilgilendiği sistemin, Türkiye ve dünyadaki diğer üniversiteler için örnek teşkil edebilecek nitelikte olduğunu vurgulayan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Polat, elektronik açık arşivlerin, bir ya da çok sayıda üniversitenin entelektüel ürünlerini kaydeden ve koruyan dijital dermeler olduğunu söyledi. Bilimsel yayınlara açık erişim düşüncesinin bir ürünü olan açık arşivlerin, bilimsel bilgiye erişimin önündeki engellerin teknolojinin sunduğu olanaklarla ortadan kaldırılmasını amaçladığını kaydeden Polat, “Serbestçe erişilebilen bilgiler, yeni bilgi üretimini hızlandırırken, kullanımı artırması nedeniyle çalışma sahibinin amacına ulaşmasına da yardımcı olmaktadır” dedi.
ELEKTRONİK AÇIK ARŞİVİN BİLİMSEL FAYDALARI
Atatürk Üniversitesi Açık Arşiv Sistemi’nin, üniversite mensuplarınca üretilen bilimsel çalışmaların internet aracılığı ile tüm dünyadaki araştırmacıların erişimine sunma amacıyla oluşturulduğuna dikkati çeken Coşkun Polat, bu amaç doğrultusunda arşivin sağlayacağı avantajların saymakla bitmeyeceğini ifade etti.
AKADEMİSYENLERİN ÇALIŞMALARI DÜNYA BİLİM VİZYONUNDA
Yrd. Doç. Dr. Coşkun Polat, “Üniversitemiz mensupları tarafından üretilen bilimsel çalışmaların daha geniş kitleler tarafından fark edilebilir ve kullanılabilir olmasını sağlama, böylece çalışmaların atıf alma oranlarını yükseltme açısından sistem büşük bir rol üstlenmektedir. Bunun yanında önceden yayımlanmamış, ancak bilimsellik niteliği taşıdığı düşünülen konferans ve ders notu gibi çalışmaların da literatürde fark edilebilir olmasını sağlama, üniversitemizin bilimsel performansını gerçek anlamda yansıtma, üniversitemiz öğretim elemanlarının çalışmaları için merkezi bir arşiv oluşturma, üniversitemizde yapılan bilimsel çalışmaların, açık erişim girişimi çerçevesinde oluşturulan çeşitli arama mekanizmalarınca keşfedilmesi, bilimsel çalışmaları uzun süreli koruyabilme, arşivde yer alacak ders notu, öğretim materyalleri, raporlar gibi kaynaklardan öğrencilerin de yararlanabilmesi olanağı ile eğitimin kalitesini artırma, elektronik yayıncılık, ulusal ve uluslararası açık arşiv girişimlerinde üniversitemizin öncü rol üstlenmesini sağlama ve akademisyenleri bilimsel yayın yapmaya ve yayınlamaya özendirme gibi amaçlar, sistemin asıl kuruluş gayesini teşkil etmektedir” diye konuştu.