Yakın Doğu’nun, M.Ö. 3 bin yıllarına ait kronolojisini ortaya çıkarmayı amaçlayan ‘Associated Reginal Chronologies For Ancient Near East And The Eastern Mediterronean’ projesi kapsamında Ankara’da bir araya gelen yerli ve yabancı çok sayıda akademisyene, Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum’un erken tarihiyle ilgili olarak bir sunum yapıldı.
IŞIKLI PROJENİN DOĞU ANADOLU TEMSİLCİSİ OLDU
Avrupa, Kafkasya ve Anadolu’dan çok sayıda üniversitenin ortak olduğu proje, Doğu Anadolu Bölgesi’ne ilişkin araştırmaların yapılması görevini Atatürk Üniversitesi’ne yüklerken, çalışmanın başına ise, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Işıklı getirildi. AB fonlarıyla desteklenen projeye, Almanya, Fransa, İtalya ve Azerbaycan gibi ülkelerden çeşitli üniversiteler dahil edilirken, Türkiye’deki görev dağılımı ise, ilgili bölgelerde bulunan üniversiteler arasında yapıldı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin sorumluluğunu üstlenen Yrd. Doç. Dr. Işıklı, Ankara Gazi Üniversitesi Arkeolojik Araştırmalar Merkezi’nde düzenlenen değerlendirme toplantısında hem Atatürk Üniversitesi’ni, hem de Doğu Anadolu Bölgesi’ni temsil etti. Toplantıya katılan yerli ve yabancı çok sayıda akademisyene, Erzurum’daki Karaz Höyük’ünü ve kültürünü anlatan Işıklı, elde edilen arkeolojik bulgularla, Erzurum’u uluslararası bilim dünyasına taşıdı.
DOĞU’NUN ERKEN TARİHİNİ A.Ü. ARAŞTIRIYOR
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Işıklı, Yakın Doğu’nun, M.Ö. 3 bin yıllarına dayanan dönemlerdeki kronolojisini ortaya çıkarmayı amaçlayan projenin, bölgenin geçmişine ilişkin şifrelerinin çözülmesinde önemli bir rol oynayacağını söyledi. Uluslararası düzeyde yürütülen proje çerçevesinde, Yakın Doğu’nun alt bölgelere ayrıldığını ve her bölgenin araştırılması görevinin, o bölgelerdeki üniversitelere yüklendiğini kaydeden Işıklı, Erzurum’un ve içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nin erken tarihinin araştırılması görevinin de, Atatürk Üniversitesi’ne verildiğini bildirdi. Yürütülen arkeolojik çalışmalarla ilgili olarak, sık sık değerlendirme toplantıları yaptıklarını, projeye dahil edilen yerli ve yabancı üniversitelerin mensuplarıyla bilgi alışverişinde bulunduklarını belirten Işıklı, proje dahilindeki akademisyenler olarak en son Ankara’da bir araya geldiklerini bildirdi.
PROJE DEĞERLENDİRME TOPLANTISINA ERZURUM DAMGASI VURULDU
Ankara Gazi Üniversitesi Arkeolojik Araştırmalar Merkezi’nde düzenlenen değerlendirme toplantısında, hem Atatürk Üniversitesi’, hem de bölgeyi temsil etmesi nedeniyle büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Mehmet Işıklı, toplantıya katılan yerli ve yabancı akademisyenlere, Erzurum ve bölgedeki çalışmalarla ilgili olarak son durumu aktardığını dile getirdi.
KARAZ HÖYÜGÜ
Erzurum’daki en erken yerleşim merkezinin Karaz Höyükü olduğunu hatırlatan Işıklı, söz konusu değerlendirme toplantısına, Doğu Anadolu Bölgesi ve Karaz Kültürü’nün damgasını vurduğunu söyledi. Proje yürütücüsü olan üniversitelere mensup akademisyenlerin, bölgeyle ilgili olarak elde edilen bilgi ve bulgulara büyük ilgi gösterdiklerini belirten Işıklı, “Erzurum ve bölgemizin geçmişine dair elde ettiğimiz bilgi ve bulgular, değerlendirme toplantısında büyük ilgi gördü. Bu aynı zamanda üniversitemizin uluslararası bilim dünyasına taşınması bakımından da önemlidir. Proje sonunda yürütülen çalışmalar, bilimsel bir yayın haline getirilecek ve dünyanın dört bir yanındaki üniversitelere ve enstitülere ulaştırılacak. Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi’nin, bölgenin tarihi geçmişini de aydınlatması bakımından son derece önemlidir” diye konuştu.