Prof. Dr. Koçak, “Sorumluluğumuzun farkındayız. Gelişmeyi hep birlikte sağlayacağız. Çağdaş, dürüst, adil, sevgi ve saygıya dayalı yönetim anlayışıyla problemlerin çözülebileceği kanısındayız. Evrensel değerlerimiz olan, Cumhuriyet, Demokrasi, insan hak ve özgürlükleri alanında üniversitemiz üzerine düşeni daima yapacaktır” dedi.
HEDEF: DÜNYA ÜNİVERSİTESİ
2008-2009 öğretim yılı açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Koçak, “Çağımızın en önemli özelliği toplumun bilgi üretme kabiliyetidir. Bu sebeple tüm gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler araştırma-geliştirme faaliyetlerine büyük önem vermektedirler. Bilgi toplumu, bilgilerin toplum fertlerinin düşünce süzgecinden geçirilip yorumlanması ve günlük hayatın organik bir parçası haline gelmesi ile sağlanabilir ve gittikçe daha üst düzeylerde, yetişmiş, daha nitelikli ve verimli bir insan gücü talep eder. Söz konusu toplumu oluşturacak insan gücünün hazırlanmasında eğitime önemli görevler düşmektedir.” dedi.
2008 ÖSS'DE TERCİH EDEN ÖĞRENCİ SAYI ARTTI
21. Yüzyıl bilgi çağında yaşanan hızlı oluşum ve değişmeler karşısında, Türk üniversitelerinin amacının kendilerini tanımak ve en önemlisinin kendi eğitim sistemlerini, öz değerlerini koruyarak, AB standardına ulaşmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Koçak, “Üniversitemiz, 13 fakülte, 6 Enstitü, 5 Yüksekokul, 16 Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden oluşmaktadır. Üniversitemiz, akademik, kadrosunda 2 bin 370 öğretim elemanı bulundurmaktadır. Bugün 5 bin 879’u ön lisans, 24 bin 149’u lisans, 2 bin 701’i lisansüstü olmak üzere toplam öğrenci sayısı, 34 bin 88’e ulaşmıştır. Üniversiteler kuran üniversitemizin Kars Kafkas, Erzincan, Ağrı İbrahim Çeçen ve Bayburt Üniversitelerinin kuruluşuna önderlik etmesi bizim için övünç kaynağı olmuştur. Üniversitemize, 2008-2009 öğretim yılı başında 9 bin 506 öğrenci kayıt yaptırmıştır. 2008 ÖSS'de Atatürk Üniversitesi'ni önceki yıllara oranla tercih eden öğrenci sayısında artış olmuştur.” diye konuştu.
REKTÖR KOÇAK ÖĞRENCİLERE SESLENDİ
Konuşmasında öğrencilere de hitap eden Prof. Dr. Koçak, şunları söyledi, “29 Ekim 1923’de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile onun ana felsefesi olan, üniter devlet ve toplum yapısını, Cumhuriyet'imizi tam bağımsızlık ilkesi temelinde, akıl ve bilimi kullanarak kalkınmış, çağdaş uygarlık düzeyini en üst seviyede yakalamış bir ülke olmayı hedefleyecek olan sizler, bizim güvencemizsiniz. Atatürk Üniversitesi’nde okuma şansını elde etmiş değerli öğrenciler, yakın geleceğin, mühendisleri, doktorları, eczacıları, edebiyatçıları, tarihçileri, öğretmenleri, hemşireleri bu kuruma katılırken göstermiş olduğunuz başarı ile övünebilirsiniz. Üyesi olmaktan gurur duyacağınız bir eğitim yuvasındasınız. Bu kurumda okumanın giderek artan bir ayrıcalık olduğunu görecek, bundan daha çok yararlanarak size sunulan çeşitli imkanları en iyi biçimde değerlendirmek için çalışacak ve elde edeceğiniz başarılarla kendinize daha çok güven duyacaksınız..” diye konuştu.
HASTANELERİMİZ BÖLGENİN YÜKÜNÜ OMUZLUYOR
Bin 200 yatak kapasiteli, son teknolojik cihazlarla donatılmış, eğitim, araştırma ve sağlık hizmet veren üniversite hastanelerinin bütün bölgenin yükünü omuzladığını anlatan Prof. Dr. Koçak, “Öyle ki ilk müracaat yeri olan hastanemiz, aynı zamanda teşhis ve tedavi ile birlikte son müracaat yeri olmak konumundadır. Bu zorunlulukla bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Gerçekleştirmeyi düşündüğümüz “Sağlık Kompleksi” ile tüm bölgeye, bölgeye komşu ülkelere hizmet vermeği amaçlıyoruz. Yakutiye Araştırma Hastanesi’nin restorasyonu ile her iki hastanenin birleştirilmesi, sağlık hizmetlerinin bir yerden yapılması kolaylığını ve konforunu sağlayacaktır. Fiziki yapılanmanın düzenlenmesi ve poliklinik hizmetlerinin daha verimli hale gelmesi bir noktada buna bağlıdır. Bu konuda yardımlarınız bizlere şevk verecek ve çalışma azmimizi artıracaktır.” dedi.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BÖLGE ÜNİVERSİTESİ OLARAK KURULDU
Atatürk Üniversitesi’nin 7 Haziran 1957 tarihinde bir bölge üniversitesi olarak kurulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Koçak, “Atatürk Üniversitesi, 51 yıllık akademik serüveninde hedeflerini artırarak, evrensel düzeyi yakalamış üniversiteler katına yükselmiştir. Kurulduğu bölgenin sosyo-kültürel, ekonomik kalkınmasında önemli sorumluluklar üstlenmiştir. Tarihi geçmişi ve özelliklerinin bilincinde olduğumuz Erzurum, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı bir şehir, Atatürk Üniversitesi de ismiyle müsemma bir bilim yuvasıdır. Muasır medeniyetler seviyesine çıkmada kendi yol haritasını doğru oturtan Atatürk Üniversitesi, üstünlüklerinin, yetkinliklerinin, yetersizliklerinin ve yakalayabileceği fırsatların farkındadır. Bu sebeple gelişmiş üniversitelerin mevcut birikimlerinin üstünde bir hedefe kilitlenmiştir. Bize düşen, üniversitemizi bulunduğu noktadan çok daha yüksek seviyelere taşımak ve bugüne kadar elde edilen başarılara yenilerini eklemektir. Bunu bilim adamlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, esnafımız ve halkımızla hep birlikte yapacağız. Tarım, sanayi, sağlık, sosyal ve kültür alanlarında şehirle üniversitemiz arasında devam eden etkili işbirliğini çok daha ileri götürmek düşüncesindeyiz. Önümüzde, gerek Üniversitemiz gerekse şehrimiz için büyük avantajlar taşıyan 2011 sınavı var. İlgili kurumlarla el ele vererek, en iyi şekilde başarmak zorunda olduğumuz. bu sınavı, Erzurum’un ve Üniversitemizin dünyaya tanıtılması bakımından büyük bir fırsat olarak görmekteyiz. Valilik, yerel yönetim ve üniversite olmak üzere üçayağı olan “Universiade”a ev sahipliği yapacak kurumların başında üniversitemiz yer almaktadır. Bu konuda daha önceki çalışmalar gözden geçirilmekte ve yapılması gereken çalışmalar için gerekli hazırlıklar yapılmaktadır. Üniversitemiz, coğrafi konumu itibariyle diğer üniversitelerden farklı olarak, Türk Dünyası ve bazı Asya ülkeleriyle etkili ilişkiler çerçevesinde, Üniversitemiz bünyesinde kurulacak olan, “Kafkas Ülkeleri ve Ortadoğu Enstitüsü” ile bölge ülkelerinin üniversiteleriyle işbirliği içine girerek, öğrenci-öğretim üyesi değişimini gerçekleştirecektir. Yönetim olarak bu projeyi çok önemsiyoruz. İnşallah bir sonraki öğretim yılı açılışında, bu anlamda işbirliğini gerçekleştireceğimiz üniversitelerin rektörleri aramızda olacaktır..” şeklinde konuştu.