“HAKSIZ REKABETİ ÖNLENDİ”
Erzurum’da ‘Bölge Müdürlüğü’ statüsünde faaliyet gösteren Devlet Malzeme Ofisi (DMO)’nun irtibat bürosuna dönüştürülmesi ile ilgili olarak tartışmalar devam ediyor. Bazı çevreler, kurumun kapatılmasını Erzurum için olumsuz bir gelişme olarak değerlendirirken, MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız, “DMO’nun kapatılması Erzurum’un zararına değil, tam tersine faydasına oldu” dedi.
GİRİŞİMİ BİZ BAŞLATTIK
DMO’nun kapatılması yönünde kendisinin birçok kez girişimde bulunduğunu, konuyu Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a da ilettiğini hatırlatan Dursun Yıldız, “Biz DMO’nun kapatılmasını talep ederken, resmi kurum ve kuruluşlar bir toplu iğne dahi alacak olsalar, bunu Erzurum’daki yerli üreticilerden alması gerektiğini gerekçe gösterdik” diye konuştu. DMO’nun Erzurum’daki yıllık cirosunun en az 5 milyon YTL olduğuna dikkati çeken Yıldız, “DMO’nun kapatılmasını eleştirenler, gidip sorsunlar bakalım, bu cironun yüzde kaçı Erzurum esnafına yansımış?” şeklinde konuştu.
DMO KAPATILDI, TİCARET CANLANACAK
Kurumun kapatılmasının Erzurum’daki ticaretin canlanması ve kazancın artması demek olduğuna işaret eden Yıldız, “Siz Erzurum gibi bir şehirde istihdam sağlayacaksınız, vergi ödeyeceksiniz ve imalat yapacaksınız, ancak DMO’nun varlığı nedeniyle haksız rekabetle karşı karşıya kalacak ve ürettiğinizi satamayacaksınız. Yetmez gibi şehrinizin parası da, başka yerlere akacak.” dedi.
ERZURUM’UN PARASIN ERZURUM’DA KALACAK
DMO’nun, kamu kurum ve kuruluşlarından gelen malzeme taleplerinin neredeyse tamamını Erzurum dışından temin ettiğini kaydeden Dursun Yıldız, “Erzurum’daki yerli üreticilerde her türlü büro malzemesi bulunurken, kamu kurum ve kuruluşlarının malzeme ihtiyaçları dışarıdan temin ediliyordu. Bizim talebimiz pozitif ayrımcılıktı, bölge üreticisine şans tanınmasıydı. Bunun için de DMO’nun kapatılması gerekiyordu. Yılın yedi ayını kar altında geçiren Erzurum’daki üretici, Ankara ve İstanbul ile rekabet edemiyordu. Yani DMO Erzurum’da bulunduğu müddetçe haksız rekabetin kaynağı olacaktı. İşte biz buna son verdik” diye konuştu.
ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILDI
Yeni yapılandırmayla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarının, malzeme ihtiyaçlarını artık Erzurum’daki üreticilerden temin edebileceklerine vurgu yapan Başkan Yıldız, “DMO’nun Erzurum’da irtibat bürosu olarak temsil edilmesi, artık o kadar da önemli değil. Çünkü yeni sistemle kamu kurum ve kuruluşların önü açılmış oldu. Yöneticiler, malzeme ihtiyaçlarını temin ederken en az 3 yerli üreticiden teklif alacak ve ihale yapacak. Dolayısıyla Erzurum’da üretilen Erzurum’da satılacak ve Erzurum’un parası Erzurum’da kalacak. Bunun adı, Erzurum’un kan kaybetmesi değil, tam tersine pozitif ayrımcılığa tabi tutulmasıdır.” şeklinde konuştu.