ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
TCMB faizi sabit tuttu
TCMB faizi sabit tuttu
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’

Ahmet Göksan

Yolun Aydınlığı
26 Ekim 2020 Pazartesi

 “Sayın Gobbi inanınız ki halkımız Bizans oyunlarından, insafsız saldırılardan ve yalanlardan bıkmıştır. Rum’un Türk’ü idare hakkını tanımıyoruz, tanımayacağız da. Ya bir an önce ortaklık hükümetini kursunlar ya da biz kendi devletimiz için tanınma yoluna gidip Bizans’ın bu şımarık, arsız ve yüzsüz bebeklerine sırt çevirip kendi işimize bakalım. Anahtarı ya ortaklığın ihyasında ya da tam ayrılıkta bulacaksınız. Sayın Gobbi! İkisinin ortası bir formül yoktur”. 1980   Dr. Fazıl KÜÇÜK

               

Kıbrıs Türk’leri 1878 yılından bu yana geçen süreçte sürekli olarak moda söylemle Beka sorunu yaşıyor. İngiliz Sömürge yöneticileri ile Rumların baskılarına karşı direnerek kendi yolunu Türkiye ile birlikte bulmuştur. 1940’lı yıllardan sonra toplum önderleri Necati ÖZKAN, Faiz KAYMAK, Dr. Fazıl KÜÇÜK ve yakın çalışma arkadaşları ile birlikte Beka Sorunu ile ilgili hedefe ulaşma konusunda farklı yol ve yöntemler izlemişlerdir.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulması ve yeni bir sürecin başlangıcı ile Beka fitili bir kez daha ateşleniyordu. Dr. Fazıl KÜÇÜK’ün bir şekilde Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevinden ayrılması sonrasında Rauf Raif Denktaş göreve getirildi. Bu dönemden sonra değişen toplum yapısı ile birlikte siyasi seçenekler öne çıkarılarak kişiler bu makama seçildiler. Geçtiğimiz günlerde bu makama Sayın Ersin TATAR seçildi.

Yarım asrı aşan süredir devam ettirilen iki toplum arasındaki anlaşmazlığın çözümü konusunda baskıların da artacağını söylemek fazla abartılı bir görüş değildir. Uzun yıllardır konuşulan Federasyon konusu ilgili olsun veya olmasın bazı devletlerle uluslararası kuruluşlar, çözümün içinden çıkılamaz noktaya doğru evrilmesine neden olmuştur. Çünkü karşımızdaki unsur ile bizlerin anladığı Federasyon arasında derin görüş ayrılıkları bulunmaktadır. Bizim anladığımız federasyon her iki toplumun eşitliğine dayanıyor. Karşımızda bulunanlar bu yaklaşımı kabul etmiyorlar. Karşımızdakilere göre Türklerin kendi bölgelerinde yönetici olmalarını yeterli sayarak dönüşümlü başkanlığı da rıza göstermiyorlar.

Annan’ın Belgesinde öngörüldüğü gibi Türklere verilecek yetki bir köy muhtarına verilecek yetkinin ötesine geçmiyor. Böyle bir yetki LOZAN ANTLAŞMASI ile Batı Trakya Türklerine verilen hakkın bile gerisindedir. Kaldı ki AB üyesi Yunanistan bu haklarını dahi kullandırmıyor. Olası bir anlaşma Kıbrıs Türklerinin bu duruma düşmelerine neden olacaktır. Bu nedenle Üsküdar’da bağlı olan atı bulunduğu noktada tutarak Federasyon uygulaması ile ilgili karşımızdaki unsurun düşünce ve yaklaşımlarını BM başta olmak üzere AB’ne anlatmak gibi bir yükümlülüğümüzün olduğunun unutulmaması gerekiyor. Buna koşut müzakere masasında da karşımızdakilerle de aradaki farkı net olarak paylaşmamız zorunludur.

Karşımızdakilere Mevlana’nın dediği gibi,

“Dün dün de kaldı cancağzım

Ne kadar söz varsa düne ait

Şimdi yeni şeyler söylemek lazım” diye seslenmek durumundayız…

Müzakere masasında da federasyon anlayışımızı sonuna dek savunarak masadan kaçan taraf olmayacağız. Uzlaşmak isteyen taraf olarak karşımızdaki unsurun tutumunu da dünya kamuoyuna anlatmalıyız. Bunun için de dış temsilciliklerimizi daha işlevsel konuma getirerek tanınmamış olmanın ezikliğinden kurtulduğumuzda yolumuzun aydınlık olacağını düşünüyoruz.  Bir elin nesi var iki elin sesi olarak el ele vererek başaracağımıza inanıyoruz. Gandhi’nin kötülük bir başka kötülükle durdurulamaz söyleminden hareket ederek Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ı kutluyor ve başarılı olmasını diliyoruz.

Toplum olarak çıkılan bu yolda eteklerimizdeki taşları dökerek geleceğe yönelik çalışmalar yapmamız gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva