ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’

Yavuz Öztürkler

Veteriner Hekimlik eğitiminin 175. yılı kutlu olsun
20 Kasım 2017 Pazartesi

Modern Veteriner Hekimlik Eğitiminin 175. yılının kutlandığı bu günlerde mesleğimizle ilgili bir hususa dikkat çekmek istiyorum.

Kimileri tarafından işini iyi yapmadığı düşünülen insan hekimlerine “Baytar” deme sendromu hala devam ediyor. Geçenlerde bir gazetenin köşesinde de aynı sendroma rastladım.  Doktoruna kızan veya memnun kalmayan hemen “Baytar”  diyor. Bu kinayeyi başka meslekler için pek kullanmıyorlar. Örneğin, sağlık ve paranın neredeyse yan yana anıldığı günümüzde hiç kimse, paragöz olarak algıladığı bir Doktora “tüccar” mısın? Demiyor…

18. Yüzyılın başlarında dünyayı kasıp kavuran sığır vebası Veteriner Hekimlik eğitiminin daha derin ve bilimsel boyutlarda yapılmasını sağlamış, 1762 yılında Fransa’da ilk bilimsel veteriner hekimlik eğitimi veren okul açılmıştır. Ülkemizde ise bilimsel ve modern kapsamda eğitim yapan ilk veteriner okulu 1842’de açılmıştır.

 Günümüzde Veteriner Fakültelerinde 5 yıl teorik ve uygulama eğitimini bitirenler yüksek lisans diploması ve “Veteriner Hekim” unvanı almaktadır. Baytar kelimesi  bir dönem hayvan sağlığı hekimleri için kullanılmış, ancak ülkemizde modern Veteriner Hekimlik eğitimi ileri düzeye ulaştıktan sonra kullanılmamıştır. 6343 sayılı Veteriner Hekimlik Mesleğinin İcrasına ilişkin kanunda , baytar diye bir tanımlama yoktur, “Veteriner Hekim” diye bir tanım vardır.

Veteriner hekimler: “….yaşamlarını insanlık yoluna adayacaklarına, hayvan ve insan sağlığına çağdaş anlamda hizmet sunmayı ilke edineceklerine ve bilimsel yöntemlerden sapmadan, deontolojik kurallara uyarak ve etik ilkeleri gözeterek mesleklerini icra edeceklerine… “ dair AND içerek mesleklerini yapmaktadırlar.

Veteriner hekimler, hayvana hakaret ederek,  itip kakarak ve  hayvanların hayatını hiçe sayarak hekimlik yapmamaktadırlar. Kendinizce yeterli bulmadığınız doktorlar için lütfen artık: “baytar mısın?” demekten vazgeçelim, hem insan hekimlerimizi hem de veteriner hekimlerimizi bu kelimeyi kullanarak aşağılamaya çalışmayalım…

Veteriner hekimler kuş gribi gibi küresel boyutta insanoğlunu tehdit eden durumlarda her zaman özverili ve bilimsel yöntemlerle çalışarak insan sağlığına en üst düzeyde hizmet ediyor ve insanların sağlıklı ve kaliteli hayvansal gıda tüketmeleri için de çalışıyorlar.

Sonuçta,  bir meslek erbabını başka bir meslek kavramını kullanarak yermek zaten doğru değildir. Ahlak dairesinde insanlığa hizmet eden her meslek değerlidir.

Modern ve bilimsel Veteriner Hekimlik eğitiminin 175.yılı kutlu olsun.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva