ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Judo’da ETÜ farkı
Judo’da ETÜ farkı
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
Erzurum çiftçisine makine desteği
Erzurum çiftçisine makine desteği

Kadir Sabuncuoğlu

Nene Hatun Aziziye’de
3 Ağustos 2018 Cuma

Hayali değil, gerçek bir kahramanlık öyküsünün adıdır Nene Hatun. Osmanlı- Rus Savaşı (1877-78) sırasında, 20 yaşında bir gelindir. Kundaktaki çocuğunu evde bırakarak baltasıyla gittiği Aziziye Tabyasında bir destan yazar.
  Tüm bunlara rağmen Nene Hatun, sağlığında çirkin iftiraya uğramış bir anadır. Ancak hem şehir halkı, hem de Türk Silahlı Kuvvetler, Nene Hatun’a sahip çıkar ve destek verir. ‘Güneş balçıkla sıvanmaz’ özdeyişinde olduğu gibi, kuru iftira da saman alevi gibi kısa sürede unutulur gider.
  Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kahraman Anadolu kadını Nene Hatun’u anlatan bir heykel yaptırılır. Heykel Erzurum’a getirildiğinde Nene Hatun’u ifade etmeyen bir tasarım olduğu anlaşılır. Nene Hatun, bebeğini evde bırakmıştır, o bakımdan sırtındaki bebek ile elindeki tüfek gerçeklere aykırı bulunur.
  İtiraz ve eleştiriler üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu kez Nene Hatun’un elinde balta, yanında bayrak taşıyan Dadaş figürlü bir heykel daha yaptırdı. Tüfekli ve sırtında bebeği olan heykel ‘zayi olmasın’ diye Nene Hatun’un destanlaştığı Aziziye Tabyasının girişine, Nene Hatun ve Dadaşlı heykel ise Tebrizkapı Kavşağına yerleştirildi. Peki o tüfek ve bebekli heykel, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünde aslına uygun biçimde bir balta ile niçin değiştirilmedi?
KÜÇÜKLER İLE SEKMEN FARKI
   Tebrizkapı kavşağındaki Nene Hatun heykeli, 13 yıl sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler döneminde ‘düzenleme yapılacak, zarar görmesin' diye yerinden kaldırıldı. Yerine birkaç çalı dikildi. O günden sonra bir daha Nene Hatun heykelini gören olmadı. Bunun üzerine heykelin yaptırılmasında emeği olan Erzurum eski Milletvekili Mücahit Himoğlu, şu eleştiri ve uyarıda bulundu:
  "Heykeli, 2000 yılında Vali Derya Kadıoğlu'na teslim ettik. Oluşturulan komisyon, heykelin Tebrizkapı'ya konulmasını kararlaştırdı. Nene Hatun'un heykeli, Erzurum'un demirbaşıdır. Demirbaş kaybolmuşsa bundan eski başkan kadar Vali ile şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı sorumludur."
 Ahmet Küçükler’in yerine 2014’te Belediye Başkanı seçilen Mehmet Sekmen, heykel olayında farklı davrandı. Sekmen, önce depoda bulunan heykelin onarımdan geçirilmesini sağladı. Sonra da Başkan Mehmet Sekmen, heykelin Büyükşehir Belediyesi ile Atatürk Üniversitesi arasında bulunan Aziziye Millet Bahçesine konulması talimatı verdi.
  Aziziye Millet Bahçesinin birinci ve ikinci etap çalışmalarının tamamlanmasının ardından Nene Hatun heykeli Aziziye’deki yeni yerine yerleştirildi. Böylece 16 Temmuz 2013’te Tebrizkapı kavşağında bahaneyle kaldırılan heykel, tam beş yıl sonra Aziziye Millet Parkında gün ışığına çıktı.,
TEK EKSİK VAR…
  Erzurum’da 22 Mayıs 1955 günü 98 yaşında hayata gözlerini kapayan ve Aziziye Tabyasında toprağa verilen Nene Hatun'un heykelini görmek için Horasan eski Belediye Başkanı Dursun Şen ile birlikte Aziziye Millet Bahçesine gittik. Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde yaptığımız yürüyüş sonrası, gece vakti girdiğimiz parkın bir tarafında Türk büyüklerinin büstleri dikkat çekiyordu.
 Aziziye Anıtının doğusuna yerleştirilen, ışıklandırılmış Nene Hatun heykeli ise adeta göz kamaştırıyordu. Heykelin arkasında Aziziye, Mecidiye ve Kiremitliktepe Tabyalarını simgeleyen kütleler vardı. Yıllar sonra Nene Hatun heykeliyle Aziziye Millet Bahçesinde karşılaşmak, ikimizi de heyecanlandırdı.
  Öncelikle Başkan Mehmet Sekmen, Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Aynalı ve tüm emeği geçenlere duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Ancak Nene Hatun heykelinde bir eksiklik var. Heykelin kahraman Türk kadınına ait olduğunu gösteren bir levhayı gözlerimiz boşuna aradı. Biz o heykelin kime ait olduğunu biliyoruz. Peki yabancılar o heykelin kime ait olduğunu nasıl öğrenecek?

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Aralık 2011 Salı  03:03

seni çok özlüyoruz

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva