ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum

M.Tevhit Gülseven

Kalp Krizinden Ölümde Dünya Birincisi Olmamalıyız!
1 Haziran 2020 Pazartesi

“Türkiye kalp krizinden ölümde dünya sıralamasında birinci sırayı alıyor” Prof. Dr. Esat Akıncı. (Avrasya Üniversitesi Kardiyoloji Cerrahi Uzmanı).

Haber NTV kaynaklı ve 2018 yılına ait!

Yirmi yıl kardiyoloji hekimlerine ilaç tanıtımı yaptım. Kardiyoloji servislerini, işleyişlerini biliyorum. Birçok değerli kardiyoloji uzmanını yakinen tanıdım. Birçok değerli kardiyoloji uzmanı ile hâlen görüşüyorum.

İş için ziyaret ettim, hasta olarak ziyaret ediyorum.

Hastaların ciddi şekilde bilgi eksikliği olduğunu, genel sağlık ve kalp sağlığı hakkında yeteri kadar vatandaşın bilgisi olmadığını kardiyoloji uzmanlarından biliyorum.

Vatandaşlarımıza kalp krizinin belirtileri detaylı bir şekilde medyada kardiyoloji uzmanları tarafından anlatılmalıdır. Kısa metrajlı bilgi paylaşımları görsel olarak sıklıkla tekrarlanmalıdır. Kalp krizinde hayat kurtaracak ilk bilgi, ağrının göğüs dışında herhangi bir yerde de olabileceğidir.

Vatandaşlarımıza iki noktanın çok iyi anlatılması gerekmektedir; kalp krizi belirtileri nelerdir, nasıl yaşanıyor ve bu belirtileri yaşayan hastaların acil olarak ne yapabilecekleri de kardiyoloji uzmanları tarafından anlatılmalıdır.

Bir kısım insanımız kalp hastalık belirtileri sinyaller vermeye başladığında geçer diye düşünüyorlar, bir kısmı tansiyon ilacı kullanırsam vücudum alışır diye tansiyon ilaçlarını kullanmıyorlar.

Devlete düşen işlerin başında; göğüs ağrısı şikâyeti olan hastalara ambülans gönderirken; ambülansta mutlaka doktor olmalıdır. Daha önce göğüs ağrısı sebebiyle ambülans çağırdığımda ambülansla doktor gelmedi, bir hemşire ile hastabakıcı geldiler. Yakinen şahit oldum.

Hastalar en yakın sağlık kuruluşuna değil, kalp krizinin teşhis ve tedavisinin yapıldığı merkeze gitmeli veya yönlendirilmelidir. (Vakit kaybetmemeli). Mesela anjiyo yapılamayan hastaneye gitmemek gibi!

Kalp krizi gelmeden birçok kere erken uyarı verdiğinde bilinçli insanların derhal bir kardiyoloji uzmanına başvurması, oluşabilecek risk ve tehlikeleri önlemede faydalı olabilir. Sağlık Bakanlığınca bu erken uyarı belirtileri bir kardiyolog tarafından medya programlarıyla vatandaşa anlatılmalıdır.

Acillerde mümkün olduğu kadar bir kardiyoloji uzmanının olması, devletin yapabileceği doğru işlerdendir.

Göğüs ağrısı şikâyetiyle acile gelen hastaların acilde bekletilmesi, kardiyoloji servisine gönderilmemesi hata gibi görünmektedir. Kararsız (Unstabil Angına Pectoris) göğüs ağrılarının sonunda kalp krizi (MI) ve ölüm riskinin yüksek olduğu muhakkaktır.

(Göğüs ağrısı nedeniyle ambülans çağırdım, bir fakülte aciline gittim,  beklerken göğüs ağrılarımın kararsız olduğunu söyledim, üç saat acilde bekledim,   ağır bir kalp krizi geçirdim, sonra anjiyoya alındım, damar açıldı vs, ama kalp de hasar almış oldu. Orada bekletmeden anjiyo yapılan bir üniteye gitseydim, muhtemelen kalp krizi geçirmeyecektim).

Kalp krizi geçirdikten sonra geçmiş olsun için telefon açan, ziyaretime gelen insanların şikâyetleri de benim şikâyetlerimle benzerlik gösterince, benim yaşadıklarımı birçok kişinin yaşadığını gördüm. Acilde bekletilen hastaların bir kısmı acile kardiyolog gelmesinde ısrar etmişler; bunun önlemini almak, kalp hastalık riskini azaltmak açısından önemlidir!

Vatandaşın bilgilendirilmesi ve sistemin eksik yönlerinin giderilmesi vatandaşın sağlığı açısından önemlidir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva