ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum

M.Tevhit Gülseven

Gruplara Ayrılmak!
6 Ağustos 2018 Pazartesi

Seksenli yılların başında; o zaman ilçe şimdi il olan tarihi önem ait bir yerleşim yerinde müşterimiz bizi akşam namazımızı kılmak için bir camiye götürdü. Biz camiden çıkarken hemen yandaki bir kapıdan da bir başka cemaatin çıktığını gördüm. Sebebini sordum. Bir cemaat ve bir siyasi görüş insanlarının önde gelen hocaları yekdiğeri için “onun arkasında namaz kılınmaz” diye bir fetva vermiş. İnsanlar anında ayrışmışlar.

Erzurum’da da bir kitapçıda bir hocanın arkasından alayla bahsederken müdahale ettim. Tartıştık. O alay edene “Okuduğunuz Kuran aynı şeyleri söylemiyor mu?” diye sordum.

Sen bizdensin, ben sizden değilim, bizimkiler, sizinkiler; bu nedir? Parçalanmak böyledir.

Kuran birleştiriyor. Kuran gruplara ayrılmayı reddediyor. Sıklıkla yazmağa gayret ediyorum; Enam 159. Ayet gruplara ayrılmamayı emrediyor. Mezhep kavgaları, mezhepleri anlamadığımızı gösteriyor. Mezhepler bir din değildir. Din bile olsa kavga etmek mi gerekir. Mezhebini dinin üzerine taşımak hatadır.

Neden bu kadar çok başlılık, bu kadar ayrı yorum nedendir?

Ayrı yorumlamakla diğer insanları dışlamak, düşman etmek niye?

Amaç insanların doğru yolu bulması değil mi?

Doğru yolu bulmanın ilk şartı okumak ve tefekkür gibi görünse de Allah’ın hidayeti esas sebeptir.

İnsanların birbirlerini doğru yola davet etmesi değil, benden olmayan dinimden değildir düşüncesi büyük sıkıntı yaratmaktadır.

Ben dindarım, hocayım, ulemayım, cemaat lideriyim, şeyhim iddiası olan herkesin tek gayesi daha iyi Müslüman olabilmektir, olmalıdır. Hedefler hep aynı olmalıdır. Hedef çok geniş bir dairedir. Vatan, millet, bayrak, ahlak, insan sevgisi en üst düzeyde olmalıdır. Kırmızıçizgi Kuran dışı ahlak kuralları, ayrımcılık, gruplara ayrılmak, birbirlerini dışlamak, hor ve aşağılık görmek olmalıdır. Dünyevi hedefler, para, şan, benlik, şöhretin burada ne işi olabilir?

Hayrı ve şerri Allah’tan bilmek, Allah’tan başka hiçbir kimsenin dünya ve ahrette tasarrufu olabileceğini kabullenmemek temel şarttır.

Gayb bilgisinin sadece Allah’ta olduğuna Kuran’a göre de bunun sadece bir kısmının bazı peygamberlere bildirildiğini, Peygamberimiz Hz Muhammed’den (SAV) sonra hiçbir kimsede gayb bilgisinin olmadığına inanmak şarttır.

“Sadece Sana kulluk eder, sadece Senden yardım beklerim” ve “Din gününün tek Malik’i Allah’tır” (Fatiha 3-4.) ayetlerine kalben inanan insan araya bir kul veya herhangi bir lider koyabilir mi; koyamaz, koymamalıdır.

Din adamlığının bir meslek olmadığına inananlardanım. Din adamı iddiasında olanlara ise ortak ideal ve ortak ülkülerinin ilk basamağında insanları gruplara ayırmamalarını, öteleştirmemelerini ve kesinlikle Kuran’a uymalarını tavsiye ederim.

Cemaatlerin, tarikatların siyasete müdahil olması ise büyük hatadır. Sivaslı Yorgancızade İhsan Efendi’ye sorarlar; “Siyasetiniz nedir” diye; “Siyasetimiz, siyasete girmemektir” derler.

Dine zarar veremezler, ancak dindarlara, sosyal hayata, hayatın akışına ve insanların arasında olması gereken ortak değerlere, ülkülere, kardeşlik bağlarına zarar verebilirler.

Kuran’a uyuyorum diyen bir kimsenin bir gruptayım demesi tezat ve tenakuzdur.

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Karaman 6 Ağustos 2018 Pazartesi  15:08

yetmiş yaşındayım annemin çamaşır yıkadığı günler gözümün önüne geldi koca koca yorgan çarşaflarını kadıncağız elinde sıkamazdı şimdi düğmeye basınca çamaşır yıkanacak uçağa binip hacca gideceksin elinde şemsiyeyi sallayara yürüyüp gideceksin bu uçağı bu çamaşır makinesini kim icat etti kim yaptı diye hiçmi düşünmeyeceksin adam camiye geliyor o imamın arkasında namaz kılınmaz o cami benim bu cami senin yüce dinimizi ne hale getirdiler..

Yorumu oyla      4      4  
Mehmet Karaman 6 Ağustos 2018 Pazartesi  15:02

ATATÜRK Diyanet işleri başkanlığını bu tür kötü akımlardan dini bölünmelerden tarikatlardan şıhlardan şehlerden dini korumak için kurmuştur.Takdir sizin.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva