ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’

Abdurrezzak Türk

Erzurumun Kandilleri -16
7 Ekim 2009 Çarşamba

TOPARLAK BABA

 

Şeyh-i Zurvans (Toparlak baba Hz.) zaviye şeyhidir. Rufa-i tarikatına mensuptur. Selçuklular, Akkoyunlular ve Karakoyunluların istilalarından sonra harabe haline getirilmiş olan Erzurum Miladi 1514 tarihinde Osmanlı idaresine geçmiştir. Yavuz Sultan Selimin ve Kanuni sultan Süleyman’ın doğu seferlerinde şehrin stratejik önemini görerek, bilhassa Kanuni Sultan Süleyman Gürcü, Ermeni ve Safevi istilasını önlemek için şehrin iskânına sebep olacak zaviye şeyhlerine bazı vergi muafiyetleri tanımış mahiyetleri ile Erzurum’a yerleşmelerini sağlamıştır.

Zaviye: Herhangi bir tarikata mensup dervişlerin bir şeyhin idaresi altında toplu olarak yaşadıkları gelip geçen yolculara yiyecek içecek yatacak yer temin ettikleri güvenliklerini sağladıkları yerleşme merkezlerindeki veya yol üzerindeki yapılanmalardır. Yörenin kültür hayatında bilhassa edebiyat, tarih ve musiki gibi alanlarda önemli katkıları olan zaviyeler sadece dini tasavvufi tahsil mekânları olmamış aynı zamanda halk ile irtibatın sağlandığı bilim, sağlık ve kültür alışveriş merkezleri olmuştur.

Merkeze bağlı 12 km. mesafede Nenehatun köyünün güney tarafında bulunan Toparlak köyü tarihi bir geçit noktasındadır. Eski ipek yolu üzerinde bulunan tabyalar(Uzunahmet, büyük höyük, Ağzıaçık, Toparlak tabyaları) göz önüne alındığında yerleşim yerinin stratejik önemi ortaya çıkmaktadır.

Şeyh-i Zurvans (Toparlak Baba) miladi 1570 tarihinde Horasan ve Maveraünnehir taraflarından çıkarak kabrinin bulunduğu yere gelir ve yerleşir. Hem gaza hem de irşat işleri ile uğraşır.

Sultan Dördüncü Murat M.1635 de Revan seferine gidişi Şeyh-i Zurvans ile görüşür. Şeyhin hizmetlerini yakinen görür. Şeyh kısa boylu dolguncadır. Padişah şeyhe “senin adının söylenmesi birazca zor, gel senin adın Toparlak olsun herkesçe kolay ifade edilsin” der bundan sonra şeyh Zurvans ın adı Toparlak baba olarak anılır. Bulunduğu köy de aynı adı alır. Padişahın Revan seferi dönüşü şeyh Osmanlı ordusuna oğlu şeyh Mustafa yı da katarak gönderir.

Köye vardık. İmam ve halk ile sohbet ettikten sonra tamiratta olan camiyi ve türbeyi ziyaret ettik. Türbenin yan tarafında misafir ağırlama salonu, diğer tarafta şömine biçiminde ocak, yanında bir banyo mevcut olduğunu izledik.

            TOPARLAK BABA TÜRBESİ KİTABESİ

Nam-ı pak evvela Zurvans idi

Padişahlar Toparlak dedi ana

 

Şeyh kâmil arif-i billâh idi

Sıdk ile el kaldırıp eyle dua

 

Kudretinden Hak anı kılmış hekim

Her gelenler derdine buldu deva

 

Okuyup bir Fatiha ihlâs ile

Bahşeden izzet bula her dü-sera

 

Lütfuna mazhar kıla bari Hüda

Af edip Mevla KETENCİZADE yi

                               Tarihi Tamiri 1204(1789)

Kitabeden görevlerinin yanında şeyhin hekimliğin inde olduğunu görüyoruz. Köyde ailesinden kimsenin olup olmadığını sorduğumuzda Erzurum da onbirinci göbekten torunu Nuri TOPARLAK beyin olduğunu öğrendik. Nuri TOPARLAK Bey ile buluşup zaviye hakkında sohbet ettik. Tedavi işlerinin günümüz de de devam ettiğini öğrendik. Almış olduğumuz belgelerde:

            “Erzurum Pasin sancağında Zurvans diyer ismi ile Toparlak köyünde bulunan daruşşifa(şifahane) ve Bimarhane(akıl hastanesi)tekke ve zaviye hizmetlerinin devamı için bir cebelü karşılığında tımar isteği ve Erzurum mutakasının izni tarih H. 1147, miladi 1715”

“Devlet arşivleri genel müdürlüğünde MAD.d05152 de kayıtlı bulunan evrak i müsbite de yazılı Zurvans medfeni hazretleri sultan Toparlak baba Nerverallahu Mergadahu neşri ile M.1642 de dünyasını değiştirmiş.”

            Torununun ifadesi verilere göre şeyh efendi 110 yaş üzeri yaşamış, nesli hizmetini devam ettirmektedir.

            Köyün üst tarafında şeyhin çıkarmış olduğu buz gibi leziz su kaynağı ve yan tarafında İbadethane-Ziyaret tepesi mevcut. Gaza ehli olduklarından tedbiri elden bırakmamış olacak ki ibadethane-ziyaret tepesi denilen yeri her ne kadar “Toparlak babanın halktan uzak kalmak için çıkıp ibadet ettiği zaman zaman itikâfa girdiği, yaz aylarında talebelerine ders verdiği yer. Onun için çevresi taşlarla çevrilidir. Bu çevirme, Toparlak baba ve müritleri tarafından yapılmıştır. Aynı zamanda mihrap düzenlemesi yapılmış, namazgâh olarak da kullanılmıştır. Bu tarihi ibadethane savaş zamanı toparlak geçidi üzerinde olduğu için harplerde mevzi olarak da kullanılmıştır”Bu anlatımdaki son cümle konunun aslını özetlemektedir. Gürcü, Ermeni, Safevi hareketlerinde gafil avlanmamak için tedbir noktasıdır. Özel mevzilerdir. Cihat ehli olan bir zaviye şeyhi bunları düşünmek zorundadır. Tarihi süreç içinde bu aileden şeyh İbrahim el Toparlak ve şeyh Ali Efendi Ermeniler tarafından şehit edilmiştir.

            Tedavi uygulamalarının nasıl olduğunu sorduğumuzda Nuri Bey bize genelde ruhsal bunalımlar ve baş ağrıları gelir. Bunları abdest aldırır dergâhımıza götürürüz. Ocak karşısında diz çöküp otururlar. Bizim su kaynağından getirmiş olduğumuz dokuz adet taş bu ocak da akkor oluncaya kadar ısıtılır. Bir kaba su konularak hastanın baş üzeri tutulur. Ocaktaki taşlardan alınarak her biri için şifa ayeti ve duası okunur. Kova içine bırakılır. Üçtaş bu şekilde atıldıktan sonra kova hastanın sağ omzunda tutularak üç adet taş da bu şekilde okunup bırakılır. Sonunda kova hastanın önüne bırakılır üçtaşta aynı şekilde okunup bırakıldıktan sonra ocağın bitişiğindeki banyoya hasta gönderilerek yıkanması sağlanır. Çıkışta türbede iki rekât Allah rızası için namaz kılar duasını yapar. Tedavi böylece tamamlanır. Allahın izniyle şifa bulanlarımız çoğunluktadır

            Bu yöremiz dünden bu güne kadar varlığını korumuş hizmetini devam ettirmektedir. Çevre düzenlemesi ile birlikte misafirhanelerde inşa edilecek olursa dini turizm açısından şehrimiz için önemli bir değerdir.

            Devamlı ziyaretçisi eksik olmayan bir ziyaretgâhtır. Yatanların makamları cennet olsun.

 

 

                                                                               (Devam edecek)

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
m.n. 10 Ekim 2009 Cumartesi  01:07

Bu mübarek insanlar Erzurumun manevi direkleri.Rabbim bizi bu mübareklerin ve bunların hayatlarını araştırarak bize ulaştıran yazarımızın kıymetini bilenlerden eylesin.Rabbim sağlık ve afiyet versin.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva