ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu

Abdurrezzak Türk

Erzurum Kandilleri-9-
3 Ağustos 2009 Pazartesi

MEHDİ ABBAS TÜRBESİ

Tebriz kapısında Emir Şeyh camiinin kıble tarafına düşmektedir. Tarihi çok eskilere dayanan bir kümbettir. Zamanla Erzurum’un istilalarında tarihi eserlerin olduğu gibi bunun kitabesininde tahrip edildiği sanılmaktadır.

Kitabesi yok olduğundan yaptıranı ve burada yatanın kimler olduğu belli değildir. Burada yatanın Mehdi Abbas olduğu Kağızmanlı vakfiyesinde geçmektedir.

        Tarihi kaynaklarda; Mehdi Abbas Zaviyesi (Tekkesi) - Mehdi Şeyh Zaviyesi (Mahallesi) – Mehdi Abbas Mescidi (Mehdi Efendi Cami) ve çevresinde, geçmişte medreselerin olması, burada medfun olanın bir İslam büyüğü, bir evliya olduğunu göstermektedir. Mihrap tarafında yatanın Şeyh, diğer iki kabrin müritlerine ait olduğu rivayet edilmektedir.

        Mübarek zat bu güne kadar kendisine sahip olduğu gibi, yöresine de ismini vermiş, sahip olmuştur.( Mehdi Efendi Mahallesi ) Bizim bunları anlamamız ve sahip olmamız lazım   gelmez  mi?

        Türbenin içinde 1845 tarihinde vefat eden Hacı Mehmet Efendinin torunu, medreselerin mütevellisi Ahmet Ağa’nın kabri mevcuttur. Allah’ın Rahmet ve Mağfireti cümlesinin üzerine olsun. 

                                                   ANE HATUN TÜRBESİ

        Ane Hatun; Abaza Mehmet Paşa hadisesinde Osmanlı devletine yardımcı olan Mağrav Hanın kızıdır. Babası Gürcü beyidir. Müslüman olduktan sonra Mehmet adını almıştır. Gürcü Mehmet Paşa bir müddet Erzurum’da ikamet etmiştir. Dördüncü Murat kendisine Karaman eyaleti beylerbeyliğini vermiştir.

        Ane Hatun bu aileden olup 1649 yılında Erzurum’da ölmüştür. Murat Paşa camiinin batı tarafında 4 sütün üzerine inşa edilmiş açık bir türbede medfun, diğer iki küçük mezar aynı aileden oldukları söylenmektedir.

                              Türbe kitabesinde:

        Ah kim bu kızı Morav Hanın

        Gitti bir nadide i hüsn idi şeha cennete arz ı Cemal ettikte

        Reşkedüp hıdmetin itti hüra zumi der tarihi tiz öldü

          Nazenim Ane Hanım sene H. 1059 – M. 1649

 

        Bu kabir Erzurumlularca rağbet gören ziyaret edilenler arasındadır. Allah cümlesini affı mağfiret eylesin

            MAHMUT PAŞA TÜRBESİ

         23 Temmuz İlköğretim Okulu bahçesi batı yakası yol üzeridir.(Okul-bahçesi ve karşı gecekonduların bulunduğu mevki; Eski Mahmut Paşa mezarlığıdır.)

Türbede iki kabir vardır. Burada yatanlar baba – oğuldur. 1711 yılında ölen Doğubayazıt Emiri Abdulfettah Paşa ile 1767 yılında ölen Doğubayazıt hâkimi Mahmut Paşadır. Bu türbe Mahmut Paşanın evlatları tarafından 1794 tarihinde yaptırılmıştır. Şehrimizde rağbet gören fatihası eksik olmayan türbelerimizdendir. Ruhları şad olsun.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 22 Temmuz 2013 Pazartesi  12:53

bu erzurumluların ÇOK FAZLA eleştirileri gereksiz bu yüzden çocuklar ilerleyemiyor kısıtlı kalıyor.herkes birbirini gözetliyor ya görünüşü ile ilgili yada yaptığı iyi birşeyle yahut üzerindeki bir nimete olan kıskançlıktan dolayı olumsuz bir söz söylüyor.o yüzdende herkes tutuk endişeli oluyor gelişemiyor.iyi bir şeyide takdir edelim.hocam sayesinde bilmediğim bir sürü şey öğrendim.teşekkürü borç bilirim.işte bu yüzden bu kandiller görevli olarak geliyorlar.bu yazılar için bu siteyi takip ediyorum site yöneticilerinede teşekkürler.birde erzurumun hekat larını gündeme getirirseniz çok iyi bir kültür hizmeti olacak.

Yorumu oyla      7      4  
A. Rezak TÜRK 9 Ağustos 2009 Pazar  10:39

Değerli yorumcuların hassasiyetlerinden dolayı teşekkürlerimi arz ediyorum. bu tür eleştirilerin olması bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. Bu konulara dikkat etmeye çalışmaktayım. Ancak hafızayı beşer... Farkında olmadan bu tür hatalar yapılabiliyor.Burada istifade edilen kaynak i.Hakkı KONYALI'dır. Yararlandığım noktalar rahmeti rahmana kavuşmuş aile büyüklerim, dostlardan elde edebildiğim vakfiye evrakları, bulup okuyabildiğimiz kitabeler, diyalog kurabildiğim şehrimizin yaşlı canlı tarihleri ve gezip gördüğüm yerlerdir. şehrimizle ilgili yazılan kaynaklardır. Bu şehri mübarek için güzel şeyler düşünmüş yazmış çizmiş eserler bırakmış insanlarımızdan ahirete intikal etmiş olanların rahmetle hayatta olanları hürmetle anıyorum.

Yorumu oyla      6      4  
Alparslan KOTAN 7 Ağustos 2009 Cuma  11:27

Sayın Türk.. Söz konusu yazı dizisi için yaptığınız çalışmalar takdire şayandır. Ancak yazılarınızda kullandığınız bilgiler için KAYNAK gösterilmemesi büyük bir eksikliktir. Mesela o türbede Mehdi Abbas adında birinin yattıgının Kağızmanlıların vakfiyesinde zikredildiğini ilk tesbit eden siz misiniz? Değilsiniz! O halde bu bilgiyi yazınızda kullandıgınız şekilde ifade etmek yazının entellektüel kalitesi açısından zaaf teşkil etmektedir. Yazılarınızda kaynak göstermeniz hem yazılarınızın gelecek nesillerde kaynak olarak kullanılması adına hem de eserlerinden faydalandıgınız değerli araştırmacıların ve yazarların hatırlatılmaları adına daha şık olacaktır. Eleştirimi Erzurumluların her şeyi ileri geri eleştiren muhalif yapısından kaynaklanan boş bir eleştiri olarak değil, yazılarınızı sürekli takip eden ve Erzurum kültürüne katkılar sağladığına inanan bir okuyucunuzun naciz fikirleri olarak değerlendiriniz. Saygılarımla

Yorumu oyla      6      4  
Gürhan Özorhan 4 Ağustos 2009 Salı  04:38

Sayın Hatipoğlu,sevgili hocamıza cesaret edip söyleyemediğim konuyu sizin tarafınızdan söylemiş olması beni mutlu etti.Bir okuyucu olarak bu konuda yorum yapmam sayın yazarımızı incitir düşüncesi ile yazamadım.Bu emek ürünü güzel yazı dizinin ismi"Erzurum'un kaybolan manevi mirası"ve buna benzer isimler daha şık olur düşüncesindeyim.Hocamızın engin hoşgörüsüne sığınarak bende düşüncemi belirtmiş oldum.Yazılarınıza ve fikirlerinize yorum yapmakla ayni şey olmadığını belirtmek istedim.Selam,saygı ve hürmetlerimle,Ülkü ile kalın.

Yorumu oyla      6      4  
Av.Vecdi Murat HATİPOĞLU 3 Ağustos 2009 Pazartesi  17:43

Sn.TÜRK; Erzurum kandilleri yazı dizinizi büyük bir hayranlıkla takip ediyorum.Bilmediğimiz ne kıymetler varmış,sayenizde öğreniyoruz. Bütün bu yazılarınızı geniş bir araştırma ve büyük emeklerle yazdığınızı takdir etmemek en hafif ifadesiyle kıymet bilmezlik olur. ANCAK, YAZININ İÇERİĞİNE GÖRE KONU BAŞLIĞI YAZILMAMA GİBİ ÖNEMLİ BİR EKSİK OLDUĞUNU SİZDE KABUL ETMELİSİNİZ. BU EKSİKLİK YAZI İŞLERİ VE/VEYA EDİTÖR HATASINDAN DA KAYNAKLANIYOR OLABİLİR. Ancak olan bu değerli yazıya ve emeklerinize oluyor.Yazının başlığıyla bir bütün teşkil ettiği önemli bir kuraldır. Sinek murdar değil ama..... Neticede bu küçük ama önemli hatanın da giderilmesi dileğiyle, saygılar sunuyorum. Yazılarınızın devamını büyük bir istek ve iştahla bekliyoruz. (Son bir not, bu müstesna araştırmalarınızı kitaplaştırmayı da düşünmelisiniz..)EDİTÖR:Konu başlığı tamamen yazarların inisiyatifindedir. Özgün çalışmalara Editör tarafından başlık konulması, yayın ilkemizin dışındadır.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva