ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu

Ahmet Göksan

Dolanmanın Arkası
17 Mayıs 2019 Cuma

 “Ortaklığı kabul ediyor musunuz? O halde iki bölgeli federasyon temelini teşkil eden nüfus mübadelesi anlaşmasını reddedip halkınıza ‘Herkes yerine dönmedikçe anlaşma olmaz’ diyerek kandırmanın manası ne?

Eğer cidden nüfus mübadelesi anlaşmasını reddediyorsanız o zaman federasyonu ister gibi görünerek dünyayı kandırmanın manası ne ola?

Kıbrıs’ta iki halk ortaklaşa yan yana kendi bölgelerinde yaşayarak’ 1963 – 1974 yıllarının sonucu budur”. 1979

 

                                                                                                                                     Dr. Fazıl KÜÇÜK

 

BM Genel Yazmanı Bay Antonio Guterres’in Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Kıbrıs’taki son duruma ilişkin raporu 04 Mayıs 2019 günü görüşülerek belirsiz bir yol haritasının ortalık yerine oturtuldu. Politis gazetesi görüşmeler sonrasındaki açıklamaları rapor ile ilişkilendirerek “kinayeli yumuşak ifadeler” diye duyuruyor. Doğal olarak yıllardır yapılan değişik tanımlamalı müzakere süreçlerinde öne çıkan birincil sorunun güvenlik olduğu gerçeğidir. Müzakereciler konuyu gerilere iter gibi yaparak siyasi söylemlerle sulu havan kullanmaya devam ediyorlar.

Kendi ismi ile anılan belgenin sahibi olan esmer tenli vatandaş Kofi Annan bile karşımızdaki unsurun Ada’nın yönetimi başta olmak üzere çevresinde bulunan zengin hidrokarbon yataklarını Türk’lerle paylaşmak istemediklerini söyleme gereğini duyuyordu. Bu gerçeği söylerken kendi ismi ile hazırladığı planla Kıbrıs Türk’lerine haksızlık yaptığını da kabul etmiş oluyordu.

Bay Guterres’in yaşanan olumsuzlukları biliyor olmasına karşın yeni bir konferans toplamaya çalışıyor olması anlaşılır olmanın ötesindedir. Cumhurbaşkanı Akıncı bir arpanın boyu kadar bile mesafe alınmadığı gerçeği ile yüzleştiğinde çözüm için ortak öngörü olmadığını söylüyor. Akıncı bu görüşünü ortalıklara koyarken söyleminin BM belgelerinde yer almasını da sağlıyordu. Crans Montana’da yaşananlardan sonra yeni bir konferans ile ne gibi sorunun çözüleceği meraka değer doğrusu.

Rum basınına yansıyan siyasilerin açıklamalarını değerlendirmek gerekirse DİSİ ile AKEL’in önde gidenlerinin iyi polis kötü polis rollerini oynadıkları açık olarak görülüyor. Bu rolleri ile federasyon tartışmasını öne çıkararak yapıyorlar. Federasyon olgusunun bütün dünyada ortalıklardan kalktığı bilinmesine karşın 1977 – 1979 Doruk Anlaşmaları ile kayıt altına alınmış olsa bile o günlerden günümüze köprülerin altından akan sular bu olguyu alıp götürmüştür.

Yarım asrı aşan sürede geldiğimiz nokta bir gerçeğin daha görülmesini zorunlu kılıyor. Gelinen nokta yakın gelecekte çözümün olmayacağını gösteriyor. Bu gerçek karşısında federasyon da olmayacağına göre devletimizin tanıtılması için Türkiye ile işbirliği yaparak çalışmalara başlamamızın kaçınılmaz olduğu görülüyor. Bu yola girerken öncelikle içteki sıkıntıları aşarak ortak noktada buluşmamızı zorunlu görüyoruz.

Kathimerini gazetesinin “adil çözüm zorlaştı” başlıklı haberinde Amerikan Kongresi Araştırma Komitesi’nde Vincent Moralli’nin 15 Nisan 2019 günü hazırladığı raporu değerlendiriyor. Değerlendirmesinde karamsar bir tabloyu ortalıklara koyuyor. Simerini gazetesi ise yeni konferans yaklaşımı için “    Guterres’in Kıbrıs sorununun kesin çözümü için son bir eylem üstlendiğini” yazıyor.

Mendil büyüklüğündeki ülkenin önde gidenleri belirli zaman aralıklarında NATO’ya katılma çalışmaları yaptıklarını gizlemiyorlar. Buna karşın AKEL engelini aşabilseler NATO üyeliğinin AB üyeliği oldubittisi ile sonuçlanacağından emin görünüyorlar. Son olarak lahana tarlarında gezinirlerken komuta devir teslim törenlerine katılıyorlar. Çağrıyı yapanlar Kıbrıs’ın AB üyesi diğer ülkelerle birlikte çağrıldığını gerekçe olarak söylüyorlar. “Özrü suçundan büyü” diye boşuna söylememişler. İsmet Paşa bu gibi durumları “Eşkıya’nın bu gece ne yapacağı belli olmaz” diye değerlendirirdi diye düşünüyoruz.

Kaçak güreşerek arkadan dolaşarak sonuç almak çabası içinde olanlara karşı daha dikkatli olmamız gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva