ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>EKONOMİ
20 Haziran 2011 Pazartesi - 09:50

Ziraat Fakültesi üreticiyi sevindirdi

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum’da tarımsal üretimde verim artışı sağlayabilmek amacıyla atak üstüne atak geliştiriyor. Çiftçilerin, üretimde verimi artırmak için faydalandıkları mineral gübrelerin daha az miktarlarda kullanılarak daha fazla verim elde edilmesinin amaçlandığı bir proje üzerinde çalışan Ziraat Fakültesi, bu projeyle aynı zamanda çevrenin korunmasını da sağlamış olacak.

Ziraat Fakültesi üreticiyi sevindirdi

ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum’da tarımsal üretimde verim artışı sağlayabilmek amacıyla atak üstüne atak geliştiriyor. Çiftçilerin, üretimde verimi artırmak için faydalandıkları mineral gübrelerin daha az miktarlarda kullanılarak daha fazla verim elde edilmesinin amaçlandığı bir proje üzerinde çalışan Ziraat Fakültesi, bu projeyle aynı zamanda çevrenin korunmasını da sağlamış olacak.
BİYOLOJİK GÜBRE
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, Erzurum’da tarımsal üretimde verim artışı sağlayacak çok önemli bir gübre projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Turan, çiftçilerin, daha çok verim elde etmek amacıyla kullandıkları fosforlu ve azotlu gübrelerden oluşan mineral gübrelerin, bitkisel üretime toprak tiplerine göre fayda sunabildiklerini belirtti. Turan, “Toprağa atılan mineral gübrelere çiftlik gübresi, kompost ve çamur artıkları gibi ilaveler yapılmadığı takdirde, topraktaki fosforlu gübrenin ancak yüzde 5 ile 15’i, azotlu gübrenin de, yüzde 25 ile 35’inden faydalanabilmek mümkün olacaktır. Gübrenin toprakta geri kalan kısmı ise, toprakta bitkiye yararsız bir forma geçecek ya da yıkanarak ortamdan uzaklaşacaktır.” dedi. Gübrenin fayda elde edilemeyen kısmının topraktan uzaklaşmasının normal bir süreç olmadığını, bu uzaklaşmanın tam tersine çevre kirliliğine neden olduğunu vurgulayan Turan, “Zamanla topraktan uzaklaşan atık gübreler, başta içme sularının kirlenmesine ya da karıştıkları sulardaki canlı hayatın zarar görmesine de neden olmaktadırlar.” diye konuştu.
BİYOLOJİK GÜBREYLE HEM TOPRAK, HEM DE ÇEVRE RAHATLAYACAK
Halen üzerinde çalıştıkları projeyle, toprakta çok daha düşük miktarlarda mineral gübre kullanımıyla daha fazla verim elde edilmesini sağlayacaklarını dile getiren Prof. Dr. Metin Turan, böylece toprakta gübre artığı kalmayacağı gibi, çevrenin de kirlenme tehlikesinden kurtarılmış olunacağını ifade etti.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, proje çerçevesinde yeni bir biyolojik gübre formülasyonu hazırladıklarını anlatarak, “Üzerinde çalıştığımız bu biyolojik gübre formülasyonuyla toprakları bir kere yoğun mineral gübre yükünden kurtarmış olacağız. Çünkü üretici, normal şartlarda kullandığı mineral gübreyi çok daha düşük miktarlarda toprağa bırakacak, ek olarak üzerinde çalıştığımız biyolojik gübreyi kullanacak. Biyolojik gübremiz, toprağın mineral gübrelerden çok daha fazla oranlarda faydalanmasını sağlamakla birlikte, istifade edilemeyen ve atık olarak çevreye karışan gübre miktarını da, önemli ölçüde azaltacak.” şeklinde konuştu.
 

 
Meyve üreticilerine Ar-Ge desteği
 
Çelik, SODES atölyelerini inceledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meyve üreticilerine Ar-Ge desteği
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde, ılıman ...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva