ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu’dan Süper Lig mesajı
Kutlu’dan Süper Lig mesajı
Balcı Erzurumspor maçını değerlendirdi
Balcı Erzurumspor maçını değerlendirdi
Erzurumspor Ümraniye’den puansız ayrıldı
Erzurumspor Ümraniye’den puansız ayrıldı
Kop Geçidi beyaza büründü
Kop Geçidi beyaza büründü
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
HABERLER>EKONOMİ
6 Aralık 2023 Çarşamba - 04:13

Yumaklı’dan Ata tohumu açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ata tohumlarıyla ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, "Ata tohumlarımızın üretiminin veya sertifikalı, tescilli ata tohumlarımızın satışının yasaklanması diye bir şey de yok" dedi.

Yumaklı’dan Ata tohumu açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ata tohumlarıyla ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, "Ata tohumlarımızın üretiminin veya sertifikalı, tescilli ata tohumlarımızın satışının yasaklanması diye bir şey de yok" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 5 Aralık Dünya Toprak Günü nedeniyle Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü İkizce Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde buğday ekimi yaptı. Çiftlikte, traktörün mibzerine TAGEM tarafından geliştirilen yerli ve milli 'Bayraktar' buğday tohumunu dolduran Yumaklı, daha sonra traktörün direksiyonuna geçerek ekim işlemini gerçekleştirdi. Tohum ekiminin ardından kameraların karşısına geçen Bakan Yumaklı, gıda ihtiyacının yüzde 95'inin topraktan karşılandığını ve Bakanlık olarak toprağı daha verimli bir şekilde kullanmaya çalıştıklarına dikkati çekti.

"7 milyon hektarlık toprağın toplulaştırılması yapıldı"
Tarım alanlarının kullanım amaçları dışında kullanılmaması için düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Bakan Yumaklı, "Tarım alanları sadece tarımsal faaliyetler için kullanılmalı. Özellikle de miras yoluyla bölünme konusu en büyük problemlerimizden bir tanesi, bununla ilgili de yasal düzenlemeler gerçekleştirildi. Yaklaşık 7 milyon hektarlık toprağın toplulaştırılması yapıldı. Bunlar toprağımızın sürdürülebilirliğiyle, gerçek amacıyla kullanılmasıyla alakalı. Toplulaştırma en önemli hususlardan bir tanesi. Bu 7 milyon hektarlık toplulaştırma yapılan alanı kısa bir süre içerisinde 9 milyon hektara çıkarmış olacağız" ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı, 9,3 milyon hektarlık alanı kapsayan 440 ovanın tarımsal sit alanı ilan edildiğini ve bunu 500 ovaya çıkarma çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

"Doğrudan anıza ekim yöntemiyle daha verimli hasat almak mümkün"
Toprağı korumayı her zaman milli bir vazife olarak gördüklerini söyleyen Bakan Yumaklı, "Bugün burada doğrudan tohum ekme işlemini de gerçekleştirdik. Özellikle kurak alanlarda 500 mm’nin altına yağış alan alanlarda doğrudan anız üzerine ekim yapmanın diğer usullere göre hem verim açısından hem kalite açısından hem de yapılan masraflar açısından çok daha avantajlı olduğunu tespit etti araştırma ve geliştirme merkezimiz. Şu anda da tarımsal araştırma ve geliştirme merkezimizin enstitülerimizin bir tanesinin içerisindeyiz. Bu yöntemle daha az yakıt tüketmek mümkün aynı zamanda toprakla ilgili işlemin en az olmasından ötürü erozyon ve diğer etkenlerden daha az etkilenmesi söz konusu. Ayrıca tarımsal araştırma ve geliştirme merkezimizin geliştirmiş olduğu Bayraktar isimli tohumu da biraz önce tarlaya ekimini gerçekleştirdik" açıklamasında bulundu.
Yumaklı, tasarruflu su kullanımını yaygınlaştırmak için çiftçilere verimli sulama sistemlerinin kullanımına yönelik yüzde 50 hibe desteği sağladıklarını vurguladı.

"Sertifikalı tohumlukların yüzde 97’si bu topraklarda tohumlardan elde ediliyor"
Bakan Yumaklı, TAGEM tarafından bugüne kadar tarla bitkilerinde 953, bahçe bitkilerinden de bin 27 tohumun geliştirildiğini dile getirdi. Sertifikalı tohumların üretiminde de önemli bir noktaya gelindiğini ifade eden Yumaklı, "Ülkemizde üretilen sertifikalı tohumlukların yüzde 97’si bu topraklarda tohumlardan elde ediliyor. Ayrıca 97 ülkeye tohum ihraç ediyoruz. Bunu yaparken yerel tohumlarımızı koruma altına alarak ıslah çalışmalarında kullanıyoruz. Bugüne kadar 37 ata tohumumuzu tescil ettirdik. Şu anda enstitülerimiz 313 yerel çeşidi inceliyor. Ata tohumu olup olmadığı uzun bir işlem ve gözlem sonucunda belirleniyor. Sonra bunların sertifikalandırması gerçekleştiriliyor. Ata tohumuyla ilgili zaman zaman yanlış haberler görüyoruz. Ata tohumlarımızın üretiminin veya sertifikalı, tescilli ata tohumlarımızın satışının yasaklanması diye bir şey de yok" değerlendirmesinde bulundu.

 
Türkiye her alanda sıralamasını yükseltti
 
 '6 ayda 14 bin 268 operasyon'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uraloğlu ulaştırma yol haritasını paylaştı
Uraloğlu, “2035 yılında her iki araçtan birisinin elektrikli olması beklenmektedir. ...
Erzurum’dan 11 ayda 24.5 milyon dolarlık ihracat
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da Kasım ayında 2,9 milyon, ...
5 aylık enflasyon oranı belli oldu
Memur ve emeklilerin merakla beklediği enflasyon oranı belli oldu. Temmuz, ...
 
Kasım itibariyle 49 şirket halka arz oldu
Yılın ilk 11 ayında halka arza katılan yatırımcı sayısı 99 milyon 188 ...
Şimşek: 'Hiçbir dedikoduya itibar etmeyiniz'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kasım ayında da devam eden çekirdek ...
Yılmaz’dan TÜFE verilerine ilişkin açıklama
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yıllık çekirdek enflasyon kasım ...
 
Yıllık enflasyon Kasım’da yüzde 61,98 oldu
Tüketici fiyat endeksi Kasım ayında yıllık yüzde 61,98, aylık yüzde 3,28 arttı.
Erzurum Su Böreği AB tescili bekliyor
Erzurum su böreğinin AB tescili bekleyen 41 coğrafi ürün arasında yer aldığı bildirildi.
ETSO’da inşaat sektörü gündemi
İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsil edildiği, Erzurum Ticaret ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva