ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Engelli gençlerin askerlik heyecanı
Engelli gençlerin askerlik heyecanı
7. Dede Korkut Günleri başladı
7. Dede Korkut Günleri başladı
Edebük şehitlerine vefa
Edebük şehitlerine vefa
Engellilere istihdam için eğitim desteği
Engellilere istihdam için eğitim desteği
Son bir haftada 47 terörist etkisiz hale getirildi
Son bir haftada 47 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>TÜRKİYE
21 Ocak 2012 Cumartesi - 08:19

Yıldız enerji vizyonunu değerlendirdi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bölgede inşa edilen yeni doğal gaz ve petrol boru hatlarına işaret ederek, "Hangi proje olursa olsun kazanan Türkiye ve bölge olacaktır" dedi.

Yıldız enerji vizyonunu değerlendirdi

SVETLANA ALİMOVA - ERHAN YILMAZ(İHA) - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bölgede inşa edilen yeni doğal gaz ve petrol boru hatlarına işaret ederek, "Hangi proje olursa olsun kazanan Türkiye ve bölge olacaktır" dedi.
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen Gürcistan-Türkiye Enerji ve Yatırım Arenası konferansında konuşan Bakan Yıldız, "Önümüzdeki dönemde Şahdeniz projesi ile birlikte, Azerbaycan'da konsorsiyum üyeleri ile beraber geliştirdiğimiz projeler olacak. Nabucco, Itgı, Tap gibi uluslar arası projelerin yanı sıra Şahdeniz-2 projesinin önünü tamamen açmak ve hiçbir tereddüte mahal bırakmamak için TANAP projesi alternatif proje olarak sunuluyor.
ENERJİDE ALTERNATİF ARAYIŞI
Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çeken Yıldız, " Doğalgaz ve petrole olabildiğince alternatif geliştirmek gerekiyor" dedi. Gürcistan Başbakanı'nın ardından kürsüye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız çıktı. Bakan Yıldız, Gürcistan ve Türkiye'nin bir buçuk milyar dolarlık yatırım hacmine sahip olduğunu söyledi.
Yıldız, "Gürcistan ile işbirliğimiz bünyesinde, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattı, Kars-Ahırkelek demiryolu hattı ve geliştirilen hidroelektrik santraller var. Doğalgaz ve petrole olabildiğince alternatif geliştirmek gerekiyor. Gürcistan yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor ve çok da doğru yapıyor. Biz de yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyoruz. Dünyada yaşanan kriz, hem iklim değişikliğine, hem de enerji arz güvenliği ile ilgili tedbirleri sıkıntıya
soktu. Dünyada işler iyiye gitmiyor. Dünyadaki arz güvenliği için 2035 yılına kadar 40 trilyon dolar yatırım planlanıyor. Ekonomiler globalleşiyor, politikalar ulusallaşıyor. Bu manada iki ülke elele vererek bu tür risklerden uzaklaşıyor" dedi.
TÜRKİYE’NİN COĞRAFİK AVANTAJLARI
Türkiye'nin, coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını kullanacağını ifade eden Yıldız, "Üretici ve tüketici açısından da Çin'den sonra Türkiye ciddi büyüme rakamlarına ulaştı. Hepinizin yakinen takip ettiği gibi siyasi istikrarsızlıklar, çarpan oranıyla birlikte ham petrol fiyatlarına etki etti. Kısa vadede bundan bazı ülkeler kazançlı olsa da, orta ve uzun vadede hem üreten hem tüketen ülkeler bundan kazançlı çıkmayacaklardır" dedi.
Yıldız, "Önümüzdeki dönemde Şahdeniz projesi ile birlikte, Azerbaycan'da konsorsiyum üyeleri ile beraber geliştirdiğimiz projeler olacak. Nabucco, Itgı, Tap gibi uluslar arası projelerin yanı sıra Şahdeniz-2 projesinin önünü tamaman açmak ve hiçbir tereddüte mahal bırakmamak için TANAP projesi alternatif proje olarak sunuluyor. Bu, bölgemizde gelişimde tek somut anlaşma. Bu 6 milyar metreküpü, 2017 yılından sonra Türkiye'de kullanılmak üzere 10 milyar metroküpü de Avrupa'ya aktarmak üzere düşünülmüş projedir. Hangi proje olursa olsun kazanan Türkiye ve bölge olacaktır. On yıl önce AK Parti hükümetinden önce özel sektorün payı yüzde 34 idi. Şimdi yüzde 53'ler civarında. Bu oran kısa ve orta vadede yüzde 75'lere gelecek. EPDK piyasanın denetlenmesi için gösterdiği performansa devam ecedek" diye konuştu.
ENERJİ HARCAMALARI
Türkiye'nin enerji sektörüne son 10 yılda 86 milyar TL harcadığını kaydeden Bakan Yıldız, Gürcistan ve Türkiye'nin yani her iki ülkenin büyüme yatırımlarını ve iletim hatlarını güçlendireceğiz. Bu güçlenmeyi bugün imza altına alacağız. 220 kilovatlık Batum-Hopa enerji nakil hattı 75 megavatlık bir enerji kurulu gücünü naklediyordu. 400 kilovatlık Borçka-Ahıska hattı adım adım, 750 megavata çıkacak. Bu yılın sonunda işletmeye alınmış olacak. Batum-Murat hattı 2015 yılında bitmiş olacak. Değişen büyüyen ve ilerleyen her iki ülkenin de enerji de arz güvenliğini karşılıklı olarak kuvvetlendirmiş ve güçlendirmiş olacağız" dedi.
KHETAGURİ: "YÜKSEK VOLTAJ HATTI ELEKTRİK ALIŞVERİŞİ İÇİN GÜÇLÜ BİR ALTYAPI OLUŞTURACAK"
Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri ise İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Konferansta elektrik ticareti ve ikili işbirliği konularına odaklanacağız. Şu an bildiğiniz gibi Türk tarafı ile birlikte bir yüksek voltaj hattı inşa ediyoruz. Bu hat, iki ülke arasındaki elektrik alışverişi için çok güçlü bir alt yapı oluşturacak. Halihazırda Gürcistan'ad inşaat alanında faaliyet gösteren çok sayıda Türk firması bulunuyor. Yakın gelecekte enerji santrali inşaatına da başlayacağız" dedi.
KONFERANSA GÜRCİSTAN BAŞBAKANI VALİSHLİ DE KATILDI
Konferansa iki ülke enerji bakanlarının yanı sıra, Gürcistan Başbakanı Marian Valishvili, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, STEAM Konferans Başkanı B. Ali Bayramoğlu ve çok sayıda Türk ve Gürcü işadamı katıldı.
Tiflis'de bulunan Radisson Blu Hotel'de gerçekleşen konferansta konuşan STEAM Konferans Başkanı Ali Bayramoğlu konuştu. Bayramoğlu, iki ülkenin kardeş olduğunu söyleyerek, "Ortada su var, un var, şeker var geriye kalan helva yapmak" dedi.
Bayramoğlu'nun ardından söz alan EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise Türkiye'nin yatırım ve sermaye girişi açısından örnek bir ülke olduğunu söyleyerek, "Enerji sektörü yasal düzenlemelerle ülkemizde önemli bir yere geldi" ifadelerini kullandı.
Türkiye Bankalar Birliği ve T.C Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise, "Türk bankacıları olarak 2011 yılında asli işlemi reel sektörü finanse etmek olarak görüyoruz. Batının yüzde 8 sermaye yeterlilik rasyosu Türkiye'de yüzde 14'ler civarında. Bu siyasi istikrarla ve bankacılık konusunda alınomizde gelişimde tek somut anlaın önlemlerle oldu" şeklinde konuştu.
Oturuma bir süre ara verildikten sonra Gürcistan Başbakanı Marian Valishvili, salona geldi. Gürcistan Başbakanı Valishvili ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bir süre sohbet etti. Ardından kürsüye çıkan Gürcistan Başbakanı Valishvili, Gürcistan'ın elektrik kaynakları açısından önemli bir konumda olduğunu belirterek, "Türk işadamları ülkemize gelsin. Tabii ki bazı sorunlar çıkacak. Ama sorunları çözmek bizim görevimiz. Birbirimize yardımcı oluyoruz. Sorunları gelin birlikte çözelim. Bir
sorun çıkarsa ben hep sizin yanınızdayım" dedi.
İki sene önce Gürcistan ile Türkiye arasında santrallerin inşaatı ile ilgili büyük adımların atıldığını söyleyen Valishvili, "Umarım bütün adımlar başarılı olacaktır" temennisinde bulundu.
Kolin ve Limak firmalarının Gürcistan'da kurduğu KIG firmasının temsilcisi Serhat Dinç ise yaptığı açıklamada, "Konferansın iki ülke ilişkilerini geliştireceğine inanıyoruz. Biz buradaki misafirperverlik ve gösterilen yakınlıktan çok memnunuz" dedi. Dinç, "İmzalanan iletim hattı anlaşması ile birlikte Gürcistan'da üretilen enerjinin Türkiye'ye, Türkiye'deki enerjinin de Gürcistan'a geçişinin arz güvenliğinin sağlanacağına inanıyoruz. Biz KIG firması olarak burada 122 megawattlık 500 milyon kilowatt/saat yıllık enerji üreteceğimiz bir projeye sahibiz. 2,5 yıl içinde inşaatı tamamlayacağımızı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

 
Hadis Dersleri sosyal medyada
 
Asgari geçim haddi 3 bin 224 lira
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
20 ocak katliamının acıları dinmiyor
Kars'ta 20 Ocak Bakü katliamının 22. Yılında hayatını yitiren 137 şehid ...
Denktaş için gözyaşları sel oldu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ...
Türk Dünyası Yasta…
KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, tedavi gördüğü hastanede hayatını ...
 
‘Din, toplumun, en önemli realitesi’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 96. Dönem Kaymakamlık ...
Hocalı Soykırımı için yasa teklifi
MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, "Yakında Hocalı soykırımının kanun ...
Gül ve Erdoğan'dan taziye mesajı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'da ...
 
‘Türk Halkının duruşunu unutmadık’
Filistin Gazze Yönetimi Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Salih H. S. Alreqed ...
‘İddianameyi alıp okusunlar’
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti İl başkanlığında verdiği "Siyaset ...
Erdoğan gündemi değerlendirdi
Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva