ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Işıkhan engelli istihdamını değerlendirdi
Işıkhan engelli istihdamını değerlendirdi
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı
Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 6,8 arttı
Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 6,8 arttı
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 60,77 arttı
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 60,77 arttı
Hisarcıklıoğlu TOBB vizyonunu paylaştı
Hisarcıklıoğlu TOBB vizyonunu paylaştı
HABERLER>TÜRKİYE
20 Ocak 2012 Cuma - 06:53

20 ocak katliamının acıları dinmiyor

Kars'ta 20 Ocak Bakü katliamının 22. Yılında hayatını yitiren 137 şehid rahmetle anılırken, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, "Kanlı 20 Ocak olayları Azerbaycan halkının tarihine altın harflerle yazılmış bir duruma geçti. 137 kişiyi şehit verdik" dedi.

20 ocak katliamının acıları dinmiyor

IŞIK ÇAPANOĞLU (İHA) - Kars'ta 20 Ocak Bakü katliamının 22. Yılında hayatını yitiren 137 şehid rahmetle anılırken, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, "Kanlı 20 Ocak olayları Azerbaycan halkının tarihine altın harflerle yazılmış bir duruma geçti. 137 kişiyi şehit verdik" dedi.
Azerbaycan'ın Bakü şehrinde yaşanan 20 Ocak 1990 katliamında hayatını kaybedenler 22'nci yıl dönümünde Kars'ta anıldı. Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunda düzenlenen anma programında 20 Ocak katliamında şehit olanlar için saygı duruşunda bulunuldu.
20 OCAK KATLİAMI
Ermenistan'ın Azerbaycan Cumhuriyeti'nin tarihi toprağı olan Dağlık Karabağ'a göz diktiğini ve kendi arazisi gibi bildiğini, arazi iddiasında bulunduğunu belirten Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, "O dönemde Azerbaycan halkı tarafından buna ciddi olarak karşı çıkılmış ve Ermenistan'ın Azerbaycan'a olan tecavüzüne itiraz etmek için halkımız sokaklarda mitingler düzenlemeye başlamıştır. Bu gidişat Sovyet yönetimi tarafından hoş karşılanmadı ve Azerbaycan halkına ders vermek için girişimde bulundular. Bunun için bir bahane de oluşturdular. Böylece, güya Bakü şehrinde bazı insanlar Bakü'de yaşayan Ermenileri ve Rusları öldürüp kovdukları bahanesini oluşturdular" dedi.
SÜLEYMANOV’UN AÇIKLAMASI
O zamanki Sovyet yönetiminin Sovyetler ordusunu Bakü'ye gönderdiğini ifade eden Süleymanov, "Ermenileri ve Rusları Azerbaycan halkının elinden kurtarmayı sebep olarak göstermiştir. Mihail Gorbaçov o zaman Sovyetler birliğinin başkanı olarak bir karar çıkardı. Ocak ayının 19'unda Sovyet ordusu Bakü şehrine girmeye başladı. Gorbaçov'un kararı yürürlüğe girmeden önce 15 kişi katledilmişti. Sovyetler Birliğinin başka bölgelerinden yaklaşık 60 bin asker toplanarak Bakü şehrine getirmişlerdir. Bir gün içinde 137 kişinin katledildi, 700 insanın yaralandı ve yaklaşık 100 kişiden de şuana kadar herhangi bir bilgi alınamadı. Bu hadisenin esas suçlusu Mihail Gorbaçov'dur. Ama maalesef Mihail Gorbaçov sonradan Nobel mükafatı bile alabildi. Yapılan bu olaylar Azerbaycan halkının özgürlüğe olan isteğini, arzusunu kıramadı. Bu olaydan 22 ay sonra Azerbaycan kendi bağımsızlığını ilan etti. Bağımsız bir Cumhuriyet olmayı başardı. Kanlı 20 Ocak olayları Azerbaycan halkının tarihine altın harflerle yazılmış bir duruma geçti. 137 kişiyi şehit verdi Azerbaycan halkı. Azerbaycan halkı bu şehitlerini hiçbir zaman unutmadı ve unutmayacaktır'' diye konuştu.
ÜZÜNTÜ VE GURUR İÇ İÇE
Bu olayları hatırladıkça üzülmekle beraber aynı zamanda gururlandıklarını dile getiren Süleymanov, "Çünkü Azerbaycan halkı şehitlerinin kanı pahasına bağımsız bir devlet kurdu. İnanıyorum ki bu 20 Ocak şehitleri hiçbir zaman unutulmayacaktır. Azerbaycan halkının tarihine Kanlı Yanvar Faciası (Kanlı Ocak Faciası) şeklinde dahil olmuş 20 Ocak 1990 tarihli olayların üzerinden 22 yıl geçiyor. 22 yıl önce Azerbaycan halkının kaderinde kötü ve korkulu günler yaşanıyordu. Halk saldırıya uğramış, suçsuz insanlar kurşuna dizilmiş, tankların altında ezilmişti. Gerek Azerbaycan'da gerekse Türkiye'de vatan için can veren şehitleri saygıyla anıyoruz. 20 Ocak şehitleriyle beraber bütün Türk dünyasının verdiği şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum'' şeklinde konuştu.
Program daha sonra slayt gösterileri ile devam etti. Slayt gösterilerinde Sovyet ordularının Bakü'de yapmış olduğu insanlık dışı katliam bütün çıplaklığıyla gözler önüne serildi.
Anma programına, Vali Yardımcısı Karahan Daştan, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mithat Şahin, İl Müftüsü İlyas Gümüş, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri, Azerbaycanlı öğretim üyeleri, Karslı vatandaşlar ve üniversite öğrencileri katıldı.

 
‘Cehalet camiye yakışmaz’
 
Palandöken’de teknik yapılanma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Denktaş için gözyaşları sel oldu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ...
Türk Dünyası Yasta…
KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, tedavi gördüğü hastanede hayatını ...
‘Din, toplumun, en önemli realitesi’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 96. Dönem Kaymakamlık ...
 
Hocalı Soykırımı için yasa teklifi
MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, "Yakında Hocalı soykırımının kanun ...
Gül ve Erdoğan'dan taziye mesajı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'da ...
‘Türk Halkının duruşunu unutmadık’
Filistin Gazze Yönetimi Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Salih H. S. Alreqed ...
 
‘İddianameyi alıp okusunlar’
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti İl başkanlığında verdiği "Siyaset ...
Erdoğan gündemi değerlendirdi
Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda ...
Şahin karavanayı paylaştı
Sarıkamış Şehitlerini anma etkinliklerine katılmak üzere Kars'a gelen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva