ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
20 Ağustos 2020 Perşembe - 03:01

Yerli, milli ve temiz enerjide dev atılım

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez önemli açıklamalarda bulundu

Yerli, milli ve temiz enerjide dev atılım

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Bu tesiste Türk mühendislerinin yaptığı güneş panelleri üretilecek. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ithalat pazarı artık Türkiye’de üretilecek ve ötesinde ihracat kapasitesi de gelişmiş olacak. Türkiye artık yenilenebilir enerjide teknoloji üretin bir ülke konumuna geldi” dedi.
Sincan Başkent OSB’de Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tören öncesinde fabrika içinde incelemede bulunurken, törende konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’yi enerji ve enerji teknolojilerinde dışa bağımlılıktan kurtulma hedefi, ihracata, istihdama, katma değerli üretime dayalı yeni ekonomik model açısından çok önemli bir tesisin açıldığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında son 5 yılda çok önemli bir değişim ve dönüşüm süreci başladı. Türkiye’nin enerji alanında orta ve uzun vadeli hedeflerinde atılacak adımları milli enerji ve maden politika belgesi dediğimiz, biz bakanlıkta buna yeşil kitap diyorduk, bu kitap çerçevesi içinde temel bir ilke belirledik. Doğru politikalarla, doğru adımlarla enerjinin her alanında dışa bağımlılığı kırabiliriz diye ifade ettik. Özellikle enerjinin her alanında yerli kaynaklarla, yerli teknolojilerle üretim yaparak ancak bu manada büyük ve güçlü Türkiye idealine yürüyebiliriz bilincinde olduk. Bu inançla bağlantılı olarak o gün bir tohum attık. YEKA adını verdiğimiz bu tohum, YEKA’yı anons ettiğimizde sektör temsilcilerinin birçoğu da buna gülüp geçmişti, sektör temsilcilerine buradan bir el sallayalım, işte bu YEKA modeliyle gerek güneşte ve rüzgarda yerli teknoloji ile üretim yapılabileceği bir modeli kurgulamıştık. İşte o tohum bugün çok tarihi bir tesise dönüşüyor. Bu tesiste Türk mühendislerinin yaptığı güneş panelleri üretilecek. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ithalat pazarı artık Türkiye’de üretilecek ve ötesinde ihracat kapasitesi de gelişmiş olacak. Türkiye artık yenilenebilir enerjide teknoloji üreten bir ülke konumuna geldi” diye konuştu.
“TESİS, BENZER VİZYONEL VE GÜÇLÜ PROJELERİN DE HAYATA GEÇMESİNE CESARET VERECEK”
Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üssü yapma hedefiyle yola çıktıklarını belirten Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, “Yenilenebilir enerjide sahalarımızı yerli üretim, yerli mühendis, yerli Ar-Ge ve inovasyonu zorunlu kılan bir model ile yatırımcılara açtık. YEKA sayesinde Ar-Ge ve inovasyon odaklı bir yapıyı kurarak enerji teknolojilerinde sürekli kendini yenileyen ve teknoloji ihraç eden bir ülke olmayı amaçlıyoruz. Bütün gayemiz, yenilenebilir enerji teknolojilerinin tasarımı, üretimi ve markalaşmasında Türkiye’yi bir üst lige çıkartarak bu alandaki söz sahibi ülkelerden birisi haline gelmek. Bugün bu hedefimizin ilk meyvesini topluyoruz” şeklinde konuştu.
Fabrikanın gerçekleştirdiği üretim ile her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık panel ithalatının da engelleneceğini belirten Bakan Dönmez, “Tesiste güneş enerji teknolojilerinin geliştirilmesi için bir Ar-Ge merkezi olacak, bu merkezde 100 mühendis ve araştırmacı arkadaşımız görev alacak. Tesis, benzer vizyonel ve güçlü projelerin de hızla artarak hayata geçmesine cesaret verecek. Yüzde 70’in üzerinde yerlilik oranı ve yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip fabrikanın ilk etap panel üretimi Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali Konya Karapınar’da kullanılacak. 1 milyar dolar yatırım ile yıllık yaklaşık 2,6 milyar kilovatsaat elektrik üretecek Karapınar GES, 2020 Eylül ayından başlayarak her ay 40 megavatlık bölümler halinde devreye alınacak ve 33 ay sonra tam kapasite çalışmaya başlayacak. Karapınar’ın devreye girmesiyle elektrik üretimimizde güneş enerjisinin payı yüzde 25 artacak. Temiz enerji üretimi ile yıllık 2 milyon ton fosil ve karbondioksit salınımını da engellemiş olacağız. 2020 Temmuz sonu itibarıyla toplam kurulu güç içerisindeki yenilenebilir enerji payını yüzde 50,3’e çıkarttık” ifadelerini kullandı.
KALYON GÜNEŞ TEKNOLOJİLERİ FABRİKASI
Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, yerli, milli ve temiz enerji konusunda Türkiye’ye güç ve ivme kazandıracak bir yatırım olarak hayata geçirildi. Fabrika 1,5 yılda tamamlandı. Bin megavat kurulu güce sahip olan ve 1 milyar dolar yatırımla hayata geçirilen Karapınar Güneş Santrali’nde kullanılacak tüm paneller de yerli ve milli olacak. Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası; Ar-Ge dahil güneş paneli üretiminin tüm aşamalarını tek çatı altında bir araya getiren dünyadaki ilk ve tek tam entegre fabrika olma özelliğini taşıyor. Fabrika, güneş paneli üretiminde yer alan 4 aşamayı; ingot (kütük), wafer (dilimlenmiş kütük), hücre ve panel üretimini bir arada gerçekleştirecek. Bir başka deyişle dört fabrikayı tek bir çatı altında toplayacak. 400 milyon dolar yatırımla 100 bin metrekare kapalı alanda kurulan fabrika, bin 400 kişiye istihdam sağlayacak. Fabrika, yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesi ile çalışacak. Stratejik planlar arasında fabrikayı bu yıl bin megavat üretim kapasitesine çıkarma hedefi yer alıyor. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali faaliyete geçtiğinde 2 milyon kişinin yıllık elektrik enerji ihtiyacını tek başına karşılayacak. Böylece Türkiye’nin elektrik üretimindeki güneş enerjisinin payı da yüzde 20 oranında artacak. Bu yatırım sayesinde her yıl 1,5 milyon ton fosil yakıt ve karbondioksit salınımı da engellenmiş olacak. Fabrika ve santral, yılda 400 milyon dolar değerinde ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Fabrika özellikle çok önemli bir teknoloji olan ingot üretimini gerçekleştirecek. Türkiye, bu alanda dünyadaki üç ülkeden biri, Avrupa’da ise ilk ve tek ülke olacak.

 
Bakan Soylu uyardı
 
Konut fiyat endeksi açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İl Tüketici Hakem Heyeti başvuru süreci başladı
Erzurum Ticaret İl Müdürlüğünce, Erzurum İl Tüketici Hakem Heyeti ve Palandöken, ...
Erzurum vergi tahsilat verileri açıklandı
DOSİAD - ÖZEL - Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü 2020 ...
TBB Erzurum verilerini paylaştı
DOSİAD - ÖZEL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Ocak- Temmuz 2020 dönemi ...
 
Pekcan’dan kadın girişimcilere destek açıklaması
Bakan Pekcan, “Proje ve desteklerimiz sayesinde, kadın girişimci, kadın ...
Erzurum’da 7 ayda 5 bin 229 konut satıldı
DOSİAD - ÖZEL - TÜİK 2020 Temmuz dönemi Erzurum konut satış istatistiklerini paylaştı
Erzurum konut satışında 3’üncü sırada
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum’un konut satış sayısının bölge toplamındaki oranı artış kaydetti.
 
Erzurum yapı izin istatistikleri açıklandı
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın altı ayında 221 binaya yapı izni, ...
12 milyarlık sigorta pirim desteği verildi
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Yeni Nesil ...
2. El’de garanti’li satış dönemi başlıyor
Pekcan, Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ve son aşamaya gelen yeni düzenleme ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva