ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
20 Eylül 2012 Perşembe - 15:45

Yedi göllerde temizlik seferberliği

Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Yıkıklar köyünde bulunan 7 göllerin durumu içler acısı. İnsanların akın akın ziyaret için geldikleri 7 göllerin çöplük içinde ki haline dalgıçlar göz yummadı.

Yedi göllerde temizlik seferberliği

ERZURUM (İHA) - Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Yıkıklar köyünde bulunan 7 göllerin durumu içler acısı. İnsanların akın akın ziyaret için geldikleri 7 göllerin çöplük içinde ki haline dalgıçlar göz yummadı. Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Atatürk Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği dalgıçlık kursunda 1 yıldız brövelerini alan dalgıçlar gölde temizlik çalışması yürüterek bu çalışmalarının sonucunda bölgeyi turizme kazandırmaya hedeflediklerini ifade etti.
NE ÇIKMADI Kİ…
Erzurum’un turizm açısından aktif bölgelerinden birisi olan Uzundere İlçesinde bulunan Tortum şelalesine 5 dakikalık mesafede ki 7 göllerin hali görenleri şaşırtıyor. Yeşil alan içerisinde irili ufaklı 7 göl çöp birikintileri ile kaplanmış durumda. Göl yüzeyinde oluşan tortu tabakaları ve berrak su içerisinde görünen araç lastikleri, saksı, metal parçalar ve atık malzemeler insanların tepkilerine neden oldu. KUDAKA ve Atatürk Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği dalgıçlık kursunda başarı gösteren ve 1 yıldız brövelerini alan 14 dalgıç eğitim için geldikleri 7 göllerde temizlik çalışması yürüttü. Çoğunluğunu akademisyenlerin oluşturduğu eğitim esnasında gölün çöplerle kaplı halini gören dalgıçlar eğitimi hizmete dönüştürdü. CMAS 1 yıldız dalgıç eğitmeni Aşkın Yakıştıran 7 göllerin turizme açılabilmesi için temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Dalgıç eğitmeni Yakıştıran “Atatürk Üniversitesi ve KUDAKA’nın desteklediği projeler doğrultusunda birinci ve ikinci bir yıldız guruplarına dalgıçlık eğitimi verdik. 7 göller bölgesinde dalışlar planladık. Bir dizi dalışlar gerçekleştirdik ve gölün dip yapısını inceledik. 7 göllerin turizme açılabilmesi için göl yüzeyinde ve dibinde bulunan pisliğin temizlenmesi gerekiyor. Ekibimizle birlikte gölde temizlik yapıyoruz. Bu temizlik esnasında da ekibimizi 2. Yıldız bröve için hazırlıyoruz. 40 dalgıç yetiştirdik. Şu anda da 2 yıldız için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
40 TANE BİR YILDIZ DALGICIMIZ VAR
su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Tuğçe Şensurat 40 tane bir yıldız dalgıç yetiştirdiklerini ifade ederek erzurum ve çevresinde çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Şensurat “bir yıldız alan dalgıçların kendilerini geliştirmeleri için Erzurum çevresinde bulunan göl ve havuzlarda eğitimlerimizi sürdürüyoruz. 7 göller bölgesinde de temizlik çalışmaları yürüterek bu bölgeyi turizme kazandırmayı hedefliyoruz doğa sporları için oldukça uygun olan bu bölgenin bu halde olması bizi oldukça üzdü. Bu tür doğal ortamları değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun için çalışmalar yürütüyoruz hedefimiz bu bölgeleri bulundukları durumdan kurtararak daha aktif ve temiz bir şekilde kullanmayı başarabilmek” diye konuştu.
DALIŞIMIZIN AMACI GÖLLERİ TURİZME AÇMAK
Dalgıçlık eğitimi alan ve bir yıldız bröve dalgıç olan Atatürk Üniversitesi Coğrafya Bölümü Araştırma Görevlisi Çağlar Çakır dalış yapmakta ki amaçlarının 7 gölleri turizme açmak olduğunu ifade ederek insanların doğal güzelliklere hak ettikleri değeri vermeleri gerektiğini ifade etti. Çakır “Uzundere İlçesi sınırları içerisinde bulunan 7 göllerde bir dalış gerçekleştirdik. Bu dalışın amacı 7 göllerin turizm amaçlı dalışa açılması, bu göllerin dalışa müsait olup olmadığı ve kirlilik durumunu kontrol etmekti. Bu bölgede turizmin canlanması isteniyorsa önce bu göller kirlilikten kurtarılmalı. Bu çevre kirliliğini ortadan kaldırmak için ekip olarak bir proje düşünüyoruz. Göllerin tamamında çalışma yürüterek tüm gölleri kirlilikten kurtarmayı hedefliyoruz. Göl içerisinde otomobil lastikleri, metal parçaları ve bunun gibi atık eşyalar bulunuyor. Biz mümkün olduğu kadar gölde bir temizlik yapmaya çalıştık. İlk amacımız göllerde ki temizlik sıkıntısını ortadan kaldırmak. Daha sonrada turizm amaçlı dalışa hazırlamak” diye konuştu.

 
Erzurumlu hamsiyi tercih ediyor
 
At arabası nostalji oluyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Üniversite nimeti 24 Eylül 2012 Pazartesi 08:34

Erzurum da olaylara küçük gözlerle bakanların sorduğu klişe bir soru vardır: Üniversite Erzurum için ne yapmış? Üniversite bu şehir için bir nimettir, yeterki nasıl yararlanılacağı bilinsin. Teşekkürler arkadaşlar, güzel bir AKTİVİTE OLMUŞ

Yorumu oyla      6      4  
Tebrikler 23 Eylül 2012 Pazar 02:00

Su Ürünleri Fakültesi ve KUDAKA'yı doğal değerler cenneti Uzundere'ye yaptıklaır hizmetten dolayı tebrik ederiz. Sanırım Erzurum'un vitrini olabilecek bir ilçe. Her Erzurumlu gururla desteklemeli bu tip doğa dostu faaliyetleri.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayı davası sonuçlandı
Erzurum’un İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde 1 Eylül 2011’de ayının ...
Sedriye Nine’nin fitness sevdası
Erzurum’da “Obezite ile Mücadelede Ben de Varım” projesi kapsamında fitness ...
Gaziler Kur’anla anıldı
19 Eylül Gaziler Günü, Erzurum’un Pasinler ilçesinde düzenlenen programla kutlandı.
 
Tütünle mücadelede başarı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa ...
Şeker sılayı rahim yaptı
K Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan'ı ziyaret etti.
Güneysu en temiz köy
Çevrenin Korunması, her türlü çevre kirliliğinin önlenmesi ve çevre bilincinin ...
 
‘Lafa değil mala bak’
Narman ilçe merkezinde güneş enerji sistemi satan esnaf ilginç reklam ...
Onların da disiplini var…
Oltu ilçesinde, kazların tek sıra halinde yürüyüşü görenlerin ilgisini çekti.
Çocuklara oltabalıkçılığı eğitimi
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından 12-13 Eylül tarihleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva