ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
HABERLER>EKONOMİ
10 Eylül 2017 Pazar - 11:25

Yaz sıcak geçti, bal üretimi azaldı

Yurdun dört bir yanında etkili olan ve mevsim normallerini alt-üst eden hava sıcaklıkları yüzünden Erzurum'daki bal üreticileri de zarar etti.

Yaz sıcak geçti, bal üretimi azaldı

Yurdun dört bir yanında etkili olan ve mevsim normallerini alt-üst eden hava sıcaklıkları yüzünden Erzurum'daki bal üreticileri de zarar etti.
Bu yıl mevsim normallerini alt-üst eden hava sıcaklıkları ve kuraklık, Erzurum'da sadece tarımsal üretimi sekteye uğratmadı. Olumsuz iklim koşullarından Erzurum'daki bal üretimi de nasibini aldı. Erzurum'daki bal üretimi geçen yıla oranla yüzde 30-40 arasında verim kaybı yaşadı. Erzurum İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, "Güney ilçelerini çeşitli diken türleri kurtarır gibi oldu ama Kuzey ilçelerimiz o kadar şanslı olamadı" dedi.
Olumsuz iklim koşulları, Erzurum'un da tadını kaçırdı. Yurdun dört bir yanında etkili olan ve mevsim normallerini alt-üst eden hava sıcaklıkları yüzünden Erzurum'daki bal üreticileri de zarar etti. İl genelinde yürütülen bal üreticiliği faaliyetlerine büyük darbe vuran kuraklık, özellikle de Erzurum'un Kuzey ilçelerini perişan etti. Geçen yıla oranla bal üretiminde yüzde 30-40 arasında kayıp yaşayan üretici, elde ettiği üründen de beklediği kaliteyi alamadı.
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Erzurum İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, "Kuraklık denilince akıllara sadece sıcak gelmemeli. Yağışların fazla olmasına mukabil zamanında yeterli sıcaklığın olmaması da bir kuraklık olayıdır. Ve maalesef Erzurum'da tam da bu yaşandı. Bitkisel üretimin yapılabilmesi için gerekli yağışlar sağlanmış olsa bile yeterli sıcaklığın olmaması nedeniyle bitki ve çiçekler tam olarak gelişemedi. Hal böyle olunca bal üretimi de sekteye uğradı" dedi.
GÜNEY İLÇELERİNİ DİKENLER KURTARDI
Erzurum balının giderek markalaştığı bir dönemde karşı karşıya kalınan bu durumun üzüntü verici olduğunu ifade eden Taner Bayır, "Erzurum'da bu yıl iklim koşulları, mevsim normallerinin üzerinde gelişti. Yağışların olmasına mukabil hava sıcaklığının yeterli olmaması nedeniyle bitkiler üşüdü, gelişemedi. İlaveten yaz boyunca etkili olan sıcaklar, bitkiyi tamamen kuruttu. İl genelinde yürütülen bal üretim faaliyetleri bu süreçten elbette olumsuz yönde etkilendi. Ancak güney ilçelerimizi son anda çeşitli diken türleri kurtardı. Çünkü güney ilçelerimiz diken türleri açısından zengin bir yapıya sahip olduğu için oralardaki üretim kaybı kuzey ilçelerimiz kadar olmadı. Kuzey ilçelerimizdeki verim kaybı yüzde 30-40 arasındayken, güney ilçelerimizdeki kayıp yüzde 10-15'ler arasında seyretti. Kısaca Kuzey ilçelerimiz Güney ilçeler kadar şanslı değildi" ifadelerini kullandı.
ARICILIK İÇİN SİGORTA CAZİP GELMİYOR
Bal üreticilerinin dolayısıyla sıkıntı içerisine düştüklerini vurgulayan Erzurum İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, "Böylesi afet olayları karşısında elbette maddi açıdan yapılacak bir şey yok. Şayet üreticiler üretimlerini sigortalı olarak yapıyorlarsa, zararlarının kısmen karşılanması şeklinde bir imkana kavuşuyorlar. Ancak sigortasız üretim yapanlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Bu süreçte de devreye bakanlık giriyor ve sadece üreticinin varsa kredisi ya da borçları, onları erteleyebiliyor. Erzurum'da da sigortalı bal üretiminin yok denecek kadar az olduğunu bilmekte de fayda var. Çünkü arıcılıkta zararın karşılanması çeşitli şartlara bağlanıyor. Tarımsal üretim için afet olarak kabul edilen bir iklim olayı, arıcılık için afet olarak kabul edilmeyebiliyor. Dolayısıyla bu da üreticiler için pek cazip olmuyor" diye konuştu.

 
Tarımda Erzurum farkı
 
Ciritte Ilıca Termal farkı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum DHMİ verileri açıklandı
Erzurum Havalimanı’nda Ağustos ayında 127 bin 101 yolcuya hizmet verildi
Mobilyacılar süresiz indirim istiyor
Erzurum'daki imalat sektörü, mobilya ürünlerine yönelik olarak Eylül ayı ...
Erzurum esnafında eğitim öğretim yılı beklentisi
Erzurum'daki üniversitelere bağlı fakülte, meslek yüksekokulu ve yüksek ...
 
Volvo’nun Erzurum satış noktası Cindilli Otomotiv
Açılış Pazar Günü
DAİB'den Rusya açılımı
DAİB gıda sektörü firmaları ile Moskova’da alıcılarla buluşmaya gidiyor
Erzurum’dan ihracatta 15 milyon eşiği
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ağustos ayı Erzurum ...
 
Pazaryolu Barajı sulama projesi tamamlanıyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Erzurum’da inşa ettiği tesislerle münbit ...
Erzurum Ağustos TÜFE’si açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Ağustos ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE’sini paylaştı
KUDAKA, EURADA üyesi oldu
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Yönetim Kurulu 90. toplantısında ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva