ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>EKONOMİ
7 Eylül 2017 Perşembe - 08:18

Erzurum’dan ihracatta 15 milyon eşiği

MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ağustos ayı Erzurum ihracat verilerini paylaştı.

Erzurum’dan ihracatta 15 milyon eşiği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ağustos ayı Erzurum ihracat verilerini paylaştı. İlden bu yılın ağustos ayında 1.9 milyon dolar, ocak-ağustos ayları arasında ise 14.4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiği bildirildi. Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamındaki ihracat payı yüzde 2.23 olarak hesaplandı.

ERZURUM 2017 SÜRECİ

Erzurum’da bu yılın 8 aylık sürecinde en yüksek değerde ihracatın gerçekleştiği dönem 2.4 milyon dolarla mayıs ayı oldu. İlden ocak ayında 1.3 milyon, şubat ayında 1.3 milyon, mart ayında 1.8 milyon, nisan ayında 1.4 milyon, mayıs ayında 2.4 milyon, haziran ayında 2.2 milyon, temmuz ayında 1.7 milyon ve ağustos ayında da 1.9 milyonluk ihracat yapıldı.

DOSİAD ANALİZİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileri üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince kaydedilen sonuçlara göre, Ağustos ayında Erzurum’dan 1.9 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesinden  2.8 milyon, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesinden 15.4 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 69.4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

8 AYLIK DİLİM VE ERZURUM

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği(DOSİAD) analizi sonuçları itibariyle, 2017 yılı Ocak-Ağustos ayları kapsamında Erzurum’dan 14 milyon 458 bin, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 21milyon 648 bin, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesinden 117 milyon 743 bin, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 645 milyon 750 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

TİM TÜRKİYE VERİLERİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ağustos 2017 ihracatı yüzde 11,9 artışla 12 milyar 439 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Mübarek Kurban Bayramının mutluluğuna bir de ihracatımızdaki artışın eklenmesi deyim yerindeyse çifte bayram yaşamamıza vesile oldu. İhracatçılarımız milletimize bayram şekeri hediye etti” dedi.

TİM Başkanı “2016 yılı Kasım ayından bu yana, her ay olduğu gibi, Ağustos ayını da artışla kapattık. Yılın geriye kalan 4 ayında da farklı oranlarda artışlar yakalayarak 155 milyar dolarlık hedefimize ulaşacağız” dedi

TİM Başkanı Büyükekşi, “Bayram tatiline rağmen İhracatımız 10 aydır artıyor. İhracat arttıkça üretim verilerinde önemli iyileşmeler yaşanıyor. Enflasyon tek haneye düştü, işsizlikte gerileme sürüyor. Tüm alanlar birbirleri ile derinden bağlantılı. İhracatımızdaki iyileşme diğer tüm alanlara önemli bir katkı sağlıyor. İkinci çeyrek büyümesinde de net ihracatın katkısı olacak” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ağustos ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %11,9 artarak 12 milyar 439 milyon dolar oldu. Yılbaşından bu yana ihracat %10,7 artış ile 102,5 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat da %7,8 artarak 151,8 milyar dolar oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, tüm İslam âleminin Kurban Bayramını kutlayarak “Mübarek Kurban Bayramının mutluluğuna bir de ihracatımızdaki artışın eklenmesi deyim yerindeyse çifte bayram yaşamamıza vesile oldu. İhracatçılarımız milletimize bayram şekeri hediye etti.”

2016 yılı Kasım ayında bu yana ihracatta artış açıkladıklarını kaydeden TİM Başkanı “Ağustos ayını da artışla kapattık. Yılın geriye kalan 4 ayında da ihracatımızın artarak 155 milyar dolarlık hedefimize ulaşmayı bekliyoruz." dedi. Sadece ihracatın değil tüm makroekonomik göstergelerin iyiye gittiğini ifade eden Büyükekşi “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi ekonomi alanında tüm göstergeler yükselişi, gelişmeyi, ileriye doğru gidişi işaret ediyor. Daha da ileri gitmememiz için hiçbir sebep yok” dedi.

İhracatın yılın ilk çeyreğinde büyümenin yarısına yakınını sırtladığını kaydeden TİM Başkanı “ikinci çeyrek büyümesi birkaç gün sonra açıklanacak. İhracatçılar olarak inşallah ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de büyümeye güçlü bir katkı vereceğiz. İhracatımız arttıkça üretim verilerinde önemli iyileşmeler yaşanıyor. Enflasyon tek haneye düştü, işsizlikte gerileme sürüyor. Tüm alanlar birbirleri ile derinden bağlantılı. İhracatımızdaki iyileşme diğer tüm alanlara önemli bir katkı sağlıyor” dedi.

ALMANYA LİDERLİĞİNİ KORUYOR

Önceki aylarda olduğu gibi Ağustos ayında da en çok ihracat gerçekleştirilen ülkenin Almanya olduğunu söyleyen Büyükekşi “Almanya'ya Ağustos'ta 1 milyar 310 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi” dedi ve sözlerine devam etti “Böylece Ağustos ayı ihracatımızın yüzde 10'dan fazlasını Almanya'ya gerçekleştirdik. Bir önceki yıla göre %11,3 oranında da bir artış yakaladık. Ağustos ayında siyaset sahnesinde yaşanan sorunların ihracatımıza yansımamış olması son derece sevindirici.”

Almanya'yı Irak, İngiltere, ABD ve İspanya'nın takip ettiğini belirten TİM Başkanı “İspanya bir önceki ay ilk 5'te olan İtalya'yı geride bırakarak Ağustos'ta 5nci oldu. Bunda İspanya'ya hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatımızın %55 oranında artmasının etkisi çok büyük. Modanın başkentlerinde Türk ürünleri kullanılıyor, moda devleri sanayicilerimize güvenmeye devam ediyor” dedi.

İHRACATIN YARISI AB'YE

Ağustos ayında AB ülkelerine 5,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Büyükekşi “AB'nin ihracatımızdaki payı %47 seviyelerinde. Ağustos ayında AB pazarına ihracatımız yüzde 12 artış gösterdi. Otomotiv ve hazırgiyim sektörleri AB pazarına yoğun ihracata devam ederken, Gemi ve Yat sektörü ile Zeytin ve Zeytinyağı sektörleri yüzde 100'ün üzerinde artış oranları yakaladı. Yaşanan siyasi gelişmelere rağmen AB pazarına ihracatımız tüm hızıyla devam ediyor" dedi.

MİKTAR BAZINDA ARTIŞ YÜZDE 11

Ağustos'ta miktar bazında ihracatın yüzde 11, ilk 8 ayda ise yüzde 12,8 artış gösterdiğini kaydeden TİM Başkanı “Şunu gururla söyleyebiliriz ki, Ağustos ayında değer bazında ihracatımız, miktar bazında ihracatımızdan daha fazla artış kaydetti. Yani daha az miktarda malı, daha yüksek fiyata ihraç edebildik. Ar-Ge, İnovasyon, Markalaşma ve Tasarıma yapılan yatırımın etkileri ihracatımızda her geçen gün daha fazla hissediliyor. Daha yenilikçi, daha özgün ürünlerle yurtdışı piyasalarda boy gösteren ihracatçılarımız, hedef ülkelerde daha yüksek pazar payları yakalıyor” dedi.

İLK 20'NİN 16'SINA İHRACAT ARTTI

Ağustos ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 20 ülkeden 16 tanesinde ihracatın artış kaydettiğini belirten TİM Başkanı “En yüksek artış oranları %58,9 ile Rusya, %43,1 ile Çin ve %35,1 ile BAE'de. Rusya'ya Yaş Sebze ve Meyve, Çin'e Madencilik Ürünleri, BAE'ne ise Kimyevi Maddeler ihracatımız bu oranlarda etkili oldu” dedi.

LİDER OTOMOTİV, ARTIŞ ŞAMPİYONU GEMİ VE YAT

Ağustos'ta ihracatın lideri 1,8 milyar dolarla yine otomotiv oldu. Bu sektörümüzün ihracatı Ağustos ayında yüzde 9,4 artış kaydetti. Otomotivi sırasıyla 1,7 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1,5 miyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.  Ağustos ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 179,4 ile Gemi ve Yat sektörü elde etti. Tarım ürünlerinde ise en fazla ihracat artışını yüzde 70,5 artış ile Zeytin ve Zeytinyağı sektörü yakaladı.

 
Samsun'da Erzurumspor maçı seferberliği
 
Erzurumspor 7’inci sırada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pazaryolu Barajı sulama projesi tamamlanıyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Erzurum’da inşa ettiği tesislerle münbit ...
Erzurum Ağustos TÜFE’si açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Ağustos ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE’sini paylaştı
KUDAKA, EURADA üyesi oldu
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Yönetim Kurulu 90. toplantısında ...
 
Saka: 'Sorun yok..!'
nesrin Çetinkaya- Kazım Karabekir Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı ...
Toğrul beklentilerini paylaştı
NESRİN ÇETİNKAYA-Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanlığı 2. Olağan Genel ...
Yücelik; “30 Ağustos Zaferi, milletimizin dirilişidir”
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
 
Kudaka Yörex'de bölgeyi tanıtacak
Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ...
Besiciler arefe gününü bekliyor
Kurban Bayramına bir hafta kala Oltu Canlı Hayvan Pazarı kalabalık olmasına ...
Dünya 11'incisi olarak döndüler
Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda İngiltere’de düzenlenen Formula ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva