ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
HABERLER>BÖLGEDEN
6 Eylül 2017 Çarşamba - 13:27

Yayladan Gelen Lezzet

Erzincan Tulum Peyniri de asırlardan bu yana kahvaltı sofralarını süsleyen, kuşaklar boyunca vazgeçilemeyen bir lezzet.

Yayladan Gelen Lezzet

İnsanoğlunun peynir denilen süt kesiğini ve bunun yenilebilen bir şey olduğunu ilk ne zaman, nerede ve nasıl bulduğu tam olarak bilinmiyor. En yakın olasılık binyıllar önce küçük ve büyükbaş hayvanların evcilleştirildiği sıralarda Güneydoğu Anadolu ya da Mezopotamya’da geliştirilmiş olması.
Erzincan Tulum Peyniri de asırlardan bu yana kahvaltı sofralarını süsleyen, kuşaklar boyunca vazgeçilemeyen bir lezzet. İlk ne zaman, nerede, nasıl üretildi, keçi ya da koyun derisinden yapılan tulumlara basmak nereden kimin aklına geldi bilinmez ama Fırat’ın sularıyla yıkanan, onlarca kavime yurt olan bu kadim topraklar, böylesine mükemmel bir lezzeti miras bırakmıştır Anadolu’nun çocuklarına.
Erzincan ile özdeşleşmiş, ünü tüm ülkede bilinen ve tüketicilerden her daim tam not alan Erzincan Tulum Peyniri, üç kıtaya hükmeden Osmanlı Padişahlarından tutun da Anadolu’nun dört bir yanındaki her haneye uğramış, lavaş ve çayla birlikte mükemmel bir üçlü oluşturmuştur. Bu üçlüye kimi zaman Kemah’ın cevizi, kimi zaman Cimin’in üzümü ya da Erzincan’ın yerli domatesleri eşlik etmiştir sofralarda.
Damaklarda kendine özel bir yer edinen Erzincan Tulum Peynirinin vazgeçilemeyen lezzetinde Erzincan’ın 2-3 bin metre yükseklikte yer alan yaylalarında yetişen bitkilerin de, bu bitkilerle beslenerek o aromayı sütüne ortak eden akkaraman koyununun da, mayalamada kullanılan Kemah tuzu ve şirdenin de, bu mükemmel lezzeti üreterek sofralarımıza taşıyan nasırlı ellerin de elbette hakkı var.
Mayıs ayında bu yana Erzincan’ın yaylalarında üretilen tulum peynirleri bu aralarda tüketicilerin beğenisine sunulacak. Yaklaşık 4 aydır yaylalarda koyunlarını otlatarak Erzincan tulum peyniri üreten yüzlerce aile bugünlerde yayladan inmeye hazırlanırken, binlerce ton tulum peyniri de tesislerde paketlenmeye devam ediyor.
Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan Erzincan Tulum Peyniri, son derece zor bir sürecin ardından tüketicilerin beğenisine sunulmaya hazırlanırken, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, Kemah ilçesinde bulunan Beşikli yaylasında tulum peyniri üreten üreticileri ziyaret etti.
Yüzölçümünü üçte biri mera ve yaylalardan oluşan Erzincan’da, binlerce kişiye istihdam sağlayan Erzincan Tulum Peyniri sektörü hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Murat Şahin, 430 bin hektar mera varlığına sahip olan Erzincan’da tulum peyniri sektörünün büyümeye devam ettiğini söyledi. İl Müdürü Şahin açıklamasında “Kentteki 280 bin anaç koyundan yılda yaklaşık 5-6 bin ton üretilen ve kendine has bir lezzeti olan tulum peyniri, yöredeki firmalarca Erzincan'ın yanı sıra başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülkenin birçok kentinde de sofralara lezzet katıyor. Erzincan 430 bin hektar mera alanıyla ülkede küçükbaş hayvancılık açısından önde gelen illerden biri konumundadır. Hayvan varlığımıza bakıldığında 92 bin büyükbaş 407 bin küçükbaş hayvan kayıtlı bulunmaktadır. Bu koyunlardan yılda 5-6 bin ton tulum peyniri elde ediyoruz. Kentimizin coğrafi işareti bulunan ürünlerinden birisi olan tulum peyniri ilimizdeki yaylalarda, otlaklarda, meralarda otlayan akkaraman koyunlarından elde ediliyor. Tulum peyniri hemşehrilerimiz ile Türkiye genelindeki tüketicilerce tadı aranan bir peynir çeşididir. Peynirimizin lezzeti, yüksek rakımlı meralarda otlayan koyunların sütünden elde edilmesinden kaynaklanıyor." Diye konuştu.
Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Doğan ise, Erzincan'da bin 200 ile 2 bin metre rakım arasındaki yaylalarında yaklaşık bin 200 göçerin olduğunu, göçerlerce üretilen tulum peynirinin de Türkiye'de bir marka haline geldiğini kaydetti.Doğan, bu peynirin üretiminin sürdürülebilirliği için çalışmalar yapıldığını, 15 Mayıs-15 Eylül tarihlerinde üreticilerin yüksek rakımlı yaylalara çıkarak tulum peynirlerini ürettiğini aktararak, yaylalardaki bitki örtüsünün lezzetine lezzet kattığı peynire rağbetin yüksek olduğunu söyledi.
Kemah ilçesindeki 2 bin 200 rakımlı Beşikli Yaylası'nda annesi, eşi ve çocuklarıyla çadırda kalarak tulum peyniri üreten küçükbaş hayvan yetiştiricisi Evren Yıldırım ise 3-4 ay süren bir sürecin ardından bugünlerde yayladan inmeye hazırlandıklarını, ürettikleri peynirlerin ise tesislerde işlenmek üzere gönderdiklerini söyledi.

 
Pazaryolu Barajı sulama projesi tamamlanıyor
 
Arakanlı Müslümanlar için bisikletiyle yollara düştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üzerine kahve dökülen çocuk tedavi altında
Erzincan’da üzerine kahve dökülen 1.5 yaşındaki çocuğun yüzü ve vücudu yandı
Nikah Sarayı projesi ihale edildi
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar’ın prestij projeleri arasında ...
Eleşkirt yolunda kaza: 8 yaralı
Ağrı Eleşkirt ilçesinde otomobilin şarampole yuvarlanması sonucu meydana ...
 
MHP'de bayramlaşma
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum İl Teşkilatınca bayramlaşma programı yapıldı.
Ülkü Ocakları Başkanı Genç’ten Bayram mesajı
Ülkü Ocakları Erzurum İl Başkanı M. Haktan Genç Kurban Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Kılıç'tan Kurban Bayramı mesajı
Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet, "Kurban Bayramımız kutlu ve mübarek olsun" dedi.
 
Oltu'da milli coşku
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 95’nci yıl dönümü Oltu’da gerçekleştirilen bir törenle kutlandı
Pasinler'de 30 Ağustos coşkusu
30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Erzurum'un Pasinler ilçesinde de kutlandı.
Erzurumlu, şehitlerin emanetine sahip çıktı
Türkiye'nin bağımsızlığını ve bütünlüğünü korumak üzere verilen mücadelede ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva