ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
TCMB faizi sabit tuttu
TCMB faizi sabit tuttu
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Temmuz 2010 Salı - 06:58

Yakutiye Medresesi tarihini arıyor

Erzurum’da restorasyonuna uzun süredir devam edilen Yakutiye Medresesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor.İlhanlılar tarafından 1310 yıllarından yaptırılan tarihi medresenin restorasyonuna başlandığı günden itibaren bir çok tartışma ortaya atıldı.

Yakutiye Medresesi tarihini arıyor

ERZURUM (İHA) - Erzurum’da restorasyonuna uzun süredir devam edilen Yakutiye Medresesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor.
İlhanlılar tarafından 1310 yıllarından yaptırılan tarihi medresenin restorasyonuna başlandığı günden itibaren bir çok tartışma ortaya atıldı. Önce tarihi medresenin duvarlarına yapılan doğalgaz tesisatı tarihçilerden aldığı tepki üzerine söküldü. Çalışmalar devam ederken medresenin tepesinde bulunan fenerin kaldırılması ve çatının PVC ile kapatılması yine tepkilere neden oldu.
//BAKIR’IN AÇIKLAMASI
2 Temmuz’da bitirilmesi planlanan restorasyon çalışmalarının hava şartları nedeniyle tamamlanamadığını belirten Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, çalışmaların Ağustos ayı başlarında tamamlanmasının planlandığını söyledi.
Restore çalışmaları hakkında yarın düzenleyeceği basın toplantısı ile kamuoyunu bilgilendireceğini dile getiren Bakır, fenerin orijinal medreseye ait gravürlerde yer almadığını ve bunun için kaldırıldığını öne sürdü. Çatı bölümüne konulan beyaz renkli kaplamanın PVC olmadığını ileri süren Bakır, özel bir madde olan kaplamanın renginin aslına uygun hale getirilmesi için çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
//SELÇUKLU DÖNEMİ MİMARİSİNİN ANITSAL YAPISI
Erzurum'un en işlek caddelerinden birinde bulunan Yakutiye Medresesi İlhanlılar zamanında Gazanhan ve Bolugan Hatun adına, Cemaleddin Hoca Yakut Gazani tarafından 1310 yılında yaptırılmış. Selçuklu dönemi mimarisinin Erzurum'daki anıtsal yapılarından biri olarak dikkat çekmekte. Tuğla minaresindeki özgün çini süslemeleriyle hayranlık uyandırır. Bu eşsiz minarenin birinin başı yukarıda, öbürününki aşağıda olmak üzere stilize lale biçiminde yuvalar halinde çini mozaik süslemeleri bulunmakta. Her yuvadaki çini süslemeler dönemin mimarî zevkini gözler önüne serer. Bu güzel esere ithafen günümüzde Erzurum'un merkez ilçelerinden birine bu ad verilmiş.
//YAKUTİYE’NİN MİMARİSİ
Yapı dört eyvanlı kapalı avlulu medreseler grubundadır. Eyvanlar arasında hücreler yer almaktadır. Batı eyvanı değişik bir tarzda ele alınarak iki katlı inşa edilmiştir. Güney eyvanı mescit olarak planlanmış ve bu eyvanın her iki duvarına mermer vakfiye kitabesi yerleştirilmiştir. Orta avlunun üzeri mukarnaslı bir kubbeyle örtülmüştür. Doğu eyvanın bitiminde içinde mezar bulunmayan bir kümbet yer almaktadır.
Medresenin dışa taşkın taçkapısı ve iki köşesindeki minareleriyle kurulan denge, yapının bütününde de cepheye karşılık kümbet yerleştirilerek sağlanmıştır. Bu da mimarlığın Selçuklu Döneminde bilimsel metotlarla yapıldığını göstermesi bakımından önemlidir. Ancak köşelerdeki minarelerden biri şerefeye kadar, diğeri kaideye kadar yıkılarak üzeri konik külâhla kapatılmıştır.
Cephede yer alan bitkisel, geometrik motifler ve sembolik tasvirlerde de denge ve simetriye önem verilmiştir. Gerek taçkapısındaki ve hücre kapılarındaki süslemeler gerekse minaredeki çini süslemeler o dönemde, sanatta gelinen noktayı ve sanata verilen önemi göstermektedir.
Taçkapısının her iki yüzünde, silme kemerler içerisinde altta ajurlu bir küre, hayat ağacı, her iki taraftaki pars figürleri ve üstte çift başlı kartal, Selçuklu Döneminde dini inançların anlatımını da içeren ve bazı farklılıklarla değişik yapılarda karşımıza sık sık çıkan bir semboldür.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ahmet 27 Temmuz 2010 Salı 13:21

işi ehline veriniz.(hadis)işi ehline vermessen tartışmalar bitmez tabi.müdür olmuş ama hak ederekmi olmuş yoksa siyasimi.büyük ihtimalle siyasidir.röleve ve anıtlar müdürü ne demek.kaç tane tarihi eserin restorasyon çalışmasında bizzat yer aldınız,ter döktünüz acaba.güzel ülkemiz malesef ehil olmayan idareciler tarafından devamlı zarar görüyor.belki iyi niyetli bir kişidir müdür bey ama işin ehli olmadığını ben taa istanbuldan görüyom

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırdağ Şenlikleri'ne yağmur engeli
DURSUN MURAT AYDIN (İHA) - Erzurum'un Oltu ilçesinde her yıl geleneksel ...
İSPA-KALDER’den tanıtım atağı
Selim Karahan (CİHAN)- İspir Pazaryolu Kültür Yardımlaşma ve Kalkınma ...
“Damat Küçük, gelin büyük” modası
Magazin dünyasında yaygın olan orta yaştaki kadınların kendilerinden küçük ...
 
Dadaşlar halk konserinde buluştu
23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 91. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Halk konseri düzenlendi.
16 asırlık abide, Erzurum’un markası
Tarih hazinesi Erzurum kalesi adeta yıllara meydan okuyor.
Yakutiye, tarihine ağlıyor…
İlhanlılar tarafından 1310'da yaptırılan Yakutiye Medresesi’nin tepesinde ...
 
Kaybolan gelenek, geri geldi
ERZURUM(GHA)- Yaz mevsimiyle birlikte iyice hareket kazanan düğün sektörü, ...
Erzurumlu bilişim teknolojisine yoğunlaştı
ERZURUM(GHA) – Bir zamanlar lüks yaşam ve zenginliğin işareti olarak kabul ...
Sezer, hat sanatını anlattı
Atatürk Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Bilal Sezer, Ödemiş Halk ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva