ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
13 Nisan 2015 Pazartesi - 05:30

Vatikan’a tepki yağıyor

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Türkiye’yi uzun yıllardır uğraştıran Ermeni meselesine, şimdi de Vatikan’ın etkin bir şekilde dahil olmaya hazırlandığını belirti.

Vatikan’a tepki yağıyor

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Türkiye’yi uzun yıllardır uğraştıran Ermeni meselesine, şimdi de Vatikan’ın etkin bir şekilde dahil olmaya hazırlandığını belirti.

Eğilmez, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:“Papa Françesko, hem Paskalya Bayramı’ndan sonraki Kutsal Pazar günü hem de 1915 Olayları'nın 100'üncü yıldönümü olması nedeniyle Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası’nda yönettiği büyük ayinde “soykırım” kelimesini kullandı. Vatikan’ın resmi internet sitesinde paylaşılan, ayin sırasında okunması için katılımcılara dağıtılacak olan dua kitapçığının örneğinde de “soykırım” kelimesi kullanılmıştı. Geçtiğimiz günlerde, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Françesko, Ermeni Patriği Nerses Bedros’u kabul ettiği görüşmesinde de, bir delegasyon üyesinin sözde soykırım gören bir kişinin soyundan geldiğini söylemesi üzerine, “20. Yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapılmıştır” dedi. Papa böylece 1915 olaylarını ilk kez soykırım olarak tanımlamış oldu.

2010 yılında yayınladığı “Cennete ve Yeryüzünde” de Ermeni soykırımını örnek göstermiş ve Yahudi soykırımı ile eş tutmuştu. Aynı Papa Buenos Aires Başpiskoposu iken 2006 yılında sözde soykırımın 91’inci yıldönümünde, sözde Ermeni soykırımını tanıması için Türkiye’ye çağrıda bulunmuştu ve Ermeni halkına karşı Osmanlı Devleti’nin ağır suç işlediğini iddia etmişti. Bir süre önce de Vatikan Gizli Arşivler Müdürü Sergio Pagano; Vatikan gizli arşivinde bulunan sözde Ermeni soykırımına ilişkin belgelerin tek cilt halinde yayınlanacağını duyurmuştu. Ama aradan yıllar geçmesine rağmen, nedense hala yayınlayamadılar: Merakla bekliyoruz

Sergio Pagano bu duyuruyu yaparken üstlendiği rolü çok iyi oynayarak, belgelerde Türklerin Ermenilere reva gördüğü davranışları okuduğunda bastırılamaz bir acı ve korku hissi duyduğunu söyledi. Ayrıca sözlerine; Eğer Tanrı’ya inancı olmasaymış, göreceği tek şeyin karanlık olacağını söyleyerek devam etti.

Öncelikle Sergio Pagano’ya tavsiyemiz; sakın Hıristiyan dünyanın hem Müslümanlara hem de kendi dindaşlarına yaptığı katliamları okuma, yoksa düşeceğin karanlıktan asla çıkamassın.

Biz Vatikan’ın arşivlerinde yer alan belgelerin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu belgeler; I. Dünya Savaşı öncesi ve sonrası Türk topraklarında yaşayan ve Türk katliamı yapan Ermenilerin, isyanlarına destek bulmak için Avrupa hıristiyan dünyasına ve doğal olarak Vatikan’a gönderdikleri yalanlarla dolu mektuplardır. Bu mektuplarda, hıristiyan Ermenilerin, Müslüman Türkler tarafından katledildiği yalanları ve Ermenilerin yardım çağrıları bulunmaktadır. Bu arşivde ayrıca 1914-1922 yıllarında Papalık yapan 15. Benedikt’in Osmanlı Devleti’yle yaptığı yazışmalar bulunmaktadır.

Arşivin bu içeriğine rağmen, Vatikan’ın zaman zaman bu arşivi yayınlayacağını duyurup, yayını ertelemesini protesto ediyor ve arşivlerinde yer alan belgelerin hiç vakit kaybetmeden yayınlanmasını istiyoruz.

Böylelikle hem biz hem de dünya kamuoyu bu gizemli arşivi görebilme fırsatını yakalamış olur. Ortaya koyacakları belgeleri inceler, araştırır, yalan doğru ne varsa hepsini açık yüreklilikle ilan ederiz. Vatikan’a “ Ermeni meselesiyie ilgili elinizde ne kadar belge varsa hiç vakit kaybetmeden yayınlayın” çağrısını yeniden ve güçlü bir şekilde tekrarlıyoruz.”

 
KÜNİB’ten Bakü’ye Üniversite Köprüsü
 
‘Makam Değil, Dava Peşinde Olun’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ, KÜNİB Fuarı’ndaydı
KÜNİB, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, “KÜNİB Tanıtım Günleri” adlı önemli ...
Pasinler’in eğitim gururu oldular
Pasinler Kaymakamı Ali Ada, TUBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Arası ...
Doğu’da arttı, Erzurum’da azaldı
Erzurum’da mart ayı bazında yağış miktarı normallere göre yüzde 16.5 ...
 
Vatandaş bilinçleniyor
M.COŞKUN-Yakutiye Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı, ...
Toplu taşıma denetimlerinde milat
Erzurum Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince ...
Keçe ustaları teknolojiye direniyor
Unutulmaya yüz tutan keçecilik mesleğinin son ustaları teknolojiye karşı direniyor
 
Sevindi'den Müdürge ve Kösememmet önerisi
Sevindi, Müdürge ve Kösememmet Bataklığı’nın bir kuş cenneti haline getirilmesi gerektiğini söyledi.
Tarihçi Eğilmez Yemen olaylarını değerlendirdi
Eğilmez, Yemen’deki iç savaşa 10 ülkenin katılmasının sebebinin, “Bu müdahillerin ...
‘Gerçekleri yazan kitapları çalıp, yok ettiler’
Kumcuoğlu ,‘Ermeniler, geçen yüzyıl içinde kendi tezlerine destek vermeyen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva